opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

10 veelgestelde vragen over sigaren beantwoord

sigaren faq

Rook je sigaretten, dan denk je waarschijnlijk nog geen vijf seconden na over hoe je deze het beste bewaart, hoe je ze aansteekt of wanneer ze op hun lekkerst zijn. Nee, je knalt je aansteker ertegenaan, stopt hem in je mond en paffen maar. Rook je echter sigaren, dan is dat een héél ander verhaal. Een sigaar is namelijk eigenlijk alleen écht lekker wanneer ze op de juiste manier worden bewaard, onderhouden, aangestoken en uitgekozen. Zeker voor beginnende sigarenrokers is het soms onduidelijk waar je nou op moet letten. Gelukkig heb je Hop.nl, waar we je voorzien van alle nodige informatie om heerlijk te kunnen genieten van je welverdiende sigaren. Heb je meer vragen? Laat het ons dan weten via vragen@hop.nl

V: Wat is de beste manier om mijn sigaren te bewaren?

De ideale temperatuur en vochtigheid is cruciaal voor de kwaliteit van een sigaar. Afhankelijk van het type moeten sigaren vochtig of minder vochtig worden bewaard - en wel in een humidor. Als een sigaar bijvoorbeeld te vochtig wordt, dan zal deze moeilijk aan blijven en zal het overtollige vocht de natuurlijke oliën verdunnen, die vervolgens weer vrijkomen wanneer je een sigaar opsteekt.  Als je de sigaar echter laat opdrogen, dan zullen deze oliën verdwenen en kan dit leiden tot een onbevredigende rookervaring. Afhankelijk van het type moeten sigaren vochtig of minder vochtig worden bewaard. Zo moeten zogenaamde longfillers (voornamelijk uit Cuba) en mediumfillers (Dominicanen en Brazilianen) op ca. 70% luchtvochtigheid worden bewaard, terwijl de shortfillers ('Nederlandse' sigaren) op ca. 40% luchtvochtigheid op hun best zijn. Neem je je sigaren ergens mee naartoe? Kijk dan eens naar een sigarenkoker of sigarenetuis

V: Mijn sigaren zijn uitgedroogd. Kunnen ze nog worden hersteld?

A: Ai, een uitgedroogde sigaar is natuurlijk iets wat niemand wilt zien - of proeven. Het is belangrijk om sigaren te allen tijde correct op te slaan. Onbeschermde sigaren kunnen snel uitdrogen en kwetsbaar worden, en hebben daarnaast een groter risico op beschadiging. Wanneer sigaren gedurende een korte periode vocht hebben verloren en wat hard aanvoelen, zijn ze gelukkig nog redelijk eenvoudig te herstellen. Hoe? Da’s simpel! Plaats ze gewoon terug in een goed onderhouden humidor en laat ze opnieuw acclimatiseren. Dit kan enkele dagen duren. Heb je sigaren die voor een langere periode zijn uitgedroogd, dan heb je een groter probleem. In sommige gevallen hebben ze hun smaak en aroma permanent verloren. Het is altijd de moeite waard om te proberen sigaren uit deze toestand nieuw leven in te blazen. Ik bedoel: het alternatief is ze weggooien… 

V: Mijn sigaren zijn te vochtig. Kunnen ze nog worden hersteld?

A: Net als uitdroging, is ook overbevochtiging een probleem, vooral in de zomer of in warmere, zwoelere klimaten. Gelukkig zijn er manieren om dit vocht te bestrijden en ervoor te zorgen dat je humidor het hele jaar door in topvorm blijft. Zou zou je zogenaamde cederstroken toe kunnen voegen aan de humidor. Deze helpen bij het handhaven van een optimaal vochtniveau. Houd de sigaren in de gaten en voeg ceder toe of verwijder deze totdat je de gewenste bevochtiging hebt bereikt. Wat je níet moet doen, is het deksel van de humidor simpelweg open laten. De schommelingen in luchtvochtigheid kunnen de sigaren meer kwaad dan goed doen. 

V: Geeft de kleur van het omhulsel een indicatie van de sterkte van een sigaar?

A: Nee, niet altijd Hoewel wikkelkleuren tussen dozen, merken en soorten variëren - van Claro (licht) tot Maduro of Obscuro (donker) - is het de mix van de bladeren binnenin de sigaar die uiteindelijk de intensiteit van smaak en aroma bepaalt. Het wikkelblad geeft als het ware een lichte 'topsmaak', met donkere omhulsels die een vleugje zoetheid toevoegen en lichte omhulsels die het juist weer een vleugje droogheid geven. De Claro of Double Claro is vaak lichtgroen van kleur en heef een milde smaak. De Maduro of Obscuro is juist erg donker van kleur en heeft normaal gesproken een sterke en zoete smaak. De obscuro is de allerdonkerste wikkel en is zelfs bijna zwart. 

