opc_loader

Wensenlijst

​​
Voor 16.00u besteld? Vandaag verzonden
​​
Snelle klantenservice Deskundig advies
​​
Altijd een groot aanbod Scherpe prijzen
​​
Nieuwste technieken Veilig betalen

Whisky stenen

Whiskystenen zouden op whiskeygebied wel eens je beste investering in een lange tijd kunnen zijn, wanneer je houdt van lekker koele whisk(e)y. Er bestaan namelijk nog wel wat vooroordelen, aannames en misverstanden over het drinken van deze drank. Vooropgesteld: je moet ‘m vooral drinken zoals jij hem lekker vindt. Maar graag leggen wij je uit wat het effect is van koelen, waarom je dit met exact de juiste hoeveelheid ijs moet doen, wat water aan de whisky toevoegen doet met de drank en waarom whiskystenen zo handig zijn.

Artikel 1 tot 5 (van de 5 artikelen). Resultaat:1
Artikel 1 tot 5 (van de 5 artikelen). Resultaat:1

Wat zijn whiskeystenen eigenlijk?

Whiskeystenen zijn kleine stenen die je in de vriezer bewaart en in je whiskeyglas doet wanneer je de whiskey lekker koud wilt drinken. Door de stenen te bevriezen, worden ze ontzettend koud en ze houden deze kou ook lang vast. Ze zijn zo effectief dat je aan enkele stenen in je glas al genoeg hebt. Heb je een complete set whiskeystenen, dan kun je dus de hele avond je whiskey gekoeld drinken.

Whiskey koud drinken: hoort dat?

Tja, wanneer je het kenners vraagt, zul je verschillende antwoorden krijgen. Puristen zullen zeggen dat je whiskey niet koud moet drinken. Dit omdat bepaalde nuances uit de smaak verloren kunnen gaan wanneer de drank te sterk gekoeld wordt. Zoiets is echter zeer persoonlijk. Drink jij je whiskey wel het liefst gekoeld, dan moet je dit gewoon lekker doen. Whiskeystenen kunnen hier perfect bij helpen en zijn een beter alternatief dan ijsblokjes. We leggen graag uit waarom.

Waarom geen ijsblokjes?

Whiskey on the rocks: een favoriet voor velen. Het kan heerlijk zijn, maar je moet er wel voor zorgen dat je het juist aanpakt. Voor een goede whiskey on the rocks heb je namelijk een riante hoeveelheid grote ijsblokjes nodig. Deze ijsblokjes moeten elkaar koud houden in het glas, zodat ze niet snel smelten. Smelten ze wel, dan verdunnen ze je whiskey. Bij whiskeystenen heb je dit probleem niet. Ga dus voor whiskey on the real rocks!

Maar, geen water bij whiskey dus?

Nog zo’n punt waarop mensen van mening verschillen: water bij whiskey: ja of nee? Dit hangt van de whisky af. Bijna elke whisk(e)y wordt namelijk met water verdund om op het uiteindelijke alcoholpercentage te komen. Cask strength whisk(e)y is onverdund, en daarom een stuk hoger in alcoholpercentage (doorgaans zo’n 55-70%). De meeste mensen verdunnen deze whiskey met wat water.

Doe je dit bij whiskey met een lager alcoholpercentage, dan loop je de kans dat de whiskey te slap wordt. Je hebt ongetwijfeld gehoord dat whiskey lekkerder wordt met een paar druppels water. Dit is een mythe: de waterdruppels zorgen voor een doorbraak in de oppervlaktespanning, waardoor de aroma’s beter vrijkomen. Een ander effect heeft dit eigenlijk niet.

Enfin: van het koelen van je whiskey kun je dus een hele wetenschap maken. Gebruik dus gewoon whiskeystenen. Whiskeystenen koelen effectief, zonder bijsmaak, zonder de drank te verslappen en zonder dat ze smelten. Als klap op de vuurpijl zien ze er nog cool uit ook. Daarom zijn whiskeystenen ook een te gek cadeau.