opc_loader

Wensenlijst

Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief

​​
Voor 16.00u besteld? Vandaag verzonden
​​
Snelle klantenservice Deskundig advies
​​
Altijd een groot aanbod Scherpe prijzen
​​
Nieuwste technieken Veilig betalen

Aanmelden

Meld je aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang leuke aanbiedingen!

Zippo

De geschiedenis van het bedrijf Zippo 

De geschiedenis van Zippo Manufacturing Company is de geschiedenis van haar mensen. Hieronder vallen niet alleen de oprichter, George G. Blaisdell, maar ook de vele medewerkers, klanten en verzamelaars van Zippo die een belangrijke rol hebben gespeeld in de rijke geschiedenis van het bedrijf. Hun loyaliteit en toewijding hebben Zippo tot een van Amerika's grootste en bekendste iconen van vandaag gemaakt.

Artikel 1 tot 20 (van de 20 artikelen). Resultaat:1
Artikel 1 tot 20 (van de 20 artikelen). Resultaat:1

Jaren 30

Het Zippo-verhaal begint begin jaren dertig in Bradford, Pennsylvania. George G. Blaisdell keek toe terwijl zijn vriend worstelde met het gebruik van een logge Oostenrijkse aansteker. Hij merkte op dat de aansteker vanwege de unieke open haard goed werkte in de wind, maar dat hij door de vorm en het ontwerp moeilijk te gebruiken was. De aansteker had twee handen nodig om te bedienen, en het dunne metalen oppervlak deukte gemakkelijk.

Eind 1932 besloot Blaisdell een Oostenrijkse aansteker te reconstrueren. Hij maakte een klein rechthoekig doosje en bevestigde er een deksel met een scharnier aan. Het behield de structuur met een open haard die de vlam beschermde. Een aansteker welke makkelijk te bedienen was als resultaat. De naam "Zippo" werd bedacht door Blaisdell. Hij hield van de klank van het woord "Zipper", dus maakte hij variaties op het woord totdat hij genoegen nam met "Zippo", een naam waarvan hij dacht dat hij "modern" klonk.

Een nieuwe zakaansteker kostte destijds $ 1,95. George G. Blaisdell introduceerde ook zijn beroemde onvoorwaardelijke levenslange garantie: "Het werkt of we repareren het gratis.™". Zippo's oorspronkelijke patentaanvraag werd ingediend op 17 mei 1934 en patentnummer 2.032.695 werd verleend op 3 maart 1936. De eerste Zippo-zakaansteker, geproduceerd in 1933, is te zien in het Zippo/Case Museum in Bradford.

Halverwege de jaren dertig plaatste de Kendall Refining Company in Bradford een bestelling voor 500 Zippo-aanstekers. Aangenomen wordt dat dit de eerste door Zippo geproduceerde aanstekers waren. Tegenwoordig zijn de oude Zippo-aanstekers uiteraard zeer gewaardeerde verzamelobjecten voor Zippo verzamelaars. 

Jaren 40

De Tweede Wereldoorlog had een diepgaand effect op het merk Zippo. Nadat de VS in 1941 aan de oorlog deelnamen, stopte Zippo met de productie van aanstekers voor de consumentenmarkt en wees het volledige volume toe aan het Amerikaanse leger. Dit initiatief leidde tot de Zippo-aansteker met een stalen kast en een zwarte craquelé-afwerking. Het feit dat miljoenen Amerikaanse soldaten tijdens gevechten een aansteker bij zich droegen, was een belangrijke factor die ervoor zorgde dat Zippo een wereldwijd merk en een Amerikaans symbool werd. Het bevoorraden van de militaire markt resulteerde in de volledige productie van de fabriek, waardoor Zippo een financieel sterk en winstgevend bedrijf kon worden. 

Aan het einde van de oorlog, in 1945, hervatte Zippo de productie van aanstekers voor de Amerikaanse consumentenmarkt. George G. Blaisdell droomde ervan de straat op te gaan in een auto die eruitzag als een Zippo-aansteker, en in 1947 werd de Zippo-auto geboren.

De jaren 50

In Augustus 1950 kreeg de fabriek Zippo een tweede patentnummer 2517191. Het ontwerp van de Zippo-aansteker is tot op de dag van vandaag grotendeels hetzelfde gebleven, met slechts kleine verbeteringen.

Sinds het midden van de jaren vijftig is er op de onderkant van elke Zippo-aansteker een datumcode gestempeld Het oorspronkelijke doel was kwaliteitscontrole, maar inmiddels zijn de codes een hulpmiddel van onschatbare waarde voor verzamelaars geworden.

In 1956 introduceerde Zippo de Slim-aansteker , wat een belangrijke mijlpaal in zijn geschiedenis was. Deze iets kleinere versie van de Zippo-aansteker is ontworpen met vrouwen in gedachten, maar tot verbazing van de makers sprak hij ook mannen aan.

Jaren 60

Vanaf de jaren 60 wed de Zippo-aansteker gebruikt om hun favoriete artiesten te begroeten tijdens concerten, later het "Zippo-moment" genoemd.

In 1962 produceerde Zippo zijn eerste product dat geen aansteker was. Het was een stalen meetlint, genaamd "Rule", waarvan het ontwerp leek op de beroemde aansteker. Sinds de jaren zestig zijn er verschillende artikelen toegevoegd aan of verwijderd uit de Zippo-productlijn. Veel ervan hadden een promotioneel karakter, zoals sleutelhangers, golfbenodigdheden, sets potloden en pennen en ZipLight-zaklampen.

jaren 70.

George G. Blaisdell stierf op 3 oktober 1978. Hij zal niet alleen herinnerd worden als de uitvinder van de Zippo-aansteker, maar ook als een genereuze en vriendelijke man. Na zijn dood werd het bedrijf geërfd door zijn dochters Harriett B. Wick en Sarah B. Dorn.

In de jaren zeventig begon Zippo zich in het buitenland uit te breiden.

De jaren 80.

In de jaren tachtig was het bedrijf eigendom van zes leden van de familie Blaisdell, waaronder de dochters van George G. Blaisdell en hun kinderen.

Jaren 90.

In 1993 werd Zippo overgenomen door WR Case & Sons Cutlery Company . Dit al lang bestaande bedrijf werd opgericht in 1889. In 1905 verhuisde het bedrijf naar Bradford. Case is een merk van hoogwaardige handgemaakte messen, van traditionele opvouwbare zakmessen en sportmessen met vast mes tot souvenir- en verzamelmessen in beperkte oplage.

In juli 1997 vond de opening van het Zippo/Case Museum plaats . Het bijna 1.400 vierkante meter grote gebouw omvat een winkel en een museum. Hier bevindt zich ook het wereldberoemde Zippo Repair Center , waar bezoekers kunnen zien hoe de aanstekers worden gerepareerd.

Jaren 2000.

In het najaar van 2002 registreerde Zippo de vorm van de Zippo-aansteker als handelsmerk. Dit was een belangrijke mijlpaal voor de merkbescherming tegen vervalsers.

Eveneens begin jaren 2000 werd de eerste Zippo MPL®- aansteker , een universeel navulbaar apparaat, op de markt geïntroduceerd .