opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

Last van een winterse verkoudheid? Een glas whisky is alles wat je nodig hebt!

verkoudheid whisky

De dagen worden korter, de kou vindt alsmaar sneller haar weg richting onze woonkamers en het griepseizoen is in volle gang. Ja, mannen, de winter staat weer voor deur. Dat betekent niet alleen gezelligheid rondom de feestdagen, maar ook dat we massaal weer allemaal lekker beginnen te snotteren en ziek worden. Maar Hop zou Hop niet zijn, als we óók daar niet het perfecte hulpmiddel voor zouden hebben. Nee, geen neusspray en of gekke zalfjes, maar gewoon een goed glas whisky. Ja, écht! Wel gemengd met wat ander spul, maar de whisky staat in ieder geval centraal.

Lees ook: Doen wijn, bier en sterke drank hetzelfde met je lichaam?

Van kiespijn tot Mexicaanse griep

Zoals toneelschrijver George Bernard Shaw ooit zei: “Whisky is vloeibare zonneschijn”. En wat zon, dat kunnen we in deze ijzige wintermaanden vol verkoudheid wel gebruiken. Smijt je Vicks Vaporub dus maar het raam uit en bezoek snel onze whiskyshop voor wat geweldige whisky accessoires. Het goudbruine goedje is door de jaren heen geprezen als remedie voor van alles en nog wat, van kiespijn tot Mexicaanse griep. Maar vooral verkoudheid zou dus compleet verholpen kunnen worden met de magische eigenschappen van deze heerlijke drank. 

Dus, helpt whisky bij verkoudheid? Of is dit simpelweg een fabeltje in de wereld geholpen door een of andere single malt-producent? Nou, het antwoord is dat whisky écht verkoudheid zou kunnen verhelpen. Wetenschappers hebben aangetoond dat ingrediënten in een zogenaamde ‘Hot Toddy’ keelpijn en verstopte neuzen kunnen verlichten. Vanwege het specifieke productieproces van whisky, waarbij het smakelijke spul eerst wordt gedistilleerd voordat het in houten vaten wordt gerijpt, eindigt de drank met uniek hoge doses kankerbestrijdende antioxidanten en hart-reddende fenolen. Maar het is echter whisky’s minder unieke eigenschap, de alcohol, die het meeste effect heeft op de verkoudheid. 

Volgens verschillende medische bronnen kan een flinke dosis whisky helpen beschermen tegen hartziekten, maar ze stellen zelfs dat het drinken van 100ml whisky de natuurlijke afweer van het lichaam al tegen ziekten kan stimuleren. Het onderzoek, geleid door het Rowett Institute binnen de Universiteit van Aberdeen in Schotland, ontdekte dat zowel Whisky als rode wijn hielpen beschermen tegen hart- en vaatziekten door het natuurlijke gehalte aan antioxidanten in het lichaam te verhogen. Het waren echter de whisky-drinkers die een groter deel van de fenolen absorbeerden die voor het beschermende effect zorgden.

Maak zelf een verkoudheid-verslindende Hot Toddy!

Je hoeft geen barman te zijn om zelf een Hot Toddy te maken, hét remedie tegen verkoudheid. De meest eenvoudige recepten bevatten een aantal essentiële ingrediënten die korte metten maken met deze nare winterse verschijning. Het recept: twee eetlepels whisky, een eetlepel honing, twee theelepels citroensap en een mok vol kokend water. De ingrediënten in een hot toddy maken het een perfecte bedreiging tegen symptomen van verkoudheid. Van het helpen met in slaap vallen tot het kalmeren van een zere en ruwe keel, de ingrediënten in een hot toddy zijn alles wat je nodig hebt - voor zover de medische kennis van onze Hop-redacteuren uiteraard reikt! 

Lees ook: 5 must-have items die niet in je mancave mogen ontbreken

Waarom deze ingrediënten zo goed werken? Dat kunnen we je natuurlijk haarfijn uitleggen, mét wat hulp van de echte experts erbij. De alcohol in de whisky helpt je ontspannen en sneller in slaap te vallen, en tegelijkertijd bevatten veel geneesmiddelen en hoestdranken kleine hoeveelheden alcohol. De citroensap vermindert en verdunt op haar beurt slijm, aldus Douglas Schar, klinisch kruidkundige. En de honing zou volgens onderzoekers perfect werken om hoest te verminderen én het lichaam te kalmeren. 

Heb je dus last van een verkoudheid? Maak dan zelf ook eens een lekkere Hot Toddy. Heb je helemaal geen zin in het creëren van zo’n winters mixdrankje? Dan kun je natuurlijk ook gewoon een fijn glas single malt achterover gooien. Slaap je ook erg lekker van. 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.