opc_loader

Wensenlijst

Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief

​​
Voor 16.00u besteld? Vandaag verzonden
​​
Snelle klantenservice Deskundig advies
​​
Altijd een groot aanbod Scherpe prijzen
​​
Nieuwste technieken Veilig betalen

Bier brouwen in de ruimte: nét even anders dan thuisbrouwen…

bier drinken ruimte

Als je dacht dat thuis je eigen bier brouwen al lastig was, wacht dan maar tot je probeert bier te brouwen in de ruimte! Dat is namelijk precies één van de vele experimenten die gaan plaatsvinden aan boord van het Commercial Resupply Ship-19, dat deze maand is gelanceerd richting het International Space Station. Het project wordt door de Amerikaanse biergigant Budweiser gesponsord en is alweer het vierde ‘ruimteproject’ van het biermerk. 

Lees ook: De Hop.nl Christmas Gift Guide voor Mannen

De eerste brouwerij op Mars

In 2017 kondigde het moederbedrijf van Budweiser, Anheuser-Busch InBev, een initiatief aan op de South by Southwest-conferentie om de eerste brouwerij op Mars te worden. Om dit experiment van de grond te krijgen, werkte het samen met Centre for the Advancement of Science in Space (CASIS), dat helpt bij het vergemakkelijken van wetenschappelijke experimenten op het ISS. Datzelfde jaar vonden er aan boord van de CRS-13 twee experimenten plaats om de kiemkracht te testen en te zien hoe 20 gerstzaden de zwaartekracht zouden kunnen weerstaan. Het derde experiment, dat afgelopen november werd gelanceerd, testte hoe goed de zaden zouden stollen en ontkiemen. 

Het doel van deze laatste missie, zoals het bedrijf het zelf omschrijft, is om "mout te vergelijken met controles die ter plaatse worden geproduceerd om morfologische en genetische veranderingen veroorzaakt door microzwaartekracht te identificeren." Da’s nogal een zin, maar waar het op neer komt is dat het bedrijf wilt testen wat er met het mout gebeurt onder een andere zwaartekracht dan op aarde. Zodra de zaden aangekomen zijn bij het ISS worden ze een tijd in water ondergedompeld om hun vochtgehalte te verhogen, waarna ze in de lucht worden gedroogd en hopelijk zullen ontkiemen. 

Na het ontkiemen worden ze zaden teruggestuurd naar de aarde, waar wetenschappers ze zullen onderzoeken en evalueren of het kiemproces succesvol bleek in microzwaartekracht. "Resultaten van dit onderzoek kunnen het bedrijf helpen nieuwe moutgerstvariëteiten te ontwikkelen die meer bestand zijn tegen extreme stress-omgevingen en ook waardevol inzicht kunnen bieden voor de algemene agrarische gemeenschap”, legde het ISS National Laboratory uit. 

Nog niet zo eenvoudig...

Het uiteindelijke doel van Budweiser? Bier brouwen op mars. "Budweiser-brewing op Mars zal plaatsvinden als de kolonisatie van Mars plaatsvindt. Dat wordt momenteel door sommigen verwacht al in de jaren 2030 te zijn”, verklaarde Gary Hanning, directeur van Global Barley Research bij Anheuser Busch. "Gebaseerd op de geschiedenis van kolonisatie op aarde, volgt bierproductie al snel zodra kolonies beginnen te groeien. Er zal veel te leren zijn over de landbouw op Mars en dat zal tijd vergen, dus nu alvast kunnen leren hoe planten reageren in de ruimte is een spannend en noodzakelijk project”.

Lees ook: Je bierflesjes bottelen in 4 eenvoudige stappen

Kenners verwachten dat bier brouwen op Mars echter nogal een lastige praktijk zal worden. Zo is de grond er erg hard en bevat het tevens een chemische verbinding die bij mensen voor schildklierproblemen kan zorgen. Tegelijkertijd heeft gerst enorm veel water en land nodig om te groeien, en dat water… dat is er niet bepaald in overvloed op de rode planeet. Ook verwachten experts dat dit buitenaardse bier een stuk schuimiger zal zijn dan hier op aarde. Maar goed, alles beter dan niets, toch? 

Het biermerk is overigens al langer nauw verweven met de ruimtereisindustrie. Eerder dit jaar lanceerde het biermerk bijvoorbeeld al een zogenaamde Disovery Reserve Red Lager uit ter gelegenheid van het 50-jarige jubileum van de eerste maanlanding in 1969. "De maanlanding is zo'n iconisch bewijs van de Amerikaanse geest en vastberadenheid, en met Discovery Reserve eren we zowel waar we zijn geweest als waar we naartoe gaan", zei het merk. "Gekleurde mout geeft het bier zijn roodachtige tint, wat een knipoog is naar het volgende verheven doel voor Budweiser: om het eerste bier op de Rode Planeet te worden!”

Terug