opc_loader

Wensenlijst

Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief

​​
Voor 16.00u besteld? Vandaag verzonden
​​
Snelle klantenservice Deskundig advies
​​
Altijd een groot aanbod Scherpe prijzen
​​
Nieuwste technieken Veilig betalen

Maak kennis met Atomik - een nieuwe drank gemaakt van radioactieve Tsjernobyl-appels

Maak kennis met Atomik - een nieuwe drank gemaakt van radioactieve Tsjernobyl-appels

Als jij wel van een uitdaging houdt, dan hebben we nu wat leuks voor je. In 2019 besloot een groep wetenschappers en distilleerders namelijk een gedurfde nieuwe soort drank te maken: Atomik. Deze ambachtelijke alcoholische drank wordt gemaakt van ingrediënten die verbouwd worden in de nog steeds radioactieve uitsluitingszone rond de kerncentrale van Tsjernobyl. En de eerste batch? Die staat nu klaar voor de verkoop. Althans…

Lees ook: 5 luxe karaffen voor het bewaren van je favoriete dranken

Mysterieuze inbeslagname

Dat was in ieder geval het plan. Alle 1.500 flessen van deze ‘radioactieve drank’ zijn namelijk om onbekende redenen in beslag genomen door de Oekraïense geheime diensten, aldus een verklaring van de fabrikant van Atomik, The Chernobyl Spirit Company. "Het lijkt erop dat ze ons beschuldigen van het gebruik van vervalste Oekraïense accijnszegels, maar dit is niet logisch aangezien de flessen voor de Britse markt zijn en duidelijk zijn geëtiketteerd met geldige Britse accijnszegels” zegt Jim Smith, oprichter van het bedrijf en een professor aan de Universiteit van Portsmouth in het VK, in de verklaring.

Atomik is gemaakt van appels die zijn geteeld in het Oekraïense district Narodychi, dat aan de rand van de uitsluitingszone ligt en zwaar vervuild was door de neerslag van de kernsmelting. Deze regio heeft nog steeds een bevolking van bijna 10.000 mensen, volgens de Oekraïense State Statistics Service, en moet zich houden aan strenge landbouwbeperkingen.

Lees ook: Het is Scotch Whisky Day - vier 500 jaar vakmanschap

Geheel stralingsvrij

Met Atomik hopen Smith en zijn collega's te bewijzen dat sommige producten die in de buurt van de uitsluitingszone worden gemaakt, volgens de website van het bedrijf veilig kunnen zijn voor consumptie. Enkele jaren geleden testte het Atomik-team roggegewassen uit de uitsluitingszone op straling en ontdekte dat de granen inderdaad besmet waren. Smith zei echter dat alle sporen van straling tijdens het distillatieproces werden verwijderd, waardoor Atomik niet gevaarlijker is dan andere in de handel verkrijgbare sterke dranken.

Elina Smirnova, een advocaat die het bedrijf vertegenwoordigt, voegde toe dat de inbeslagname een "duidelijke schending" was van de Oekraïense wet. Als Atomik zijn weg vindt naar de schappen, zal het het eerste consumentenproduct uit de regio van Tsjernobyl zijn sinds de beruchte ramp van 1986, aldus het bedrijf. Ze ging verder over hoe deze inbeslagnames een duidelijk teken waren van controle over de distributie door corrupte ambtenaren die er veel profijt van zouden hebben als dingen als melk of kaas gemaakt van koeien die in de buurt van Tsjernobyl graasden weer verkrijgbaar waren geworden.

Lees ook: 3 redenen waarom je een Arcadekast in je Mancave nodig hebt

Tsjernobyl is booming!

Kort na de nucleaire ramp beschouwden functionarissen de uitsluitingszone van Tsjernobyl - het gebied van 2600 vierkante kilometer rond de beschadigde elektriciteitscentrale - gedurende 24.000 jaar onbewoonbaar voor mensen. Planten en dieren gedijen nu echter goed in de regio - en dat geldt ook voor het toerisme. Volgens lokale toerismefunctionarissen trekt Tsjernobyl meer dan 60.000 bezoekers per jaar en zag het een flinke toename na het debuut van de HBO mini-serie Tsjernobyl in 2019. 

Inmiddels hebben de oprichters hun recept veranderd van een op rogge gebaseerde drank in een op appel gebaseerde drank - maar volgens Smith maakt het destillatieproces het eindproduct nog steeds volledig stralingsvrij. Als Atomik toch ooit nog de slijterijen haalt, zal 75% van de winst van het bedrijf worden gebruikt "om banen en investeringen naar de door Tsjernobyl getroffen gebieden in Oekraïne te helpen brengen en om de gemeenschap verder te ondersteunen", aldus de verklaring van het bedrijf.

Zou jij wel een flesje lusten, of brouw je toch liever zelf je eigen drank?

Terug