opc_loader

Wensenlijst

Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief

​​
Voor 16.00u besteld? Vandaag verzonden
​​
Snelle klantenservice Deskundig advies
​​
Altijd een groot aanbod Scherpe prijzen
​​
Nieuwste technieken Veilig betalen

8 redenen waarom bier niet alleen smaakvol, maar ook gezond is!

bier gezond redenen

Je hebt waarschijnlijk alle redenen ooit al eens voorbij horen komen waarom je bier zou moeten vermijden. Gelukkig is de wetenschap geweldig en zijn er ook enkele fascinerende studies geweest over waarom bier met mate juist wél goed voor je kan zijn. Kortom: ga er eens goed voor zitten, want hier zijn 8 redenen waarom bier het meest geweldige drankje op aarde is!

Sterke botten

Velen van ons zijn opgegroeid met de boodschap dat melk een van de beste dingen is die je kunt drinken voor sterke botten, maar wij hebben wat opwindender nieuws voor volwassenen: het blijkt dat bier óók best goed is. Maar verrassend genoeg komt het niet door calcium. Volgens onderzoek van de University of California Davis bevat bier grote hoeveelheden silicium in de voeding, waarvan is vastgesteld dat het een belangrijk ingrediënt is in het vermogen van het lichaam om gezond bindweefsel en botten te behouden. Bovendien is het type silicium in bier er een met een biologische beschikbaarheid van ongeveer 50 procent, wat betekent dat het in een vorm is die je lichaam kan verwerken. 

Om je een idee te geven hoe goed dit echt is, kun je het vergelijken met een banaan, die ook hoge hoeveelheden van silicium bevat, maar in een vorm die slechts 5 procent biologisch beschikbaar is. Op basis van deze bevindingen suggereerden sommige wetenschappers dat bierconsumptie met mate kan helpen bij het bestrijden van osteoporose. Niet alle bier is echter hetzelfde. Het siliciumgehalte is afkomstig van hop en gemoute gerst, dus bieren met een hoog gehalte aan beide bevatten meer silicium. Met andere woorden, je wilt specifieke bieren hebben als je op zoek bent naar een boost in silicium, en dat zijn variëteiten zoals IPA's.

Leve de tandarts!

En wat dacht je van een biertje per dag om de tandarts te vriend te houden? Ook dat kan best weleens kloppen! Volgens Healthline zijn er enkele onderzoeken gedaan naar de impact die bier, en met name hop, op je tanden heeft. En dat lijkt best goed nieuws, met onderzoek dat suggereert dat het je heel goed kan helpen bij het bestrijden van gaatjes. Neem de resultaten van een gezamenlijke studie gepubliceerd in de Journal of Biomedicine and Biotechnology. Ze keken naar een selectie drankjes, waaronder Guinness, zwarte en groene thee en cranberrysap, en keken vervolgens hoe effectief ze waren in het vernietigen van de bacteriën die zaken als gingivitis en gaatjes veroorzaken. 

"Gingivitis is de belangrijkste oorzaak van alle tandbederf." Guinness had een aantal ernstige antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen, en het bleek ook te helpen voorkomen dat al die kleine beestje die het overleefden, zich aan je tanden hechtten en daar permanent bleven. Het is misschien niet de vervanging van je tandenborstel, maar het lijkt erop dat het ook geen kwaad kan! 

Tonnen creativiteit

Het is bekend dat veel grote schrijvers hun creativiteit een boost gaven door een of twee drankjes te nemen voordat ze de pen oppakten, maar maakt alcohol je echt creatiever? De wetenschap zegt dat dat inderdaad zo is. De University of Illinois Chicago voerde een leuke studie uit waarbij ze ontdekten hoe creatief bier een persoon kon maken. Ze verdeelden de testpersonen in twee groepen, en terwijl de ene groep niets dronk, dronk de andere groep twee pinten bier. Vervolgens kregen ze drie woorden, zoals "perzik", "arm" en "teer", en vroegen welk ander woord ze gemeen hadden. Voor dat voorbeeld was het "pit". De bierdrinkers wisten 40 procent meer problemen op te lossen, en waarom het werkt is behoorlijk fascinerend. Bier ontspant je, en als je ontspannen bent, draait het deel van je brein dat zich bezighoudt met intuïtie, associatie en creativiteit op alle cilinders. Als je jezelf niet al te serieus neemt, ben je beter in het maken van verbindingen die je nuchter kunt missen. Je bent misschien slechter in het omgaan met problemen die logica vereisen en de mogelijkheid om iets stap voor stap te volgen, maar soms is impulsiviteit juist precies wat je nodig hebt. 

Guinness als medicijn?

Ah, de jaren dertig. Het was de tijd waarin Guinness werd geadverteerd als ‘gezond’ en goed voor je. Het was praktisch een gezondheidsdrank, maar klopt het nou echt dat Guinness een gezonde optie is? Onderzoekers van de University of California Davis wilden erachter komen en het antwoord is: 'Soort van.' Guinness bevat veel foliumzuur, een vitamine B die we allemaal nodig hebben. En goed nieuws, aangezien er veel ongemoute gerst in Guinness zit, heeft het ook een van de hoogste vezelgehaltes van alle bieren op de markt. En vezels, ook al kunnen we het niet zo goed verteren, zijn super belangrijk.

