opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

Deze kunstmatige tong proeft verschillen tussen whisky’s met nauwkeurigheid van 99 procent

whisky robot

De wetenschap op gebied van kunstmatige lichaamsdelen gaat ver. Heel ver. Zo kennen we al de kunstmatige huid, kunstmatige ogen en zelfs een kunstmatig hart hebben we al voorbij zien komen. Onderzoekers van de Universiteit van Glasgow hebben echter andere prioriteiten, en werkten aan een kunstmatige tong met een heel eenvoudig doel: het proeven van whisky.

“We noemen dit een kunstmatige tong omdat het zich op dezelfde manier gedraagt ​​als een menselijke tong. Het kan gemakkelijk het verschil zien tussen complexe chemische mengsels”

De wetenschappers beschreven hun uitvinding in het tijdschrift Nanoscale van de Royal Society of Chemistry. De tong die ze hebben ontwikkeld is weliswaar niet de eerste kunstmatige tong, maar het is wel de eerste kunstmatige tong die is gemaakt met twee soorten "smaakpapillen" van metaal op nanoschaal. Dit verbetert de proef-vaardigheden enorm en stelt de tong in staat veel meer informatie te geven over hetgeen hij proeft - en hij doet het ook nog eens sneller dan voorgaande kunstmatige tongen. 

Lees ook: Nucleaire regen zorgt voor schokkende ontdekking antieke whisky

Plakjes goud en aluminium

“"We noemen dit een kunstmatige tong omdat het zich op dezelfde manier gedraagt ​​als een menselijke tong. Het kan - net als wij - individuele chemicaliën die koffie anders laten smaken dan appelsap niet identificeren, maar het kan gemakkelijk het verschil zien tussen deze complexe chemische mengsels," zegt lead auteur Alasdair Clark van de School of Engineering van de University of Glasgow in een verklaring.

De kunstmatige whisky-proef-tong maakt gebruik van de optische eigenschappen van goud en aluminium. Submicroscopische plakjes van de metalen worden samen geweven om een ​​dambordpatroon te vormen. Wanneer ze in een vloeistof worden ondergedompeld, kunnen ze door kleine verschillen in de manier waarop de twee metalen licht absorberen, onderscheid maken tussen verschillende soorten whisky. Klinkt als iets uit een sci-fi movie, toch? De kunstig gerangschikte plakjes van goud en aluminium zijn in feite de kunstmatige smaakpapillen in de kunstmatige tong en zijn ongeveer 500 keer kleiner dan hun menselijke tegenhangers.

Lees ook: Drink whisky en red de natuur!

99 procent nauwkeurig

Indrukwekkend is vooral dat het apparaat verschillen tussen dranken kan "proeven" met een nauwkeurigheid van meer dan 99 procent. Hij kan je bijvoorbeeld niet alleen vertellen of je een Glenfiddich, Laphroaig of The Balvenie drinkt, maar hij kan ook verschillen in dezelfde whisky identificeren op basis van zijn leeftijd (heeft hij 12, 15 of 18 jaar in een vat gerijpt?). 

De tong is in principe in staat om alle soorten vloeistoffen te proeven die je maar kunt bedenken, maar toch hebben ze hem speciaal ontwikkeld om whisky’s te ‘drinken’ (hoe kan het ook anders in Glasgow). De test zou autoriteiten in staat kunnen stellen om namaakalcohol uit de wereld te helpen, de veiligheid en kwaliteit van voedsel te testen, toxines in openbare waterwegen te testen en de veiligheid te verbeteren - "Eigenlijk elk gebied waar een draagbare, herbruikbare methode van proeven nuttig zou zijn."

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.