opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

Mannen helemáál niet slechter in multitasken dan vrouwen, aldus onderzoek

multitasken

We weten allemaal dat vrouwen erom bekend staan beter te kunnen multitasken dan mannen. Het is één van die dingetjes die we blindelings accepteren. Maar wat nou als we je vertellen dat wij mannen net zo goed met meerdere klusjes tegelijk bezig kunnen zijn? Dat wij mannen óók gewoon bier kunnen tappen en tegelijkertijd een gesprek kunnen voeren? Nou, dat is precies wat we je gaan vertellen, want dat is namelijk precies wat een team van Duitse psychologen nu heeft uitgezocht!

Lees ook: Fabergé komt met zeldzame whisky-sets - Prijskaartje 1,66 miljoen euro!

Hoe zit dat nou echt?

Om je meteen het nieuws te vertellen: Zoals gerapporteerd in Plos One, toonde een eerder onderzoek naar sekseverschillen in sequentiële (taakwisseling) en gelijktijdige (dubbele taak) multitasking al aan dat er géén verschil was tussen de resultaten van mannen en vrouwen. Ze bevestigden echter opnieuw dat de prestaties van mannen en vrouwen lijden als ze worden gevraagd om meerdere dingen tegelijk te doen.

Van de 96 deelnemers was de helft mannen en de andere helft vrouwen. De onderzoekers maten vijf verschillende empirische indices voor zowel reactietijd als nauwkeurigheid in de taken, resulterend in 10 totale metingen. "Multitasking resulteerde in aanzienlijke prestatiekosten in alle experimentele omstandigheden zonder een enkel significant geslachtsverschil in een van deze 10 metingen", schreven de auteurs in de paper .

 "Onze resultaten bevestigen dus niet het wijdverbreide stereotype dat vrouwen beter zijn in multitasking dan mannen, althans in de populaire sequentiële en gelijktijdige multitasking-instellingen die in dit onderzoek worden gebruikt."

Lees ook: Deze kunstmatige tong proeft verschillen tussen whisky’s met nauwkeurigheid van 99 procent

Verschillen tussen man en vrouw

En mocht je nu denken: maar dat zijn maar 96 deelnemers, dan hebben we nóg meer nieuws voor je. De cognitieve vaardigheden van mannen en vrouwen lijken simpelweg enorm veel op elkaar, en individuele verschillen tussen geslachten vervagen zodra er voldoende grote aantallen mensen zijn opgenomen. Een meta-analyse van 46 onderzoeken toonde bijvoorbeeld aan dat gendergerelateerde verschillen in cognitie verwaarloosbaar zijn wanneer ze in een bredere context worden beschouwd.

Het idee dat vrouwen op de een of andere manier beter zijn in multitasken, zou worden beïnvloed door het feit dat vrouwen vaak verantwoordelijk zijn voor veel meer klusjes dan mannen. Zeker in het verleden was het voornamelijk de man die held geld binnenbracht, terwijl vrouwen zich bezighielden met zorgen voor de kinderen en huishoudelijke taken, zelfs als ze in een vergelijkbare werksituatie zitten als hun mannen. Ook vandaag de dag is dat nog steeds veel aan de orde. Tegelijkertijd zullen mannen véél sneller even de BBQ aanknallen om een lekkere tomahawk of wat ribben te bereiden. 

Hoewel het idee bestaat dat de hersenen van mannen en vrouwen drastische biologische verschillen hebben, moet de wetenschap nog veel concreet bewijs vinden dat mannen echt van Mars komen en vrouwen van Venus. Vooralsnog lijkt het er dus op dat zowel mannen als vrouwen écht gewoon hier op aarde zijn ontstaan...

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.