opc_loader

Wensenlijst

Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief

​​
Voor 16.00u besteld? Vandaag verzonden
​​
Snelle klantenservice Deskundig advies
​​
Altijd een groot aanbod Scherpe prijzen
​​
Nieuwste technieken Veilig betalen

Zelfs de paus zegt het: Whisky is het échte heilige water

whisky heilige water

Liefhebbers van Schotse whisky hebben geen enkele spirituele bevestiging nodig dat hun favoriete drankje goddelijk is. Toch is het een leuke bijkomstigheid dat zelfs paus Franciscus het helemaal met ons eens is. Dat blijkt namelijk uit een opname voor een documentaire, waarin de paus de drank het échte heilige water noemde. Als grapje, natuurlijk, maar dat mag de pret niet drukken. 

Lees ook: Goed nieuws: gratis bier voor zorgmedewerkers!

‘Questa e la vera acqua santa’

Opmerkelijk is dat het moment vorig jaar al op video werd vastgelegd, maar dat het nu pas onder de aandacht is gekomen. Dat kwam mede doordat het Vaticaan het gedeelte uit een binnenkort te verschijnen BBC-documentaire heeft laten censureren. De docu gaat over seminaristen aan het Pontifical Scots College in Rome, maar in de gecensureerde clip is te zien hoe de paus tijdens een receptie in het Apostolisch Paleis van het Vaticaan een fles Oban-whisky cadeau kreeg, een heerlijke whisky gedistilleerd in de gelijknamige Schotse stad. 

Wat er daarna gebeurde was voor whiskyliefhebbers een moment voor in de boeken, vertelt documentairemaker Tony Kearney.  'Hij gedroeg zich heel nuchter met ze allemaal [de studentenpriesters]. Toen ze hem de fles overhandigden, hield hij hem omhoog en grapte ‘Questa e la vera acqua santa', wat' Dit is het echte heilige water 'betekent - in plaats van hem gewoon aan zijn assistent te geven zoals hij dat normaal met een geschenk zou doen”, vertelt Kearney. Liefhebbers van Oban weten dat de 14-jarige Oban - de variant die de paus kreeg - puur genot is. 

Lees ook: Geen wc-papier, maar wodka en whisky vliegt in Rusland over de toonbank!

Vaticaan stak er een stokje voor...

De één uur durende documentaire 'Priest School', die zondag zonder clip te zien is op de BBC, werd geregisseerd door Tony Kearney en geproduceerd door zijn Solus Productions, die de Schotse priesters gedurende een periode van 18 maanden tussen 2018 en 2019 volgde. Degenen die de whisky-clip graag in de docu hadden gezien, hebben helaas pech. Het productiebedrijf had er van tevoren mee ingestemd dat het Vaticaan het laatste woord zou krijgen over wat er in de documentaire te zien zou zijn. 

'We hebben ze de bestanden gestuurd en toen ze het terugstuurden, zei hij dat de clip er was uitgehaald’ legde Kearney uit “We waren eerst erg geïrriteerd, maar ze stonden erop dat ze niet wilden dat de paus whisky zou onderschrijven. Ik vind het best grappig hoe bewaakt zijn imago is”. Toch is paus Franciscus opmerkelijk ‘opener’ dan zijn voorgangers. Zo bleek uit een eerder verhaal ook al dat de paus een whisky of wijntje op zijn tijd niet schuwt. 

Lees ook: De Infinite Whisky Bottle - heb jij er al een?

De paus is niet vies van een glaasje whisky!

Een artikel uit 2019 in de Dundee Courier beschrijft hoe priester pater Jim Walls, afkomstig uit Fintry in Schotland, de paus ontmoette kort nadat hij in 2018 de rol van spiritueel leider op het Pontifical Scots College had aangenomen. Samen met een groep Schotse bisschoppen schonken ze de paus met een fles whisky. In het artikel vertelt Father Walls de ontmoeting: 'Het was een grote eer om het Vaticaan binnen te gaan en naar de kamer te gaan om de paus te ontmoeten en hij kwam naar buiten en schudde al onze handen. Vervolgens gaven we hem een ​​fles whisky en hij keek ernaar en zei: 'Ha ha, dat is heilig water!' Hij heeft duidelijk al vaker whisky gedronken”.

En dat klopte: in 2014 was het zelfs koningin Elizabeth die de paus een fles Schotse fles whisky schonk toen ze elkaar voor het eerst ontmoeten. De waardering van de paus voor whisky, met name Scotch, is overigens niet heel verrassend. Het waren namelijk monniken die in de vierde en vijfde eeuw voor het eerst de kunst van het distilleren, samen met de christelijke religie, naar Schotland brachten.

Terug