opc_loader

Wensenlijst

Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief

​​
Voor 16.00u besteld? Vandaag verzonden
​​
Snelle klantenservice Deskundig advies
​​
Altijd een groot aanbod Scherpe prijzen
​​
Nieuwste technieken Veilig betalen

Deze 5 onmisbare zaken heeft de wereld aan bier te danken | Hop.nl

Deze 5 onmisbare zaken heeft de wereld aan bier te danken | Hop.nl

Hier op Hop.nl vertellen we je geregeld over de noodzaak van een heerlijk koud biertje. Je wordt er blij van, het kan gezond zijn en als je het zelf brouwt heb je er ook nog eens een ontzettend leuke hobby bij. Maar één ding is zeker: zonder bier zou de wereld er héél anders hebben uitgezien. In dit artikel: 5 belangrijke veranderingen in de wereld die er kwamen dankzij het goudgele genot genaamd bier. 

Lees ook: Zo voel je je een klein beetje als Chris Hemsworth in Extraction

De koelkast

Wat moeten we anno 2020 nog zonder koelkast? Het houdt ons voedsel vers en veilig voor consumptie en zijn zonder twijfel cruciaal voor ons voortbestaan en de manier waarop we tot bloei zijn gekomen in de moderne wereld. En ja, we gebruiken ze ook om onze biertjes lekker koel in te houden, en dat is ook precies waar hij ooit voor is gebouwd. Wist je namelijk dat bier brouwen in de verre geschiedenis vaak enkel in koude maanden gebeurde? Dit komt omdat bier brouwen veel warmte genereert en dat kan weer de gist doden en het bier bederven. Het was Carl Von Linde die in dienst van een Duitse brouwerij een ‘mechanische koeling’ moest ontwerpen, waarna zo’n grote koelkast tegen de jaren 1880 overal te vinden was. 

Lees ook: 7 van de meest bizarre alcoholische dranken

Glazen flessen

Onze favoriete drank was de drijvende kracht achter de glazen flessen die we vandaag de dag kennen en die werden gebruikt voor allerlei soorten middelen, van ketchup tot babymelk en medicijnen. Glazen flessen waren een van de vroegste grootschalige mechanische producties, iets wat voornamelijk in de 20ste eeuw enorm toenam. De man achter de techniek? Michael Joseph Owens. Hij sloot zich aan bij Libbey Glass om zijn product op de markt te brengen met als doel het te gebruiken voor de massaproductie van bierflessen met lange hals. Tegen 1915 werd de machine van Owens over de hele wereld gebruikt en er werden onder andere rechten verkocht aan Heinz voor hun populaire ketchup flessen. 

Lees ook: Van rocksterren tot topmodellen: deze celebs brouwen hun eigen bier

De thermometer

Zeker ten tijden van deze crisis weten we hoe belangrijk een thermometer is, maar het was James Joule die in zijn brouwerij mechanische warmte wilde meten omdat hij onder extreem specifieke omstandigheden werkte. Zo moest de omgevingstemperatuur uiterst nauwkeurig zijn, moest hij alleen werken en moest hij vele uren onafgebroken werken. Hij besloot zijn werk wat eenvoudiger te maken door te experimenteren met wat uiteindelijk de thermometer werd. Hij was van mening dat een kwik-thermometer véél nauwkeuriger was dan lucht thermometers die voorheen werden gebruikt. Dat hij gelijk had, weten we nu maar al te goed. 

Lees ook: Zelfs de paus zegt het: Whisky is het échte heilige water

De pH-schaal

Vandaag de dag is de pH-schaal een essentieel onderdeel van de moderne wetenschap. Zoals je waarschijnlijk wel weet, defineert een pH-waarde de zuurgraad of alkaliteit van een oplossing. Een pH van 7 is neutraal en alles wat lager is, is een zuur, terwijl iets hoger alkalisch is, waarbij 14 het meest alkalisch is. De schaal beschrijft optimale niveaus voor vloeistoffen, zoals in het lichaam en in drinkwater, maar het waren enkele bierbrouwers die het allemaal bedachten. Gefrustreerde brouwers in Carlsberg haatten het omdat ze geen standaardmaatstaf hadden om de zuurgraad van hun product te beschrijven. Ze moesten subjectieve termen gebruiken die niet nauwkeurig waren, waarna ze zelf maar de pH-schaal besloten te creëren. 

Lees ook: Goed nieuws: gratis bier voor zorgmedewerkers!

De T-test

Wetenschappelijke studies bevatten allemaal prachtige grafieken en modellen. De T-test of T-toets is er daar één van en wordt gebruikt om na te gaan of het gemiddelde van een normaal verdeelde grootheid afwijkt van een bepaalde waarde. Het waren de Guinness-brouwerijen die met dit probleem werden geconfronteerd, omdat het lastig bleek tests op nieuwe gerst variëteiten te herhalen. Brouwer William Seally Gosset bedacht de t-toets als een oplossing voor dit probleem en publiceerde het in een internationaal tijdschrift onder de naam 'Student', omdat hij zijn echte naam niet mocht gebruiken. Meer technisch gaat de t-test over het testen van hypothesen uit een kleine steekproef wanneer de standaarddeviatie onbekend is. Statistici hebben Guinness - en dus bier - hiervoor te danken.

Terug