opc_loader

Wensenlijst

Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief

​​
Voor 16.00u besteld? Vandaag verzonden
​​
Snelle klantenservice Deskundig advies
​​
Altijd een groot aanbod Scherpe prijzen
​​
Nieuwste technieken Veilig betalen

Slecht nieuws: Bierproductie in nood door klimaatverandering

biertekort klimaat

De ijskappen smelten, tal van diersoorten sterven uit en ook koraalriffen worden steeds schaarser. Maar goed, gelukkig hebben we straks in ieder geval nog genoeg bier om van te genieten! … Toch? Nou, een recent verschenen studie zegt dat we ook dáár misschien wel niet op moeten hopen. Tijd dus om je eigen bierbrouw-lab te bouwen, zodat je gewoon thuis je eigen bier kunt brouwen!

Lees ook: Zeldzame whisky’s zijn geliefd, maar wat maakt een whisky zeldzaam?

Wereldwijde biertekorten

Het onderzoek, dat werd gepubliceerd in Nature Plants, laat zien dat extreme droogte en hittegolven als gevolg van de klimaatverandering de opbrengst van gerst over de hele wereld drastisch zouden kunnen doen dalen. Als gevolg daarvan zullen er wereldwijd biertekorten ontstaan, zal de bierconsumptie sterk dalen en zullen de bierprijzen de hoogte in schieten. Reden voor paniek? Lijkt ons van wel!

Onderzoekers schatten dat een ongecontroleerde klimaatverandering de bierconsumptie wereldwijd met 16% kan doen dalen, waardoor de bierprijzen gemiddeld zullen verdubbelen. Zelfs in minder extreme scenario's zou de bierconsumptie met 4 procent kunnen dalen en zouden de prijzen met 15 procent kunnen stijgen. Het ziet er ook naar uit dat de bierprijzen het sterkst zullen stijgen in "relatief welvarende en van oudsher bierminnende landen", zoals Nederland, België, Tsjechië en Duitsland.

Lees ook: Biertekort dreigt, maar geen paniek: maak thuis gewoon je eigen bier!

Luxegoederen gevoelig voor klimaatverandering

"Veel voedingsmiddelen zullen te maken krijgen met een daling van de opbrengst, maar luxegoederen zullen gevoeliger zijn voor de gevolgen van klimaatverandering," vertelde hoofdauteur Dabo Guan, hoogleraar klimaatveranderingseconomie aan de Universiteit van East Anglia, aan een Amerikaanse website. 

"Bijvoorbeeld gerst," voegde hij eraan toe. "Slechts een klein deel van gerst van goede kwaliteit wordt gebruikt om bier te maken, ongeveer 17 procent. De rest wordt verbouwd om dieren te voeden. Het is dit spul van goede kwaliteit dat gewoonlijk voor bier wordt gebruikt, dat veel kwetsbaarder zal zijn wanneer de effecten van klimaatverandering zich voordoen."

Om dit uit te zoeken hebben de onderzoekers een model gemaakt van de effecten van extreme klimaatgebeurtenissen, veroorzaakt door klimaatverandering, op de gerstopbrengst in 34 regio's in de wereld. Vervolgens keken ze hoe de resulterende gerstvoorraad de toeleveringsketen zou beïnvloeden en de bierprijs in elke regio zou veranderen. 

Lees ook: Zit je in een gelukkige relatie? Dan kom je de eerste 2 jaar gemiddeld 12 kilogram aan

Rampzalige gevolgen

Wetenschappers besteden veel tijd aan onderzoek naar de mogelijke gevolgen van klimaatverandering voor de opbrengst van gewassen - en terecht. Naar schatting zou de klimaatverandering tegen 2050 kunnen leiden tot meer dan een half miljoen sterfgevallen als gevolg van slechte eetgewoonten, met name bij de armere bevolkingsgroepen in lage- en midden-inkomenslanden. Hoewel de effecten van biertekorten ongetwijfeld minder rampzalig zijn - en in veel opzichten als een zeer "first-world-problem" kunnen worden beschouwd - zal het dagelijks leven in de ontwikkelingslanden een aantal grote veranderingen moeten ondergaan als de klimaatverandering ongemoeid wordt gelaten. 

Professor Guan legt uit: "Wanneer de klimaatverandering werkelijk in effect treden, zullen de armere bevolkingsgroepen in de ontwikkelingslanden het meest te lijden hebben onder problemen met de voedselzekerheid. In rijkere ontwikkelde landen zullen we misschien ook wat honger lijden, maar het is onze levensstijl die ernstig in het gedrang zal komen. "Als er een tekort is aan alcoholische dranken, kunnen we te maken krijgen met problemen op het gebied van sociale stabiliteit, zoals 'de zwarte markt'. Als er een tekort is, kunnen er vaak illegale activiteiten plaatsvinden."

Terug