opc_loader

Wensenlijst

Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief

​​
Voor 16.00u besteld? Vandaag verzonden
​​
Snelle klantenservice Deskundig advies
​​
Altijd een groot aanbod Scherpe prijzen
​​
Nieuwste technieken Veilig betalen

Bier vs whisky: welke van de twee is gezonder?

bier of whisky

Stel je moet kiezen: een ijskoud zelfgebrouwen biertje, of een heerlijke glas single malt whisky. De kans is groot dat je je antwoord binnen no-time klaar hebt. Over smaak valt immers niet te twisten en zowel bier- als whisky-liefhebbers komen in grote getallen. Praten over welke van de twee ‘beter’ is, dat gaan we dus even niet doen. 

Waar we echter wél over kunnen discussiëren, is hoe gezond deze drankjes nou eigenlijk zijn. Want hoewel de zomer inmiddels aardig voorbij is en je geen beachbody meer hoeft te kweken dit jaar, is bezig zijn met je gezondheid nooit verkeerd. Hier op Hop.nl doen we dat natuurlijk geheel in eigen stijl. Hier hebben we het niet over avocado’s, vegan superfoods of mineraalrijke algen. Nee, hier gaat het over bier, whisky, sigaren, baarden, mancaves en ga zo maar door. 

Vandaag vertellen we je precies welke lekkernij - een biertje of een glas whisky - je het beste kunt drinken als je tóch een strakke buik wilt rocken. Laten we eens kijken!

De strijd der calorieën

Wanneer we kijken naar het behouden van een strakke buik, dan is het eerste waar we naar kijken het aantal calorieën per glas. Eén gram alcohol bevat 7 kilocalorieën. Als je dit vergelijkt met koolhydraten en eiwitten (4 kcal), dan zie je dat alcohol op basis van calorieën niet de gezondste lekkernij is. Nu verschilt een glas whisky natuurlijk van een glas wijn of bier en ook het alcoholgehalte verschilt. Gelukkig zijn er over het algemeen standaardmaten van glazen voor alcoholische dranken: hoe sterker de drank, hoe kleiner het glas. Een speciaal gemaakt type glas voor je favoriete drank, zal ongeveer 10 gram alcohol bevatten. Dit betekent dat je in de basis dus altijd zo’n 70 kilocalorieën binnenkrijgt als je een glas alcohol nuttigt. 

Zuivere sterke dranken zoals whisky, wodka, gin of tequila hebben meestal geen extra toegevoegde ingrediënten. DIt betekent dat een standaardportie van deze dranken altijd rond hetzelfde aantal calorieën zit. Voor whisky is dit zo’n 85 calorieën. Kijken we naar bier - een drank waar wél vaak meerdere ingrediënten aan toe worden gevoegd, dan gooi je eerder rond de 110 tot 150 calorieën naar binnen. Kies je voor een speciaalbiertje zoals een La Chouffe, dan zit je zelfs tegen de 240 calorieën per glas aan. Gooi je je glas whisky echter vol met cola of 7-Up, dan zit je ook al snel rond de 150 calorieën per glas. 

Kijken we dus puur naar calorieën, dan wint whisky de strijd. Zeker als we weten dat je sneller 10 biertjes achterover gooit, dan dat je 10 glazen pure whisky wegtikt.

De ingrediënten

Maar we gaan nog iets dieper dan dat. Ook de gebruikte ingrediënten kunnen namelijk gezond of ongezond zijn. Zo bevat bier zogenaamde esters en fenolen. Deze fenolen zijn antioxidanten, die op hun beurt weer over een groot aantal gezondheidsvoordelen beschikken. Antioxidanten worden in verband gebracht met de bestrijding van vele ziekten en aandoeningen. In bier zijn de antioxidanten voornamelijk afkomstig van gerst, de rest wordt bijgedragen door hop. Het zijn deze aanwezige antioxidanten die bier enigszins ‘gezond’ maken. 

Een voordeel aan de kant van whisky is dat deze gedistilleerde dranken over het algemeen geen koolhydraten bevatten. Dit is weer gunstig als je probeert te voorkomen dat je bloedsuikerspiegel stijgt. 

Hoe gezond is het nou eigenlijk?

We weten dat elk weekend liters bier wegtikken natuurlijk niet gezond is, maar volgens veel onderzoeken zou matig alcoholgebruik een aantal interessante gezondheidsvoordelen hebben, of het nu gaat om bier, whisky, rum of tequila. Zo ontdekte de School of Public Health van de University of Harvard dat matige hoeveelheden alcohol het risico op hart- en vaatziekten zou kunnen verminderen door het ‘goede cholesterol’, ook wel HDL, te verhogen. Een ander onderzoek door de Catholic University of Campobasso meldde dat het drinken van minder dan twee drankjes alcohol per dag het risico op overlijden met 18% zou kunnen verminderen. Daarnaast zou het het risico op galstenen verminderen, de kans op diabetes verminderen en verkoudheid voorkomen. Iets wat al deze onderzoeken overeenkomstig hebben? Een gematigd gebruik van alcohol!

Public Service Announcement...

Wel nog even een kleine waarschuwing van onze kant: zelfs de gezondste manieren om alcohol te nuttigen zijn niet écht gezond. Teveel alcohol kan je een retourtje ziekenhuis bezorgen door middel van alcoholvergiftiging, dus nuttig alcohol - of het nu een biertje of een glas whisky is - altijd met mate. 

Proost!

Terug