opc_loader

Wensenlijst

Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief

​​
Voor 16.00u besteld? Vandaag verzonden
​​
Snelle klantenservice Deskundig advies
​​
Altijd een groot aanbod Scherpe prijzen
​​
Nieuwste technieken Veilig betalen

Hoe krijg en houd je je kamado op de juiste temperatuur?

Hoe krijg en houd je je kamado op de juiste temperatuur?

Het is verbazingwekkend hoeveel je met een kamado kunt doen. Je kunt er perfect mee braden, roken, bakken en grillen! Maar als je voor het eerst een kamado gebruikt, is het misschien wat lastig om hem op de optimale temperatuur te krijgen. Maar geen zorgen - het is een vrij eenvoudig proces dat alleen wat oefening vereist. Lees snel verder om te ontdekken hoe je je nieuwe kamado binnen no-time onder controle hebt!

Stap 1: Het kiezen van de juiste brandstof: ga voor houtskool!

De eerste stap om je kamado op temperatuur te krijgen is beslissen welk type brandstof je gaat gebruiken. Houtskool is verreweg de populairste keuze, en is er in verschillende vormen en maten. Houtskoolklompen branden snel en produceren veel warmte, terwijl briketten langzamer en gelijkmatiger branden, waardoor ze ideaal zijn om langer te koken. Voor een kamado wordt om verschillende redenen eigenlijk altijd houtskool aangeraden, zoals:

De vorm

Hoewel de vorm van briketten rond of ovaal is, kunnen ze soms een goede luchtstroom belemmeren bij het gebruik van een kamado BBQ. Houtskool is de ideale brandstof omdat de 'gekartelde' randen een betere luchtstroom mogelijk maken, die op zijn beurt zorgt voor meer warmte en een schonere verbranding. De sleutel tot het beste resultaat is het kiezen van hoogwaardige houtskool van restaurantkwaliteit in stukken van 6-15 cm voor een maximale luchtstroom en warmtebeheersing. Met de onregelmatige vorm van houtskool geniet je van aanzienlijk betere resultaten dan wat ronde briketten kunnen bieden bij het gebruik van je kamado BBQ.

Betere warmteregulatie

Briketten zijn een vrij efficiënte keuze als brandstof voor barbecues, omdat ze langzaam en consistent opbranden en een mooie aslaag vormen die de hitte helpt isoleren. Maar als je de temperatuur van je kamado preciezer wilt regelen, zijn briketten niet de beste optie voor je. Kamado BBQ's reageren bijvoorbeeld beter en sneller op stukken houtskool, omdat deze stukken meer flexibiliteit bieden en je de temperatuur gemakkelijker kunt regelen. Met de juiste balans tussen brandsnelheid en warmte-isolatie is houtskool een geweldige oplossing als het gaat om het bereiken van maximale precisie bij het barbecueën.

Stap 2: de vuurschaal of kolenmand vullen

Het opstarten van een kamado grill is een gemakkelijk en stressvrij proces, maar het is belangrijk om alle stappen nog eens na te lopen voor je begint. Als de houtskool in je vuurschaal of kolenmand nog niet leeg is, zorg er dan voor dat je hem even goed roert met een pook of met een handschoen. Dit zal de hoeveelheid as in je hete zone helpen verminderen en ervoor zorgen dat ze niet in je eten terechtkomen en de smaak beïnvloeden. Nadat je de overgebleven houtskool hebt omgeroerd, gebruik je voorzichtig je pook om de resterende as eruit te duwen en gooi je die weg. Nu is je kamado klaar om te vullen met wat nieuwe stukken houtskool (mocht er niet meer genoeg in de mand zitten).

