opc_loader

Wensenlijst

Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief

​​
Voor 16.00u besteld? Vandaag verzonden
​​
Snelle klantenservice Deskundig advies
​​
Altijd een groot aanbod Scherpe prijzen
​​
Nieuwste technieken Veilig betalen

Sport- én drankfanaat? Zoveel kun je drinken om je gains te behouden

Sport- én drankfanaat? Zoveel kun je drinken om je gains te behouden

Dat de gemiddelde Hop-bezoeker net als wij een grote voorliefde heeft voor alcohol heeft, dat weten we. Of het nu in de vorm van een sterk glas whisky of een ijskoud zelfgebrouwen biertje komt, een drankje op zijn tijd gaat er bij de meeste van ons altijd wel in. Maar we erkennen ook dat de gemiddelde Hop-lezer in verschillende vormen komt. Dit artikel is gericht op de sportieve (of wannabe-sportieve) Hop-bezoeker. In het specifiek gaan we je vertellen hoeveel alcohol je gewoon kunt blijven drinken zonder al je zwaarverdiende gains te verliezen. Puur nuttige info dus. En natuurlijk doen we dat met behulp van de nodige experts!

“Ze ontdekten dat hoewel hun spiervermindering door het gebruik van alcohol afneemt, ze nog steeds in staat waren om de spieromvang te vergroten en ze nog steeds een toename van eiwitsynthese hadden”

Sporters drinken méér!

Als je denkt dat alle sportschoolbezoekers gezondheidsfanaten zijn die sporadisch af ​​en toe een glas rode wijn of biertje drinken, dan heb je het mis. Volgens een onderzoek van de Universiteit van Miami drinken sporters als groep zelfs nog meer dan niet-sporters. En de trend om alcohol te combineren met lichaamsbeweging is zelfs booming. Sommige fitnessclubs hebben heuse wijnbars, obstakelruns worden vaak gevierd met de nodige koude brouwsels en zelfs bieryoga is een écht bestaand fenomeen.

Maar betekent dit dan dat alcohol en lichaamsbeweging net zo goed samengaan als Bassie en Adriaan? En hoeveel kun je drinken voordat je conditie eronder begint te lijden? Hieronder lees je het allemaal. 

Lees ook: Vrouwen opgelet: mannen die bier drinken zijn vruchtbaarder

Je lichaam en alcohol

Om te begrijpen hoe drank je conditie en fysieke prestaties beïnvloedt, moet je eerst begrijpen hoe alcohol je lichaam in het algemeen beïnvloedt. Slechts één slok bier, wijn of whisky zal ongeveer twee uur in je lichaam blijven hangen, en je lever zal het meeste werk doen om de alcohol af te breken tot azijnzuur. Maar zodra alcohol via de maag in de bloedbaan komt, zal het zijn weg vinden naar bijna elk orgaan in het lichaam. Binnen enkele minuten bereikt alcohol je hersenen waar het het beoordelingsvermogen beïnvloed, het cognitieve functioneren vertraagt, de stemming verandert én het ons het zelfvertrouwen geeft om die knappe dame om haar nummer te vragen. 

Een snelle conclusie die we kunnen trekken is dat hoewel je ontzettend je best hebt gedaan tijdens zo’n bootcamp-les, je de vooruitgang die je boekt vrij snel teniet kan doen als je direct daarna de kroeg in duikt. Alcohol sleutelt aan je hormonen en ontstekingsreactie op training, waardoor het voor je lichaam moeilijker wordt om de microspierscheurtjes die tijdens de training optreden, te herstellen. Om echt vooruit te gaan, moet je lichaam die scheurtjes herstellen en sterker teruggroeien. Maar als er alcohol bij betrokken is, is je lichaam te druk bezig met het metaboliseren van de alcohol of met het herstellen van die training, zegt Kim Larson, woordvoerster van de Amerikaanse Academie voor Voeding & Diëtiek. 

Lees ook: Zo combineer je bier met vlees voor een hemelse smaakbeleving

Goed nieuws...

Fitnessliefhebbers die nu meteen de kratten bier weg willen gooien, moeten daar toch misschien nog even mee wachten. Want er is óók nog goed nieuws. In een wetenschappelijke studie deden een aantal knappe koppen namelijk onderzoek naar de effecten van alcohol en hypertrofie (het bouwen van spieren). "In deze studie keken ze naar matig alcoholgebruik en hypertrofie bij muizen", zegt fitnesscoach Peter O’Reilly. “Ze ontdekten dat hoewel hun spiervermindering door het gebruik van alcohol afneemt, ze nog steeds in staat waren om de spieromvang te vergroten en een toename van de eiwitsynthese hadden. Dit was duidelijk niet zo hoog als de eiwitsynthese die de controlegroep leverde, maar zeer vergelijkbaar”. Met andere woorden: hoewel alcoholgebruik dus eigenlijk nooit goed is voor de gains in de sportschool, lijkt matig drinken misschien niet het einde van de wereld te zijn. 

Lees ook: Wetenschap bevestigt: mannen met een bierbuik hebben betere seks

Zóveel kun je drinken

Maar hoeveel kun je dan drinken voordat alcohol écht een negatief effect heeft op je spieren en aerobe vermogen (makkelijker gezegd je uithoudingsvermogen). Nou, blijkbaar is er een heuse drempel voor elke sporter wanneer alcohol een slecht effect heeft voor aerobe vermogen, volgens een ander onderzoek . Het is niet verwonderlijk dat die drempel voor iedereen anders is, zegt Paul Hokemeyer, ph.D. en verslavingspsycholoog. 

Om erachter te komen hoeveel alcohol je kunt drinken (niet alleen in één keer, maar in het algemeen) voordat die fles Ardbeg begint te rotzooien met je fitnessdoelen, zegt hij dat het net zo eenvoudig is als het bijhouden van je voortgang. "Als je je doel niet haalt in een specifiek gearticuleerde periode, dan moet je naar je lifestyle-keuzes kijken (en alcoholgebruik zou bovenaan die lijst moeten staan)", zegt hij. Als je liever niet met vallen en opstaan ​​leert, is een vuistregel voor matig alcoholgebruik voor vrouwen één drankje per dag en voor mannen maximaal twee drankjes per dag. 

Lees ook: Experts vertellen waarom je whisky eigenlijk per vat zou moeten kopen

Trakteer jezelf!

Kortom: af en toe een drankje na het trainen is een leuke manier om jezelf te trakteren na een slopende, met burpees en frog-jumps gevulde workout. En bovendien zal het je voortgang waarschijnlijk niet helemaal teniet doen. Dus tenzij je écht aan het trainen bent voor een race, competitie of een andere serieus sportersdoel, dan kun je best zo nu en dan een lekker glaasje whisky, bier, wijn, wodka of rum verorberen. Je hebt het vast verdiend. 

Terug