opc_loader

Wensenlijst

Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief

​​
Voor 16.00u besteld? Vandaag verzonden
​​
Snelle klantenservice Deskundig advies
​​
Altijd een groot aanbod Scherpe prijzen
​​
Nieuwste technieken Veilig betalen

Doen wijn, bier en sterke drank hetzelfde met je lichaam?

wijn bier whisky

Alcohol is een nogal bijzonder product. De stof zorgt er bij mensen voor dat ze zich ontspannen, energiek, zelfverzekerd en soms zelfs agressief gaan voelen. Maar een nieuwe studie wijst uit dat niet alleen het drinken op zich zorgt voor deze effecten, maar dat wát je drinkt ook veel verschillen kan maken in hoe je je voelt. Zo hebben bijvoorbeeld bier en wijn dus ook echt een andere werking, en gaat het niet alleen om het alcoholgehalte. 

Lees ook: Is bier gezond? 5 interessante voordelen...

Alcohol en emoties

Voel je je ontspannen als je samen met je maten een glas whisky drinkt, maar zorgt het snel achterover tikken van een aantal biertjes juist voor een veel onrustigere sfeer? Dan zou dit best wel eens wetenschappelijk verklaard kunnen worden. Onderzoekers van de Public Health Wales National Health System Trust en King's College London - beide in het Verenigd Koninkrijk - hebben zich tot het grote publiek gewend om te proberen te begrijpen wat verschillende soorten alcohol met onze emoties doen. Goed om te weten voor je thuis je eigen bier begint te brouwen

Prof. Mark Bellis en collega's ontdekten dat bepaalde drankjes waarschijnlijk meer geassocieerd kunnen worden met bepaalde emotionele toestanden dan andere. Sterke dranken worden bijvoorbeeld vaker geassocieerd met negatieve gemoedstoestanden, terwijl wijnen en bier vaker een positieve reactie oproepen. "Eeuwenlang is de geschiedenis van rum, gin, wodka en andere sterke drank doordrenkt geweest met geweld. Deze wereldwijde studie suggereert dat het consumeren van sterke drank eerder tot een gevoel van agressie leidt dan andere dranken”, zegt professor Bellis. 

Energieker, sexyer en zelfverzekerder! 

Bellis en zijn team gebruikten in hun onderzoek geanonimiseerde gegevens van de Global Drug Survey, het grootste wereldwijde online onderzoek naar alcoholgebruik en illegaal drugsgebruik onder volwassenen. De enquête vraagt ​​onder andere hoe de respondenten zich voelen bij het drinken van verschillende soorten alcoholische dranken - bier, rode en witte wijn en sterke drank - in verschillende situaties, zoals thuis of in een sociale context.

Respondenten kozen uit een reeks emotionele toestanden, waaronder: zich energieker, ontspannen, sexy of zelfverzekerd voelen; of zich juist moe, ziek, rusteloos, agressiever of verdrietiger voelen. De onderzoekers analyseerden de antwoorden van ruim 29.836 deelnemers, bestaande uit mannen en vrouwen tussen de 18 en 34 jaar oud, afkomstig uit 21 landen. Het resultaat was interessant: de deelnemers meldden consequent verschillende emotionele reacties op verschillende alcoholische dranken. 

Lees ook: 7 van de meest bizarre Hop-waardige wereldrecords!

Rode wijn en bier het meest ontspannend

Rode wijn en bier waren naar verluidt de meest ontspannende drankjes. Ruim 52,8 procent van alle rode wijn-drinkers zegt er ontspannen van te worden. Tegelijkertijd gold dit ook voor 50 procent van bierdrinkers. Gedistilleerde dranken werden gerapporteerd als het minst bevorderlijk voor een ontspannen toestand, aangezien slechts 20 procent van de respondenten zei dat gedistilleerde dranken hen hielpen om de spanning te verlichten. Met andere woorden: een biertje of wijntje helpt je waarschijnlijk beter tot rust komen dan een glas sterke whisky of wodka.

Maar sterke drank loopt niet op elk vlak achter een goudgeel biertje aan. Zo zei meer dan de helft van alle respondenten dat sterke drank hun zelfvertrouwen en energieniveau flink liet stijgen. Ook zei 42,4 procent dat sterke drank ervoor zorgde dat ze zichzelf een stuk sexyer voelden. Op zich vinden we dat geen hele vreemde conclusie. Zelf weten we namelijk maar al te goed wat een goede glas whisky doet met onze zelfverzekerdheid. Hoe we anders de avondjes dansend op tafels kunnen verklaren weten we niet…

Terug