opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

Wat is het verschil tussen short- en longfiller sigaren?

shortfiller longfiller

Ben je een doorgewinterde sigaarliefhebber, dan ken jij zonder twijfel het verschil tussen sigaren gemaakt van long- versus shortfiller tabak. De echte sigaarliefhebber weet dan ook precies waar zijn eigen voorkeur ligt en waarom. Dat geldt echter niet voor iedereen. Als je bijvoorbeeld net begint met sigaren roken, dan is de kans aanwezig dat je er zelfs nog nooit van hebt gehoord, of in ieder geval geen idee hebt waar het nou eigenlijk over gaat. Zoals je van Hop.nl gewend bent, gaan we je dat allemaal duidelijk maken! Het is namelijk goed het verschil te begrijpen wanneer je je smaakpapillen wilt verfijnen, voorkeuren krijgt in je rookkeuzes en jezelf dieper onderdompelt in de sigarencultuur. 

Lees ook: 5 humidors om je sigaren in topconditie te houden

Long filler

Bedenk je eens hoe lang het duurt voor je een fijne Cubaanse sigaar op rookt. 45 minuten, 1 uur, 1,5 uur, soms zelfs 2... De verschillende smaken van de rook worden door de sigaar gevormd terwijl de rook verplaatst van het uiteinde naar het begin. Hoe langer je rookt, hoe meer het smaakprofiel verandert. Dit gebeurt omdat de meeste premium sigaren zijn gemaakt van tabak met een lange vulling, longfiller; de langzame en consistente verbranding van long fillers is wat die verscheidenheid aan smaken veroorzaakt die je in de rook proeft.

Het longfillertabak in deze premium sigaren wordt gebonden door het bindmiddel en vervolgens in het blad gerold. Longfiller tabak bestaat uit hele tabaksbladeren die over de gehele lengte van de sigaar lopen. Ze variëren in lengte en bepalen op die manier ook de lengte van de sigaar. Longfillersigaren zijn dan ook over het algemeen van een hogere kwaliteit dan short fillersigaren; ze branden voor een langere periode en zorgen over het algemeen voor een veel soepelere en verfijndere rookervaring 

Short filler

In tegenstelling tot het gebruik van hele bladeren, worden shortfillersigaren gemaakt van gehakte tabaksbladeren, gruis en andere tabaksplanten en bladdelen - die vervolgens in sigaren worden gerold. Machinaal vervaardigde sigaren zijn voornamelijk gemaakt van tabak met een shortfiller en branden over het algemeen sneller en heter dan een premium sigaar met longfiller. 

De snellere verbranding en hetere rook is een gevolg van het feit dat er meer lucht aanwezig is tussen de stukken tabak. Dit kan ook een ruwe, verbrande tabakssmaak produceren, in tegenstelling tot de complexe smaken die sigaren met lange vullingen hebben. Natuurlijk is het zo dat shortfiller fabriekssigaren minder kosten om te maken en dus ook om te verkopen, maar dat merk je dan ook zeker aan de kwaliteit.

Lees ook: 10 veelgestelde vragen over sigaren beantwoord

Gemengde sigaren

Ja, we weten dat we het hierboven hadden over de verschillen tussen short- en longfiller, maar er is nóg een variant, namelijk Mixed Filler. Dit zijn sigaren gemaakt van tabak met een gemengde vulling: de shortfiller tabak wordt gerold in de longfiller bladeren en vervolgens gewikkeld met bindmiddel en tabaksblad. Deze sigaren worden vaak "sandwich" of "Cubaanse sandwich" genoemd, maar zijn uiteraard nog steeds van mindere kwaliteit vergeleken met longfillersigaren.

Ben je geïnteresseerd in het roken van sigaren, of wil je simpelweg kijken welke producten we voor deze hobby allemaal in de aanbieding hebben? Neem dan snel eens een kijkje in onze Sigaren webshop, waar je producten vindt zoals humidors, asbakken, bevochtigers, knippers en natuurlijk sigaren zelf. 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.