opc_loader

Wensenlijst

Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief

​​
Voor 16.00u besteld? Vandaag verzonden
​​
Snelle klantenservice Deskundig advies
​​
Altijd een groot aanbod Scherpe prijzen
​​
Nieuwste technieken Veilig betalen

Proost! Zo werkt je dronken brein in 4 fases

dronken brein

We hebben allemaal wel eens een bakkie te veel op. En mocht je hier geregeld op Hop.nl te vinden zijn, dan is de kans vrij groot dat je wel vaker dan eens een bakkie teveel op hebt. En dat is helemaal goed: alcohol maakt ons niet alleen socialer en gezelliger, het is ook nog gewoon eens verdomd lekker! Maar mocht je je soms afvragen wat er precies in je hoofd gebeurt als je de 10e Bacardi-cola achterover gooit, dan hebben we goed nieuws: vandaag gaan we je dat haarfijn uitleggen!

Gelukkig voor jullie komt die kennis niet van onszelf (laten we eerlijk zijn, hier zit er ook al een klein pilsje in…), maar hebben de mannen van IFLScience de hulp ingeschakeld van Stephen BRaun, auteur van Buzz: The Science and Lore of Alcohol and Caffeine. Hun doel: precies uitvogelen wat er met je lichaam gebeurt op het moment dat je dronken bent. Zulke kennis kunnen we allemaal wel gebruiken, al is het alleen maar om tijdens je dronken escapaces of tijdens het thuis bier brouwen een goed verhaal te vertellen hebben tegen je maten. 

Lees ook: Alcohol? Daar red je levens mee!

Fase 1: Je voelt je geweldig

“Alcohol is als een handgranaat of een bom. Het ontploft en gaat overal heen ”, vertelt Braun. Eén van de dingen die je moet weten over alcohol, is dat het een zeer sterke drug is waarvan de effecten afhankelijk zijn van hoeveel én hoe snel je drinkt. En hoewel sommige soorten drugs en medicijnen nauwkeurig zijn in hun effect op het lichaam, is dit bij alcohol het tegenovergestelde. Na het wegtikken van dat glaasje whisky of die meter bier komt de alcohol - of ethanol - in de maag en vervolgens zeer snel ook in de bloedbaan. Vervolgens vindt het zijn weg door je hele lichaam. 

"Je lichaam reageert op alcohol alsof je een heel smerig gif hebt ingenomen en het is erop ingesteld om er vanaf te komen", legt Braun uit. De lever begint met het afbreken van de alcohol en produceert een enzym genaamd alcohol dehydrogenase - dit zet alcohol vervolgens weer om in aceetaldehyde. Dit stofje, dat volgens veel experts een belangrijke rol speelt bij een kater, wordt vervolgens afgebroken tot azijnzuur. Drink je meer alcohol dan je lever kan verwerken, dan word je dus dronken - en de effecten daarvan zijn welbekend.

“In het eerste halfuur dat je drinkt, ervaar je stimulerende effecten en euforie. Alcohol vermindert je remmingen en er komt een beetje dopamine vrij - het grote beloningsmolecuul van de hersenen - dus je zult je goed voelen,” zegt Braun. En dat dat zo is, blijkt uit tal van onderzoeken (en natuurlijk onze eigen anekdotes). Aangeschoten of dronken zijn maakt je volgens de wetenschap gezelliger, socialer én gedurfder. Wel zo fijn als als je een leuke dame in de kroeg ziet. Minder fijn als je de weg op moet. 

Lees ook: Mannen helemáál niet slechter in multitasken dan vrouwen, aldus onderzoek

Fase 2: Je wordt onhandig

Drink je vervolgens nóg een paar glazen, dan merk je dat je steeds onhandiger, luidruchtiger en nóg gedurfder wordt. Je reageert minder snel op situaties om je heen en ook je zicht kan wazig worden. Herken je deze fase? Dit is het punt dat de alcohol andere delen van de hersenen begint te beïnvloeden en zogenaamde depressieve effecten uitoefent. Nee: je wordt er niet depressief van, maar het zegt eigenlijk dat je lichaam hard bezig is te dealen met de alcohol. 

Van alcohol is bekend dat het de effecten van de remmende zender Gamma-Aminoboterzuur (GABA) in de hersenen versterkt. GABA is een neurotransmitter die reacties dempt. Dit veroorzaakt de trage bewegingen en spraakstoornissen waar alcohol om bekend staat. "Dit is niet het moment om belangrijke beslissingen te nemen", zegt Braun. Dit komt doordat alcohol de gedragsremmende centra in de hersenschors onderdrukt, waardoor de kans groter is dat je dingen doet die je niet zou doen als je nuchter was. Die momenten staan waarschijnlijk bij ons allemaal in ons geheugen gegrift… 

Lees ook: Deze kunstmatige tong proeft verschillen tussen whisky’s met nauwkeurigheid van 99 procent

Fase 3: Plassen, zo-vaak-plassen...

Ben je net terug van het toilet, moet je wéér. Aan plassen komt geen eind als je lekker aan het zuipen bent - vooral wanneer je veel drankjes drinkt met relatief weinig alcohol en dus veel vocht. Tegelijkertijd werkt je lever zich uit de naad om de alcohol uit je lichaam te krijgen. Alcohol blokkeert een antidiuretisch hormoon, ook wel vasopressine genoemd, in je lichaam. Vasopressine zorgt er normaal voor dat de nieren niet te veel vocht afscheiden door de nier te vertellen water opnieuw op te nemen. Omdat vasopressine wordt geblokkeerd, begint je lichaam meer vloeistof uit uw lichaam te scheiden dan je daadwerkelijk binnenkrijgt uit het bier, wijn, whisky of tequila. Het uiteindelijke resultaat: uitdroging - de grootste boosdoener voor katers. 

Lees ook: Fabergé komt met zeldzame whisky-sets - Prijskaartje 1,66 miljoen euro!

Fase 4: ‘Ga je met me mee, schat?’

Dit is er een waar niet per se iedere man ‘last van heeft’, maar wat toch vrij veel voor komt. Alcohol kan namelijk als weinig andere middelen de zin in seks toe laten nemen. Dat betekent echter niet dat je na al die biertjes ook echt wat zal presteren. Of zoals Shakespeare zei: “provokes the desire, but ... takes away the performance.” 

Een paar glazen verder gaan de lichamelijke prestaties namelijk sterk achteruit. “Puur fysiologisch gezien is alcohol gewoon slecht voor seks”, zegt Braun. Zo zorgt de alcohol in je lichaam ervoor dat je moeilijker een erectie kunt krijgen, maar ook dat orgasmes minder snel te bereiken zijn. En dan hebben we het nog niet eens over je aangetaste beoordelingsvermogen. Menig man (en vrouw) heeft wel eens een nummertje gemaakt met iemand waar ze het nuchter écht niet mee hadden gedaan. Maar ja, ook dat is alcohol. 

“Onder invloed van alcohol kun je merken dat je je veel meer tot iemand aangetrokken voelt dan wanneer je nuchter was. Dat heeft te maken met het breken van je frontale kwab en het losmaken van alle emotionele centra van de hersenen”, vervolgt de expert. 

Zo, weet jij ook weer wat er in je brein gebeurt vanavond. Proost, mannen!

Terug