opc_loader

Wensenlijst

Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief

​​
Voor 16.00u besteld? Vandaag verzonden
​​
Snelle klantenservice Deskundig advies
​​
Altijd een groot aanbod Scherpe prijzen
​​
Nieuwste technieken Veilig betalen

De opmerkelijke reis van het recent herontdekte IPA-bier

IPA geschiedenis

Als je 20 jaar geleden om een IPA zou hebben gevraagd aan de gemiddelde barman, dan had hij je waarschijnlijk aangekeken alsof hij water zag branden. Toch bestaat deze biersoort al enkele honderden jaren. Inmiddels is de IPA één van de meest populaire biersoorten, een die je overigens ook zelf thuis kunt brouwen met onze IPA bierkit

Lees ook: Aston Martin & Bowmore komen met fles whisky van 55.000 euro

India Pale Ale

Dus wat is een IPA nou eigenlijk? De initialen staan ​​voor India pale ale. Het was het antwoord op het probleem van het leveren van bier aan het Britse rijk in het oosten van de wereld. Het was te warm om in India bier te brouwen, dus wat nodig was, was een bier dat de slopende reis van zes maanden vanuit Groot-Brittannië intact kon overleven. 

In de jaren 1780 beantwoordde een Londense brouwer genaamd Hodgson de oproep door een sterk, zwaar gehopt bier genaamd October ale (of oktoberbier) te sturen dat normaal gesproken zou worden gerijpt als wijn voordat het werd gedronken. Het bier overleefde niet alleen de reis, maar bleek ook enorm in de smaak te vallen en beter te worden naarmate de reis vorderde. Dit was het prototype IPA; het bier werd gaandeweg bleker en frisser om zich aan te passen aan het Indiase klimaat. Overigens werden ook andere bieren naar India geëxporteerd, waaronder de Londense porter

Lees ook: 8 redenen waarom bier niet alleen smaakvol, maar ook gezond is!

De mythe rondom sterke IPA’s

Het bier van Hodgson werd al snel nagebootst door grotere brouwers. In opdracht van de Oost-Indische Compagnie ontwikkelde de brouwerij van Allsopp bijvoorbeeld een sterk gehopt pale ale in de stijl van Hodgson's voor export naar India. Andere brouwers, waaronder Bass en Salt , stonden te popelen om hun destijds verloren Russische exportmarkt te vervangen en volgden snel het voorbeeld van Allsopp. Het resulteerde in een veel grotere aanbod van IPA’s in verschillende stijlen. 

Vroege IPA's zoals die van Hodgson, en die van de Burton-brouwers, bevatten slechts een iets hoger alcoholgehalte dan de meeste andere bieren die in die tijd werden gebrouwen en zouden niet bepaald als sterk bier zijn beschouwd. Een groter deel van de wort was echter goed gefermenteerd, waardoor er weinig restsuikers achterbleven, en het bier was ook nog eens sterk gehopt. Het algemene verhaal dat vroege IPA's veel sterker waren dan andere bieren uit die tijd, is echter een mythe.

De vraag naar de exportstijl van pale ale, dat bekend kwam te staan als India pale ale, ontwikkelde zich rond 1840 in Engeland en India pale ale werd razendsnel een populair product in Engeland. Sommige brouwers lieten de term "India" aan het einde van de negentiende eeuw vallen, maar uit de verslagen bleek dat deze pale ales de kenmerken van eerdere IPA's behielden. Amerikaanse, Australische en Canadese brouwers vervaardigden vóór 1900 bier met het label IPA, en uit de gegevens blijkt dat deze bieren vergelijkbaar waren met de Engelse IPA uit die tijd. 

Lees ook: Eh, wat?! Blaas van man explodeert na het drinken van teveel bier

De wedergeboorte van IPA

Met de komst van koelkasten en het verlies van de noodzaak om bieren lang houdbaar te houden, begon de IPA echter uit te sterven. Tot het moment dat Amerikanen hun liefde voor het brouwen van bier ergens rond 1976 weer opnieuw ontdekten. De ambachtelijke brouwers in de Verenigde Staten begonnen vrolijk met het herscheppen van vergeten Britse stijlen - inclusief IPA. En tja, omdat het Amerikanen waren, werd het ook op een geheel Amerikaans tintje gemaakt. De nieuwe bieren zaten dan ook boordevol alcohol en hop.

Vanuit Amerika keerde IPA vervolgens weer terug naar ‘huis’ over de Atlantische Oceaan. Kortom: het is nogal een opmerkelijke reis geweest: een bier dat in Groot-Brittannië werd uitgevonden voor de Indiase markt, kreeg nieuw leven ingeblazen door Amerikanen en dit werd vervolgens weer gekopieerd door brouwers in Groot-Brittannië. Tegenwoordig worden veel IPA’s gewoon plaatselijk gebrouwen, maar we kunnen ons alleen maar voorstellen hoe lekker het zou smaken na zes maanden op een langzame boot naar India.

Terug