Het helpt niet alleen om de bloedsuikerspiegel en cholesterol onder controle te houden, het helpt ons ook om ons vol te voelen, zegt de Harvard School of Public Health. Die vezel in combinatie met de kenmerkende schuimende kop van Guinness is waarom deze stout zo zwaar aanvoelt als je hem drinkt. Maar in werkelijkheid bevat het minder calorieën dan een flesje Heineken én heeft het een lager alcoholgehalte. Dus, de volgende keer dat je het gevoel hebt dat je een licht biertje wilt pakken, kies dan voor een ‘zware’ Guinness, je profiteert van wat gezondheidsvoordelen en drinkt minder calorieën. Lekker, toch?

Drink met mate

We moeten wel even praten over iets belangrijks: gematigd drinken. Volgens de Harvard Medical School kan bier een positieve invloed hebben op de gezondheid van je hart, maar ze hebben het dan wel over ongeveer één drankje per dag. Drink je meer dan dat, dan doe je waarschijnlijk meer kwaad dan goed. Volgens een studie gepubliceerd in het European Journal of Epidemiology suggereerden gegevens van 200.000 mensen dat het drinken van één pint bier per dag het risico op hartaandoeningen met gemiddeld 31 procent verlaagde. Waarom? Het draait allemaal om de alcohol, die is gekoppeld aan het helpen verhogen van een goed cholesterol. 

We horen veel over cholesterol en waarom het slecht is, maar dit zijn de goede dingen die je lichaam daadwerkelijk helpen beschermen tegen hartaandoeningen. Wijn doet hetzelfde, maar het is bier dat je sneller vult dan de equivalente hoeveelheid wijn, en dat betekent dat het gemakkelijker en bevredigender is om jezelf te beperken tot slechts één drankje. Die bevindingen werden ondersteund door een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients in 2018. Ze keken specifiek naar de effecten van licht tot matig drinken bij mensen met overgewicht of obesitas, en kwamen tot de conclusie dat er niet alleen geen negatieve effecten waren, maar die dagelijkse routine van bier hielp de vorming van vetophopingen in het cardiovasculaire systeem te voorkomen. 

Vaarwel verkhoudheid!

Als je een verkoudheid voelt opkomen, grijp je wellicht naar de sinaasappelsap voor een boost van vitamine C. Volgens onderzoek van de University of California, Riverside, heeft een alcoholische drank misschien meer een positieve invloed op je immuunsysteem dan al deze fruitdrankjes en sapjes. In wezen had het onderzoek te maken met een onderzoek waarbij resusapen werden gevaccineerd tegen pokken en vervolgens werden gecontroleerd om te zien hoe goed hun immuunsysteem op het vaccin reageerde. Tijdens het experiment werden de apen verdeeld in drie groepen: één had toegang tot suikerwater en twee anderen hadden toegang tot alcohol. 

Toen de apen opnieuw werden gevaccineerd en opnieuw werden onderzocht, bleek dat ze niet langer allemaal dezelfde immuunrespons hadden. Met behulp van de apen die het suikerwater dronken als een soort controlegroep, ontdekten ze dat de zware drinkers minder op het vaccin reageerden, terwijl de gematigde drinkers een versterkt immuunsysteem hadden en meer reageerden op de behandeling. Bevindingen gepubliceerd via PubMed ondersteunen het idee dat, hoewel extreme consumptie van bier en wijn de werking van het immuunsysteem onderdrukt, matige consumptie in feite een positief effect lijkt te hebben op ons immuunsysteem en het vermogen om ziekten te bestrijden. 

Chronische ontsteking

Chronische ontsteking is een hoofdoorzaak van verschillende ziekten. En vasthouden aan een dieet dat ontstekingen vermindert is ook niet alles. Zou bier hierbij kunnen helpen? Tijdens de Marathon van München in 2011 hebben onderzoekers enkele hardlopers gerekruteerd om in de drie weken voor en twee weken na de race alcoholisch of niet-alcoholisch bier te drinken en vervolgens gevallen van luchtwegaandoeningen en spierontsteking te meten. Degenen die het echte bier kregen, hadden drie keer minder kans om een ​​ademhalingsaandoening te ontwikkelen en leden tussen 20 en 32 procent minder ontstekingen. Waarom? Vanwege de polyfenolen van bier, die zo'n krachtige antioxidant zijn, wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om ze te gebruiken om zelfzorggeneesmiddelen zoals ibuprofen te vervangen. 

Korte metten met artritis en darmproblemen

Hoe zit het met artritis? Volgens de Arthritis Foundation is er onderzoek dat aantoont dat een regelmatige pint kan helpen de ontsteking te verminderen die de ergste symptomen veroorzaakt, maar aangezien het ook andere medicijnen kan verstoren, raden ze aan om in te checken bij een arts voordat je een pilsje opentrekt. 

Daarnaast hebben we ook allemaal weleens gehoord hoe belangrijk darmgezondheid is, en als we denken aan voedingsmiddelen die ons kunnen helpen een blijvende darm te behouden, komt meestal yoghurt (of Yakult) voor de geest. Maar hoe zit het met bier? Het blijkt dat als we de wetenschap mogen geloven, er in de toekomst misschien wel een hele rij probiotische bieren zullenzijn. Volgens Science Daily heeft de National University of Singapore namelijk een soort probiotica en een brouwrecept ontwikkeld dat heeft geresulteerd in een scherp smakend bier dat ongeveer 3,5 procent alcohol bevat en vol zit met allerlei levende bacteriën die goed zijn voor je darmen. Wanneer was je voor het laatst zo enthousiast over probiotica? Proost!

Terug