opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

Experts vertellen waarom je whisky eigenlijk per vat zou moeten kopen

whisky vat kopen

Whisky is booming business. Het amberkleurige drankje is zoals de meeste Hop-lezers weten een genot om te drinken, maar wist je dat whisky ook nog eens een héle goede investering lijkt te zijn? Zo zijn er al flessen die op veilingen meer dan een miljoen euro op hebben geleverd, en lijkt de globale whisky-markt zichzelf daarnaast elk jaar te overtreffen. Toch is het volgens sommige kenners beter om in vaten te investeren dan in flessen. Hieronder lees je waarom...

Lees ook: Dit is de duurste Ierse whisky ooit, en hij is nu te koop

Invloedrijke bewonderaars

Ja, het zijn bizarre tijden voor dit heerlijke vloeibare goud. En dankzij de sterk toegenomen waarde van whisky in de laatste jaren, heeft het in korte tijd ook een aantal zeer invloedrijke bewonderaars aangetrokken. Zo werd de privéjet van Alibaba-oprichter Jack Ma enige tijd geleden nog gespot op de luchthaven van Aberdeen (vast niet voor het weer), en zou ook Jeff Bezos, de rijkste man op aarde, een fervent whisky-verzamelaar zijn. 

En dat whisky het goed doet, dat is een feit. De Wealth Report rapporteerde namelijk dat whisky de best presterende luxe-investering van 2019 was. Sterker nog: met een stijging van 40% op de waarde van zeldzame flessen in de afgelopen 12 maanden, overtrof het de meer gevestigde alternatieve activa zoals kunst, wijn en auto's. 

Lees ook: Onderzoek wijst uit: bier is hét geheim is voor een stabiele samenleving

Een fles of toch maar een heel vat?

Maar mocht je uiteindelijk zelf ook in de verleiding komen om je geld in whisky te investeren, dan is het wel slim om hierbij de adviezen van experts te volgen. Iemand als Simon Aron bijvoorbeeld, de eigenaar van Cask Trade, een grote marktplaats voor het verhandelen van single malt whiskyvaten. Hij legt in een online interview uit dat cask strength whisky’s de meest gewaardeerde zijn. "Omdat het rechtstreeks van het vat in de fles komt, heeft het de meest authentieke smaak - er is niet mee geknoeid en niet afgezwakt, het is puur”, vertelt hij. 

“Toegang tot zeldzame vaten rechtstreeks van merkeigenaren met de optie van een originele fles is de ultieme manier om zeldzame whisky's te verzamelen”

“Een vat bezitten is de droom van elke whiskyliefhebber. Zodra het klaar is om te drinken, kun je het laten bottelen en ervan genieten met andere whiskyliefhebbers, of het delen om heel bijzondere cadeaus te maken. Je kunt genieten van het rijpen van je vat door elk jaar een monster aan te vragen terwijl het evolueert. Eigenaren kunnen ook hun vaten bezoeken en zich koesteren in de glorie van een pakhuis vol met hout gevulde vaten vloeibaar goud”, aldus de kenner. 

“Een typisch vat bevat tussen de 200 en 800 flessen, dus als je het hele vat koopt, is de prijs per fles veel goedkoper - zelfs nadat je voor belasting en botteling hebt betaald. Het bespaart je dus op de lange termijn geld ”, legt Simon uit aan The Gentleman’s Journal. Daarnaast benadrukt de kenner dat elk vat ook nog eens uniek is. “Je kunt twee identieke vaten met dezelfde spirit vullen, ze voor dezelfde periode in hetzelfde magazijn bewaren, en ze zullen nog steeds geweldig blijken te zijn - maar wel ietwat verschillend. Deze onvoorspelbaarheid maakt deel uit van wat het kopen van whisky per vat zo fascinerend maakt”. 

Lees ook: Dit is je kans: de meest gewilde whisky's ter wereld nu onder de hamer

De ultieme manier van verzamelen

“Vaten worden zelden te koop aangeboden, maar als ze dat wel doen, zijn ze zeer gewild”, aldus Charlie Beamish van Beamish International, een bedrijf dat zich richt op alternatieve investeringen. “Toegang tot zeldzame vaten rechtstreeks van merkeigenaren met de optie van een originele fles is de ultieme manier om zeldzame whisky's te verzamelen”, vertelt hij. 

En als je dan toch moet kiezen, ga dan voor één van de whisky’s van zogenaamde ‘spook’ distilleerderijen. Deze locaties zijn inmiddels gesloten, maar de gerijpte whisky’s ervan worden nog steeds vrijgegeven en zijn enorm in trek. "De factor romantiek en zeldzaamheid maakt flessen van deze distilleerderijen zeer gewild", zegt Beamish.

Lees ook: Dit zegt de kleur van whisky over zijn smaak en kwaliteit

Tips voor de beginnende verzamelaar

Maar goed, we begrijpen dat het kopen van een vat nogal een flinke investering én uitdaging is, vooral voor de beginnende whisky-verzamelaar (of liefhebber). Wat je in dat geval het beste kunt doen? Ook daar heeft Charlie advies voor. Hij vertelt dat vooral het jezelf onderdompelen in de wereld van whisky de beste manier is om er kennis mee te maken. “Ga naar proeverijen en veilingen, woon shows bij en leer zoveel mogelijk mensen kennen", zegt hij. Uiteindelijk maak ook jij dan de metamorfose tot heuse whisky-expert mee. 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.