opc_loader

Wensenlijst

Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief

​​
Voor 16.00u besteld? Vandaag verzonden
​​
Snelle klantenservice Deskundig advies
​​
Altijd een groot aanbod Scherpe prijzen
​​
Nieuwste technieken Veilig betalen

7 tips voor een perfecte BBQ-party

barbecue tips

De weersvoorspellingen zeggen dat het dit weekend zo’n 22 graden wordt in Nederland. Dat betekent dat het de komende dagen het perfecte moment is om dit jaar nog eens (voor de laatste keer in het zonnetje?) de bbq aan te knallen. Nu zien we helaas maar al te vaak dat een heerlijk stukje vlees wordt verknald door een slechte bereiding, en dat is zonde. Daarom vandaag op Hop.nl: 7 tips om dit weekend als een echte barbecue-meester aan de slag te gaan. 

Tip #1: Kies de juiste BBQ

Er zijn enorm veel verschillende manieren om vlees te bereiden, en als het aan ons ligt dan staat de barbecue met stipt op plek één. Er zijn echter nogal wat verschillen in wat voor soort barbecue je gebruikt. Ons advies: ga voor een barbecue die werkt op houtskool of briketten. Mocht je helemaal verliefd zijn op je eenvoudig te gebruik gasbarbecue, ga vooral je gang. Je mist dan echter wel die heerlijke unieke rokerige smaak die je alléén van een barbecue kunt krijgen. Zorg er daarnaast voor dat de barbecue afgesloten kan worden door middel van een deksel. Zo blijft de smaak goed in het vlees zitten en blijft de temperatuur constant. Mis je een deksel? Dan wordt het garen van een stuk kip of wat sappige spareribs een stuk lastiger! 

Tip #2: Zorg voor het juiste gereedschap

Of je nu een beginnende barbecueër bent of een prijswinnende chef, je hebt in elk geval geschikt gereedschap nodig om je vlees voor te bereiden en je barbecue goed te kunnen gebruiken. Begin daarom in de basis met wat simpele items zoals een vleestang, een schoonmaakborstel en een roestvrijstalen spatel met een lang handvat. Wil je je kunsten al iets meer perfectioneren? Dan is ook een vleesthermometer essentieel als je de perfecte gaarheid van het vlees wilt garanderen. Koop als je toch bezig bent ook meteen wat metalen spiesjes (niemand wilt lopen kloten met satéprikkers op de barbecue…), BBQ-handschoenen én een marinadeborstel om het vlees perfect te voorzien van sauzen en marinades. 

Lees ook: 5 must-have items voor iedere BBQ-liefhebber

Tip #3: Kies de juiste brandstof: houtskool of briketten?

Kies je voor houtskool of briketten wanneer je gaat barbecueën? Geloof me, ik heb vroeger zelf vaak genoeg in de winkel gestaan zonder ook maar enig idee te hebben wat het verschil is. De lokale supermarkt of tankstation heeft altijd wel één van de twee, dus dat is degene die je dan maar pakt. Toch zit er een wezenlijk verschil tussen kooltjes en briketten. Beide brandstoffen hebben hun voor- en nadelen. Zo brandt houtskool sneller en harder, en blijven briketten juist weer langer op temperatuur. Het grootste verschil tussen de twee is dat briketten beter geschikt zijn voor gerechten die langer moeten garen, zoals spareribs die enkele uren op de bbq liggen, of bijvoorbeeld pulled pork. Wil je even snel de bbq aan vlammen voor wat worstjes voor tijdens het avondeten? Dan heb je voldoende aan een zak met houtskool. 

Tip #4: Breng je vlees op smaak

Dacht je dat je met wat pakken vlees uit de supermarkt klaar was? Think again! Echt lekker vlees bereid en marineer je helemaal zelf. Zo vind je op internet tal van verschillende recepten voor marinades en kruidenmixen die je vlees de perfecte smaak zullen geven. Wist je dat je zelfs marinade ín het vlees kunt stoppen, en niet alleen aan de buitenkant kunt smeren? Gebruik hiervoor een zogenaamde marinade spuit, uiteraard te koop bij Hop.nl. Het beste resultaat bereik je wanneer je de marinade of kruiden enkele uren van tevoren al aan het vlees toevoegt. Sterker nog: veel rubs of marinades komen het beste tot hun recht wanneer je ze al een dag van tevoren aanbrengt! Marinades maken je vlees heerlijk mals. Véél beter dan een droog stuk kip uit het koelvak. Ook goed om op te letten is dat sommige stukken vlees beter smaakt wanneer je het van tevoren uit de koelkast haalt. Dit is bijvoorbeeld van toepassing op een lekker stukje biefstuk! 

Tip #5: Heb geduld!

Barbecueën vergt geduld, concentratie en vooral… tijd. Het is dan ook belangrijk dat je tijdens een leuke BBQ-avond de kolen of briketten de tijd geeft om warm te worden. Veel mensen gooien het vlees al op de barbecue wanneer de vlammen er nog onder vandaan komen, maar het beste is te wachten tot de kooltjes wit of nog roodgloeiend zijn. Ja, dit kan even duren, maar het gebruik van een bbq-starter biedt hiervoor uitkomst. Over het algemeen duurt het zo’n 30 minuten voordat de bbq de juiste temperatuur heeft bereikt. Ben je van plan dit weekend mensen uit te nodigen voor een barbecue? Zorg er dan voor hun aankomst vast voor dat je de kooltjes laat branden. Dan wordt het een stuk sneller smullen zodra ze eenmaal in je tuin zitten!  

Tip #6: Denk aan de veggies

Ja ja, we weten het. Barbecueën is voor vlees, vlees en nog meer vlees. Maar laten we voor onze gezondheid ook de groentes niet vergeten! De juiste techniek zorgt er namelijk voor dat óók gezonde groente die perfecte barbecue-smaak krijgt waar je ook bij het vlees zo van smult. Lekkere stukjes paprika met net dat geschroeide randje? Of wat dacht je van een heerlijke maiskolf? Je kunt enorm veel stukken groenten op de barbecue bereiden, en zo’n verandering van smaak is af en toe best lekker als je de hele avond worstjes, hamburgers en spareribs aan het verorberen bent. Een tip om je groenten zo perfect mogelijk te bereiden is door ze zo te snijden dat een groot oppervlakte het rooster raakt. Bestrijk de groenten overigens na het snijden met olie om te voorkomen dat ze blijven plakken.

Tip #7: Maak je BBQ na afloop goed schoon

Het barbecueën (en het eten) is zelf natuurlijk het leukste gedeelte van de avond, maar ook aan dit plezier komt een einde. Dit betekent echter niet dat je je BBQ lekker kan laten staan en na een paar maanden weer kunt gebruiken zoals je hem hebt achtergelaten. Het vervelendste klusje is namelijk wel gewoon een must: het schoonmaken van de bbq. Aangekoekt vet en verbrande resten zijn echt geen pretje. Zorg er daarom van tevoren voor dat je barbecue is ingevet met zonnebloem- of olijfolie. Zo voorkom je dat vlees of groenten aan het rooster blijven plakken. Maak na afloop het rooster daarnaast goed schoon met een hoge kwaliteit bbq-borstel. Nee, niet wachten tot de volgende dag: het beste resultaat bereik je wanneer je het rooster schoonmaakt wanneer het nog een klein beetje warm is. Vergeet trouwens ook de barbecue zelf niet. Zeker wanneer je een prijzig apparaat hebt staan, is het verstandig om na elke bbq-sessie de behuizing netjes schoon te maken. Zo blijf je zo lang mogelijk van je favoriete mannen-tool genieten.

Terug