opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

25-jarige Brit zegt hét coronamedicijn te hebben gevonden: whisky

whisky corona

Het coronavirus is hét gesprek van de dag. Er heerst chaos in de lokale Albert Heijn, pasta is nergens meer te koop en ook toiletpapier wordt straks gewoon op Marktplaats voor topprijzen aangeboden. Inmiddels worden ook in Nederland strengere maatregelen toegepast om het virus in de kiem te smoren en zeggen wetenschappers van het Erasmus MC en Universiteit Utrecht dat ze eindelijk een antilichaam tegen COVID-19 hebben gevonden. Maar een 25-jarige Brit, die het virus in het Chinese Wuhan heeft opgelopen, zegt een wel heel opmerkelijke coronamedicijn te hebben gevonden: whisky. 

Lees ook: 7 must-visit whisky distilleerderijen in Schotland

Whisky tegen corona?

Connor Reed vertelde The Sun dat hij drie maanden geleden met het virus werd gediagnosticeerd en vervolgens twee weken doorbracht in het Zhongnan University Hospital in Wuhan, China. 'Ik was stomverbaasd toen de dokters me vertelden dat ik aan het virus leed. Ik dacht dat ik dood zou gaan, maar het lukte me om het te verslaan', zei hij. 'Ik gebruikte de inhalator die hielp de hoest onder controle te houden en dronk een hete whisky met honing tot die op was. Het is een ouderwetse remedie, maar het leek te werken.'

Reed, die drie jaar geleden naar China verhuisde om Engels te onderwijzen, werd verondersteld de eerste Brit te zijn geweest die het virus opliep. Hij geeft toe dat hij de antibiotica die de dokters hem hadden voorgeschreven weigerde omdat hij "geen medicijnen wilde nemen", en dat is waarschijnlijk niet zo dom als het klinkt. Inmiddels weten we dat dat helemaal niet zo’n gekke keus was: antibiotica lijken corona helemaal niet te kunnen voorkomen of behandelen. 

Lees ook: Dit is de duurste Ierse whisky ooit, en hij is nu te koop

Korreltje zout

Dat whisky helemaal geen gekke keus is voor het behandelen van problemen, dat weten we ook. Whisky is namelijk de meest waardige metgezel na een lange dag werk en biedt troost wanneer je het het meeste nodig hebt. Maar of het ook écht een oplossing is voor het heersende virus? Dat moet dus maar met een korreltje zout genomen worden. Dat zegt ook Dr. Brian Labus, professor in de volksgezondheid aan de Universiteit van Nevada, Las Vegas. 

“Alcohol kan het virus op oppervlakken doden, maar het kan niet hetzelfde doen in je lichaam. Handdesinfecterende middelen moeten minstens 60% alcohol bevatten om effectief te zijn. Als je probeert uw BAC (alcoholgehalte in het bloed) tot 60 te verhogen, zou je lang voordat je het virus kon doden, zelf het loodje leggen”. “De beste bescherming is je handen wassen, maar als je geen toegang hebt tot zeep en water, zijn handdesinfecterende middelen op basis van alcohol een goed alternatief”. 

En dan ook nog de vraag: kan alcohol drinken niet juist je weerstand verlagen en je vatbaarder maken voor het oplopen van het virus. “Het hangt ervan af hoeveel je drinkt”, zegt Labus”. “Af en toe een drankje drinken na het werk verhoogt het risico op infectie niet, en uit sommige onderzoeken is zelfs gebleken dat matig alcoholgebruik de immuunfunctie kan versterken. Aan de andere kant kan veelvuldig drinken of alcoholafhankelijkheid je immuunsysteem verzwakken, waardoor je een hoger risico op infectie en een hoger risico op ziekenhuisopname of overlijden loopt als je besmet bent”. 

Lees ook: Dit zegt de kleur van whisky over zijn smaak en kwaliteit

‘Levende bewijs’

Connor Reed bevestigde dat hij contact had opgenomen met het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken om hen te vertellen dat bij hem het virus was vastgesteld, maar hij weigerde het aanbod om hem terug naar huis te sturen. Of de man het land inmiddels heeft verlaten, is onduidelijk. 'Ze bleven vragen of ik een plek wilde hebben op een vlucht, maar ik zei nee', zei hij. 'Ik zal het hier uitzitten. Ik ben het bewijs dat coronavirus kan worden verslagen.'

Dus ja, bewijs is waarschijnlijk een nogal sterk woord, maar niemand zal je veroordelen als je een fles Glenmorangie in je medicijnkastje legt… Gewoon, voor noodgevallen. Be safe, mannen! 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.