opc_loader

Wensenlijst

Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief

​​
Voor 16.00u besteld? Vandaag verzonden
​​
Snelle klantenservice Deskundig advies
​​
Altijd een groot aanbod Scherpe prijzen
​​
Nieuwste technieken Veilig betalen

Kan whisky je immuunsysteem versterken?

whisky immuunsysteem

Nu de wereld op haar kop staat, mensen thuis ‘opgesloten zitten’ en brouwerijen massaal handdesinfectiemiddelen aan het maken zijn, is er een steeds grotere focus op iets waar we misschien altijd wel te weinig aandacht voor hebben: gezondheid. Eén vraag die bijvoorbeeld vaak gesteld wordt, is hoe we ten tijde van deze gezondheidscrisis ons immuunsysteem kunnen versterken. En dat brengt ons bij een onderwerp waar we hier gek op zijn. Velen zeggen namelijk dat whisky misschien wel uitkomst kan bieden…

Lees ook: 25-jarige Brit zegt hét coronamedicijn te hebben gevonden: whisky

Nippen alsof je leven ervan afhangt?

Vorige week hadden we het op Hop.nl al over de 25-jarige Brit die vertelde dat het drinken van whisky zijn coronabesmetting had genezen. In dit artikel gaan we daar iets dieper op in. Want is whisky nou écht in staat om je lichaam te ‘reinigen’ en je immuunsysteem te versterken? Het klinkt natuurlijk als de droom van iedere whisky-drinker. Als liefhebber hopen we graag rechtstreeks van het RIVM te horen dat het nippen van een glas The Balvenie korte metten kan maken met COVID-19. En ja, we realiseren ons ook dat dat waarschijnlijk niet gaat gebeuren, maar een man mag dromen, toch?

Toch is er enige basis voor deze gedachtengang. Enkele jaren geleden onderzochten onderzoekers van de Oregon Health and Science University (OHSU) in Portland, Oregon de impact van matig alcoholgebruik op het menselijke immuunsysteem. Ze trainden 12 Rhesus-apen om een ​​mengsel van vier procent alcohol te consumeren. Rhesus-apen hebben immuunsystemen die vergelijkbaar zijn met die van mensen en worden vaak gebruikt om de effecten van medicijnen op het menselijke immuunsysteem te testen.

Lees ook: Heb je een brouwketel nodig voor het brouwen van bier?

Onverwachte resultaten

De apen zijn vervolgens ingeënt tegen de pokken en in twee groepen verdeeld. De ene groep bleef de zwakke drank drinken en de andere groep niet. Verrassend genoeg vertoonden de apen die toegang hadden tot alcohol menselijke consumptiepatronen. Sommige apen dronken herhaaldelijk teveel, terwijl anderen af ​​en toe en met mate dronken. 

Na zeven maanden werden de apen voor de tweede keer ingeënt met het pokkenvaccin. Doorgaans zou de inenting een golf van antilichamen moeten veroorzaken door het immuunsysteem van de aap. De onderzoekers kregen een onverwacht resultaat. De apen die teveel alcohol dronken (een promillage van meer dan 0.8%), produceerden geen golf van antilichamen, terwijl de apen die met mate dronken (een promillage van 0.2% - 0.4%) produceerden echter meer antilichamen dan de controlegroep die geen alcohol kreeg.

Lees ook: 15 redenen waarom bier beter is dan vrouwen

Matig vs. zwaar alcoholgebruik

Slecht nieuws dus voor de rasalcoholisten onder ons: téveel whisky (of bier, of rum, of tequila…) zou in dit voorbeeld dus betekenen dat je een verslechterd immuunsysteem oploopt. Matig alcoholgebruik, daarentegen, zou dus mogelijk positieve effecten hebben. “Deze verrassende bevindingen geven aan dat enkele van de gunstige effecten van matige hoeveelheden alcoholgebruik zich kunnen manifesteren door het immuunsysteem van het lichaam te versterken”, zegt studieleider Ilhem Messaoudi van de School of Medicine of the University of California. 

“Dit ondersteunt wat al geruime tijd algemeen wordt aangenomen: matig ethanolgebruik leidt tot een vermindering van alle doodsoorzaken, met name hart- en vaatziekten. Wat betreft overmatig alcoholgebruik, toont ons onderzoek aan dat het een aanzienlijk negatief effect heeft op de gezondheid”, vervolgde de onderzoeker. 

Terug