Stap 3: het verwarmen van je kamado

Er zijn verschillende manieren om een kamado vuur aan te steken; bijvoorbeeld met of zonder elektrische starter of door het gebruik van aanmaakblokjes of aanmaakwokkels. Bij het aansteken van een houtskoolvuur kiezen de meeste grillers simpelweg voor wat bruine aanmaakblokjes of aanmaakwokkels. Vermijd overigens witte aanmaakblokjes, deze zitten soms vol chemicaliën die je niet in je eten (en je kamado) wilt hebben. Als je je houtskool aansteekt, zorg er dan voor dat de onderste luchtschuif helemaal open staat en dat ook het deksel helemaal open staat en klaar is voor actie. Bedenk welk gerecht je gaat bereiden en bepaal vervolgens de gewenste temperatuur. Ga je voor een lage temperatuur, gebruik dan slechts 1 aanmaakblokje of wokkel. Wil je op hogere temperaturen gaan grillen, dan zijn 2 of 3 aanmaakblokjes of wokkels the way to go. Plaats ze simpelweg tussen wat kolen (graaf een klein kuiltje, maar niet te diep) en wacht zo'n 10 minuten tot de de blokjes of wokkels opgebrand zijn. Sluit vervolgens de deksel en open de ventilatieschacht aan de bovenkant om je kamado te verwarmen.

Stap 4: de temperatuur veranderen of juist stabiel houden

Om het perfect gegaarde gerecht met je kamado te krijgen, wacht je de temperatuur zo'n 5 graden onder de gewenste temperatuur zit voordat je zowel de luchtinlaat als de margrietschijf (de ventilatieschacht aan de bovenkant) wat dicht zet. Het kost soms wat vallen en opstaan om uit te vinden hoeveel luchtstroom nodig is voor een perfect resultaat - elke kamado heeft zijn eigen unieke eisen. Met flink wat oefening en ervaring kun je in één oogopslag zien wanneer je kamado klaar is voor gebruik.

De temperatuur verhogen of verlagen

Om de warmte te verhogen, zet je de bovenste en/of onderste ventilatieopeningen een stuk(je) verder open. De temperatuur verlagen is overigens een stuk lastiger dan het verhogen. Een eenmaal verhitte kamado houdt zijn warmte namelijk ontzettend lang vast. Houdt hierbij de vuistregel aan dat je grote veranderingen onderin regelt en de fijne afstelling bovenin. Wil je flink in temperatuur verlagen, dan is het soms nodig beide ventilatieschachten enkele minuten dicht te zetten en de kolen te laten doven. Wanneer je dit doet ontstaat er wel weer meer rookontwikkeling wat weer in je eten trekt. Houd er dus rekening mee dat je liever 'laag' inzet en de temperatuur naar boven finetunet, dan dat je de kamado flink opstookt en vervolgens de temperatuur moet laten dalen.

Hoe ver open je de ventilatie openingen?

Hoe ver je de ventilatieschachten opent varieert afhankelijk van het soort voedsel dat je bereidt - hamburgers hebben bijvoorbeeld een hogere temperatuur nodig dan spareribs of een stuk buikspek die je low and slow bereidt. De meeste merken van kamado's bieden exacte suggesties voor de mate van opening om specifieke temperaturen te bereiken, maar het zelf ontdekken en finetunen door steeds wat kleine aanpassingen te doen is wat ons betreft part of the fun!

Heb geduld

Als het gebruik van een kamado nieuw voor je is, kan het een leerzaam proces zijn om de temperatuur precies te krijgen waar je hem wilt hebben. Geduld is de sleutel tot het vinden van de juiste temperatuur - maak kleine aanpassingen per keer en geef elke aanpassing ongeveer 10 minuten om volledig tot effect te komen voor je een nieuwe aanpassing doet. Als de warme lucht eenmaal binnen is en de tijd heeft gekregen om zich te circuleren, is het handhaven van een stabiele temperatuur eenvoudig. Op dat moment kun je je voedsel op het rooster leggen om te beginnen met grillen. Het bereiken van de gewenste temperatuur en het stabiel houden van de kamado vereist dus wat oefening en ervaring, maar met genoeg geduld zul je binnen no-time ontpoppen tot een echte grillmaster .

Tijd om te grillen!

Nu je weet hoe je je kamado goed kunt instellen en op temperatuur kunt houden - ben je klaar om thuis een meesterkok of grillmaster te worden! Met oefening komt perfectie, dus laat je niet ontmoedigen als het in het begin niet perfect lukt - blijf gewoon oefenen tot je vindt wat voor jou het beste werkt. Werken met een Kamado gaat in het begin misschien niet vanzelf; het vergt oefening, geduld en tijd om het onder de knie te krijgen. Maar laat je hierdoor niet afschrikken. Met wat doorzettingsvermogen en begeleiding van anderen die weten hoe een Kamado werkt (YouTube is je grootste vriend), zul je al snel indrukwekkende resultaten zien. Veel grillplezier!

Terug