V: Hoe zit het met de band rondom de sigaar? Moet deze worden verwijderd?

A: Goede vraag! Veel mensen zullen de band voor gebruik van de sigaar verwijderen, maar over het algemeen wordt aangeraden deze lekker te laten zitten. In Europa wordt de band echter juist vaak weer verwijderd, dus het blijft je eigen keuze. Het verwijderen van de band kan er vóór het aansteken van de sigaar namelijk voor zorgen dat het delicate wikkelband wordt beschadigd. Wil je de band verwijderen, doe dit dan na zo’n vijf minuten roken. Wanneer de sigaar is opgewarmd, is de band gemakkelijker te verwijderen. Maar zelfs dan moet de band worden afgepeld in plaats van eraf te worden getrokken als een ring van een vinger om beschadiging aan de wikkel te voorkomen. 

V: Kun je een sigaar gewoon opnieuw aansteken wanneer deze uitgaat?

A: Het zou nogal zonde zijn als dit niet het geval is… Maar gelukkig hebben we goed nieuws. Een sigaar kan namelijk gewoon opnieuw worden aangestoken. Wel is het belangrijk om eerst voorzichtig het overtollige as weg te tikken in een asbak en vervolgens zachtjes door de sigaar te blazen om eventuele achtergebleven rook uit de vulling te verwijderen. Vervolgens kun je de sigaar simpelweg aansteken zoals je dit ook bij een nieuwe sigaar doet. Overigens is het lang bewaren van een gebruikte sigaar af te raden: wanneer een sigaar langer dan een uur wordt gedoogd, dan kan de smaak enorm afnemen. Gewoon lekker oproken dus! 

V: Heb ik een sigarenknipper nodig?

A: Het antwoord op deze vraag is simpel: ja, die heb je nodig. Een sigarenknipper is een apparaat dat wordt gebruikt om de kop van de sigaar af te snijden. Je kunt een sigarenknipper het beste zien als een soort guillotine voor je sigaar om deze zo scherp mogelijk af te snijden. Probeer je een sigaar simpelweg met een schaar door te knippen, dan is de kans groot dat de sigaar compleet rafelt en afbladdert op de plek waar je hem probeert te knippen. Gewoon een goede sigarenknipper kopen dus. 

V: Moet ik het cellofaan verwijderen voordat ik de sigaar in een humidor plaats?

A: Omdat sigaren een 100% natuurlijk product zijn, worden ze in cellofaan verpakt om te voorkomen dat de elementen waren ze worden blootgesteld de sigaar tijdens het transport beschadigen. Zodra je ze in je humidor hebt geplaatst, zullen de sigaren echter beter rijpen zonder het cellofaan. Een nog betere manier om dit te doen is om een ​​paar sigaren uit het cellofaan te verwijderen en de anderen erin te houden. Terwijl je de sigaren zonder het cellofaan rookt, verwijder je het cellofaan van de anderen. Op deze manier kun je voorkomen dat de sigaren beschadigd raken.

V: Hoe steek ik een sigaar goed aan?

A: Je kunt een sigaar aansteken met elk type vlam, zolang je hem gelijkmatig en langzaam aansteekt. Houd de sigaar altijd horizontaal en warm het uiteinde van de sigaar op door hem boven de vlam te houden en de sigaar te draaien. Nadat het einde gelijkmatig is verkoold, stop je de sigaar in je mond en houd je de vlam net dicht genoeg tegen het einde zodat de vlam het licht raakt. Trek langzaam aan de sigaar terwijl je deze in je mond draait totdat deze gelijkmatig is verlicht. Als je te snel inhaleert, oxideert het de tabak en krijg je een bittere smaak. Deze bitterheid is tijdelijk maar onnodig. Nadat de sigaar volledig is aangestoken, haal je de sigaar uit je mond en blaas je zachtjes op het gloeiende uiteinde om ervoor te zorgen dat deze gelijkmatig brandt. Plaats de sigaar vervolgens terug in je mond en genieten maar!

V: Tot hoe ver rook je een sigaar?

A: tot je vingers beginnen te branden, natuurlijk! Nee, even serieus: Je kunt een sigaar net zo ver roken als je wilt, zolang je nog steeds van de smaken geniet. Een geweldige sigaar zal je bijvoorbeeld snel verleiden om het op te roken tot het punt waar je vingertoppen de hitte voelen. Nadat je klaar bent, laat je hem simpelweg in een asbak vallen. Niet pletten, want dat zal alleen maar een nare geur veroorzaken. Na een paar minuten zullen de laatste brandende resten vanzelf uitgaan. 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.