opc_loader

Wensenlijst

Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief

​​
Voor 16.00u besteld? Vandaag verzonden
​​
Snelle klantenservice Deskundig advies
​​
Altijd een groot aanbod Scherpe prijzen
​​
Nieuwste technieken Veilig betalen

Dít is waarom Cubaanse sigaren zo beroemd zijn

cubaanse sigaren

Hier op Hop.nl zijn we een groot liefhebber van dat ‘ultieme mannenmoment’. Samen met je maten in je mancave, een glas whisky in de ene hand en een lekkere sigaar in de andere… Dat glas whisky is dan overigens het liefst gevuld met een hoge kwaliteit single malt. Maar kijken we naar de sigaar, dan zijn er ook daar nogal wat verschillen op te merken in de diverse verkrijgbare soorten. In dit artikel gaan we het hebben over misschien wel de ‘beroemdste sigaar’ die er is: de Cubaanse. 

Cubaanse sigaren: puur precisiewerk

De Cubaanse sigaar is namelijk wereldberoemd vanwege zijn hoge kwaliteit. Deze uitstekende naam heeft de Cubaanse tabak te danken aan het tijdrovende proces waarmee de tabaksbladeren gekweekt, geoogst en gedroogd worden. Na het sorteren moeten de blaadjes zestig dagen fermenteren, waarna verontreinigingen zijn verdwenen. 

Het kan uiteindelijk zelfs jaren duren tot de blaadjes tot een eindproduct zijn verwerkt. Bij de productie komen wel honderdvijftig handmatige handelingen van diverse specialisten kijken. Denk aan de vrouwen die de bladeren selecteren en klasseren tot de tabaksroller die tijdens zijn werk gratis mag roken. Wat zit er achter de wereld van deze populaire rookwaar?

Het begint op de plantage waar de piepkleine tabakszaadjes worden gezaaid en worden afgedekt met stro ter bescherming. Na zes weken worden de scheuten uitgeplant, die in enkele weken een hoogte van bijna twee meter bereiken. Tijdens de oogst begint men met het plukken van de onderste bladeren, die het minste licht hebben gezien en minder smaak hebben. 

Na het plukken start het droogproces en worden de blaadjes aan dunne draadjes geregen en aan houten stokken gehangen in speciale droogschuren. Als de tabaksbladeren droog zijn, worden ze in bundels neergelegd om te fermenteren. De Cubaanse dames die de selectie doen strijken de blaadjes stuk voor stuk glad. In deze fase wordt beslist of een blad kan dienen als dekblad, omblad of binnengoed.

Geheim recept

Na een tweede keer fermenteren gaan de tabaksblaadjes naar een atelier, waar de chef de samenstelling van het product bepaalt en volgens een geheim recept de verschillende typen blaadjes combineert tot een melange. In het atelier strijken Cubaanse vrouwen bovendien de bladeren glad en trekken de hoofdnerf eruit. Deze handeling heeft tot de uitdrukking geleid dat sigaren gerold worden 'op de hete dij van een Cubaanse'. 

De sigarenmaker - de 'torcedor' - zorgt vervolgens met een houten pasvorm voor de juiste sigaarvorm. Het aanbrengen van het dekblad gebeurt ten slotte met grote precisie en voorzichtigheid. Na het afsnijden van de voet en diverse controles is er nog een expert die de handgemaakte producten rangschikt op kleur en die hierbij meer dan zestig tinten kan onderscheiden.

Optimaal genieten van je aankoop

Met het eindresultaat van dit intensieve proces wil je natuurlijk voorzichtig omgaan. Heb je kwaliteitssigaren in huis en wil je ze langer bewaren, dan is het verstandig om ervoor te zorgen dat ze niet uitdrogen. Anders veranderen de smaak en het aroma. De ideale bewaarplek voor deze rookwaar is een humidor, die kan zorgen voor de vereiste luchtvochtigheid, die verschillend is voor shortfillers en longfillers. Is het moment aangebroken dat je gaat genieten van een sigaar, steek deze dan aan met een lucifer, een houtje of een aansteker. Met een mooi vormgegeven sigarenaansteker zorg je ervoor dat je verwenmoment extra allure krijgt!

Terug