opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

Sigarenliefhebber? Houd je rookwaar in topconditie met een humidor

sigaren humidor

Zoals je gisteren kon lezen op Hop.nl, staat Mark Twain in de wereld van whisky en sigaren bekend om zijn gevierde quote ‘If I cannot drink bourbon and smoke cigars in heaven than I shall not go.’ De Amerikaanse schrijver van het beroemde boek The Adventures of Tom Sawyer is inmiddels al zo’n 100 jaar geleden overleden, maar we hopen dat wáár hij momenteel zijn sigaren ook rookt, hij in dat paradijs ook een goede humidor heeft staan. Een humidor is namelijk essentieel in het goed bewaren van sigaren. Wat een humidor is en hoe het werkt? Dat lees je in dit artikel!

Bewaar je sigaren in de perfecte omstandigheden

Wanneer je voor het eerst de wereld van het roken van sigaren betreedt, kan een humidor nogal mysterieus lijken. Wanneer je je echter begint in te lezen in sigaren en het bewaren van sigaren, dan kom je er al snel achter dat de beste manier om sigaren te bewaren zo’n humidor is. Simpel gezegd is een humidor niets meer dan een bewaarkist die sigaren beschermt in een omgeving met gecontroleerde temperatuur en vochtigheid, om zo het rookwaar in de beste conditie te houden. Zo’n kist bestaat uit een aantal cruciale onderdelen: een luchtbevochtiger, een hygrometer en Spaanse ceder. Meer over dit laatste onderdeel lees je verderop in dit artikel. 

De ideale temperatuur en luchtvochtigheid

Afhankelijk van het type moeten sigaren vochtig of juist minder vochtig worden bewaard. Heb je zogenaamde longfilters of mediumfilters, respectievelijk sigaren uit voornamelijk Cuba of Dominicaanse Republiek en Brazilië, dan worden de sigaren over het algemeen op c.a. 65 - 72% luchtvochtigheid bewaard. Shortfilters, ook wel ‘Nederlandse sigaren’ genoemd, blijven het best op 40% luchtvochtigheid. De ideale temperatuur van de ruimte om de sigaren heen ligt tussen de 16 en 18 graden celcius. Om deze condities te garanderen, is de humidor ontworpen. 

Nu is het goed om deze cijfertjes te kennen, maar waarom hebben sigaren eigenlijk überhaupt een bepaald vochtigheidsniveau nodig om te ‘overleven’? Dat heeft te maken met de tabaksbladeren binnen in de sigaar. Deze kunnen uitzetten en krimpen op basis van de relatieve vochtigheid van de lucht eromheen. Wanneer sigaren te droog zijn, verschrompelen ze en verliezen ze hun aantrekkelijke smaak en aroma. Tegelijkertijd zullen ze dan te heet branden, wat ze moeilijk te roken maakt. Aan de andere kant leidt een te hoge luchtvochtigheid tot schimmel en rot. 

Ook een humidor kopen? Deze humidor cadeauset (€69,-) bestaat uit de kist, een bevochtiger, hygrometer, sigarenasbak én een sigarenknipper. Alles wat je nodig hebt om je sigaren in topconditie te houden!

Spaanse ceder

Humidors bestaan al honderden jaren, maar werden pas echt populair in het begin van de 19e eeuw. Veel van de eerste varianten hadden echter één veel voorkomend probleem: ze waren niet gemaakt met Spaanse ceder. Dit maakte ze meer geschikt voor potloden dan voor hoge kwaliteit sigaren. Inmiddels wordt ruim 99,9% van alle humidors gemaakt met Spaanse ceder. Mocht je dus een humidor kopen, dan is dit het eerste punt om op te letten. Kies je voor een Spaanse cederhout humidor op Hop.nl, dan ben je verzekerd van de beste kwaliteit. 

Dit specifieke type hout wordt gebruikt voor een aantal redenen. De eerste is bijvoorbeeld de aangename aroma. Daarnaast is Spaanse ceder geweldig in het behouden van vocht én het verdrijven van vocht wanneer dit nodig is. Buigen en kromtrekken? Dat gebeurt bij dit hout niet. Tegelijkertijd absorbeert het hout geen warmte - zoals vrijwel elke ander soort hout wel doet - wat ervoor zorgt dat je kostbare sigaren lekker koel blijven. 

Hoe lang kunnen sigaren bewaard blijven?

Wanneer sigaren in de perfecte omstandigheden zoals hierboven besproken bewaard worden, kunnen ze in principe voor onbepaalde tijd worden opgeslagen. Sigaren van hoge kwaliteit ontwikkelen een speciale smaak nadat ze gedurende lange tijd zijn opgeslagen. In sommige landen, zoals Groot-Brittannië, is het gebruikelijk om sigaren langere perioden te bewaren om de tabaksmaak te accentueren. Zorg ervoor dat je de hygrometer ten minste eenmaal per week controleert om er zeker van te zijn dat de vochtigheid op het juiste niveau blijft. 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.