opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

Vrouwen opgelet: mannen die bier drinken zijn vruchtbaarder

bier drinken vruchtbaar

Vinden jij en je partner dat het tijd wordt voor een kleintje? Dan raden we je aan om te beginnen met het thuisbrouwen van je eigen bier. Want hoewel het normaal altijd over uitgebalanceerde voeding, lichaamsbeweging en voldoende nachtrust gaat als we het hebben over vruchtbaarheid, lijkt ook het drinken van voldoende bier nu perfect in dit rijtje te passen. Niet alleen omdat we dat zelf vinden, maar óók omdat de wetenschap het ermee eens is. 

Lees ook: Wetenschap bevestigt: mannen met een bierbuik hebben betere seks

Bier en bevruchting: een geweldig team

In een recente studie werd matige alcoholinname namelijk in verband gebracht met een hoger spermavolume, spermaconcentratie én het totaal aantal zaadcellen. De bevindingen werden gerapporteerd door Science Daily “In het onderzoek onder 323 mannelijke patiënten was 9,6% niet-drinker, 30,0% dronk minder dan 1-3”drankjes per week, 30,3% dronk 4-7 drankjes per week en 30,0% dronk meer dan 8 alcoholische drankjes per week. Overigens telt één drankje hier als 330 ml bier of 125 ml wijn, dus denk niet dat je met wat shotjes pils meer kans maakt op een baby.

“In vergelijking met de andere mannen hadden mannen die vier tot zeven alcoholische dranken per week dronken dus een hoger aantal zaadcellen en een hoger spermavolume - en een groot aantal zaadcellen is een belangrijk teken van vruchtbaarheid”

“In vergelijking met mannen die 0 tot 3 drankjes per week dronken, was het mediane spermavolume hoger in de groep van mannen die 4 tot 7 drankjes per week dronken, evenals het totale aantal zaadcellen. De associatie met de spermaconcentratie was ook significant”. Dit tekent dus een compleet ander beeld dan het advies dat vaak aan toekomstige vaders wordt gegeven, namelijk dat ze moeten stoppen met alcoholgebruik omdat dit het sperma juist kan beschadigen. 

"Wat de lage inname betreft, zijn onze bevindingen consistent met ander onderzoek. In Italië is alcoholgebruik gebruikelijk, maar meestal beperkt tot kleine hoeveelheden, en dit geldt in het bijzonder voor mannen die we zien in onze onvruchtbaarheidskliniek", zei hoofdauteur Dr. Elena Ricci, van de Fondazione IRCCS Ca 'Granda Ospedale Maggiore Policlinico, in Italië. "Omdat de dosis het gif maakt, wordt hen aangeraden om alcohol te beperken maar niet te vermijden”.

Lees ook: Experts vertellen waarom je whisky eigenlijk per vat zou moeten kopen

Drink met mate...

Kortom: het keyword hier is dus ‘met mate’. In vergelijking met de andere mannen hadden mannen die vier tot zeven alcoholische dranken per week dronken dus een hoger aantal zaadcellen en een hoger spermavolume - en een groot aantal zaadcellen is een belangrijk teken van vruchtbaarheid. (Het is overigens wel goed om te weten dat hoewel de studie bewees dat er een verband bestaat tussen matig drinken en een hoger aantal zaadcellen - dit niet per se betekent dat het eerste tot het laatste leidt.)

Voor de studie analyseerden onderzoekers spermamonsters in de loop van twee jaar om de gezondheid van het sperma te bepalen. Ze hielden ook interviews met deelnemers om meer te weten te komen over hun leefgewoonten die van invloed zijn op sperma, zoals roken, cafeïne, alcoholgebruik en lichamelijke activiteit. Na rekening te hebben gehouden met gewoonten die de gezondheid van het sperma zouden kunnen schaden, stelde het team deze conclusies vast. 

Lees ook: Wordt alcoholvrij bier écht het bier van de toekomst?

1...2...3...3...hik...3…

De onderzoekers merken echter op dat de studie één grote tekortkoming heeft: zelfrapportage. De jonge mannen werden gevraagd om te melden hoeveel alcohol ze in een week dronken, dus er is een kans dat sommigen verkeerd hebben ingeschat hoeveel bier ze écht dronken tijdens happy hour. We weten namelijk allemaal dat we na een paar biertjes toch echt de tel kwijt raken...

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.