opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

Dit is wat vrouwen écht vinden van mannen met baarden...

baard vrouwen aantrekkelijk

Van hooggeplaatste Egyptische farao’s en middeleeuwse Engelse ridders tot hedendaagse hipsters en kledingontwerpers: de baard kent een lange geschiedenis met veel ups en downs. Vandaag de dag lijkt het zelfs soms wel alsof je er helemaal niet meer bij hoort zonder baard. Het is een modeaccessoire, een teken van mannelijkheid en een teken van trots. Dat mannen zelf van hun baard houden, dat moge dan ook wel duidelijk zijn. Maar de grote vraag: wat vinden vrouwen er nu eigenlijk van? Smelten vrouwen écht zo weg van baarden als dat bebaarde mannen denken? Nou, verschillende onderzoeken zeggen van wel...

Baarden en mannelijkheid

Zolang er mannen zijn, zijn er baarden - en het is dan ook niet gek dat er door de jaren heen al aardig wat onderzoek is gedaan naar gezichtsbeharing. En terwijl de ene man het verschrikkelijk vindt jeuken of hem zelfs niet kan laten groeien, zal de ander nooit meer zonder kunnen. Volgens de wetenschap zou een baard in sommige gebieden symbool staan voor dominantie, sociale status of sex-appeal, maar hoe zit dat anno 2019? Laten we eens kijken naar wat recent onderzoek ons erover kan vertellen!

Lees ook: 3 redenen waarom baardolie een must is

Zo was er in 2008 een onderzoek van Neave en Shields die de effecten van gezichtshaar op de perceptie van vrouwen over de aantrekkelijkheid, mannelijkheid en dominantie van mannen. Voor dit onderzoek werden vrouwelijke deelnemers gevraagd om mannelijke gezichten te beoordelen. De gezichten werden digitaal veranderd om verschillende gradaties van gezichtshaar te tonen - gladgeschoren, lichte stoppels, zware stoppels, korte baard of volle baard. Bij elk type baard werd vervolgens gevraagd om de mannen te scoren op agressie, dominantie, aantrekkelijkheid en sociale volwassenheid. 

Stoppels of een volle baard?

De resultaten waren vrij interessant en lieten zien dat mannen met een stoppelbaard het meest aantrekkelijk werden gevonden. Een stoppelbaardje zou namelijk volgens de vrouwen staan voor een goede partner, zowel op korte als lange termijn. Kijkende naar pure mannelijkheid, agressie en sociaal volwassenheid, werd juist de lange en volle baard als topper gekozen.  Mannengezichten met korte baarden werden als de meest dominante beschouwd.

Een vergelijkbaar onderzoek liet in 2013 zien dat vrouwen inderdaad een baard wel kunnen waarderen. Net als in de eerste studie vonden vrouwen stoppels bij mannen het aantrekkelijkst, al waren deze stoppels net even dikker dan in het eerste onderzoek. Wederom werden volle baarden als teken gezien voor mannelijkheid, gezondheid en op het vermogen tot het goed opvoeden van kinderen. 

Tevens werd duidelijk dat hoe meer baardhaar er aanwezig was, hoe mannelijker de kerels werden bevonden. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Evolution & Human Behaviour bevestigde dat vrouwen een bebaarde man eerder als een betere vader beschouwen dan een niet-bebaarde man.

Lees ook: 3 baardverzorgingstips om je baard in tip-top shape te houden!

Enkel een snor is een no-go!

Overigens is niet álle gezichtsbeharing een goede keuze als het aankomt op vrouwen verleiden. Een Amerikaanse datingsite die 2.500 vrouwen ondervroeg, vond bijvoorbeeld dat hoewel 60% van alle vrouwen gezichtshaar aantrekkelijk vond, slechts 6,44 procent van de vrouwen het mooi vond wanneer een man alleen een snor had. 43,27 procent zag een man met enkel een baard wel zitten, terwijl 50,29% het liefst een man zag met zowel een baard als snor.  

Het lijkt er dus op dat er door de jaren heen een aardige overeenkomst is te zien in de manier waarop vrouwen baarden beoordelen. Wil je seksueel aantrekkelijk zijn voor de dames? Dan lijkt een (zware) stoppelbaard de beste keuze. Wil je mannelijkheid uitstralen en laten zien dat je een goede vader zou kunnen zijn? Dan lijkt het dat een volle baard de hoogste ogen gooit. 

Let er overigens wél op dat je baard een beetje onder controle blijft - de zwerverlook is volgens de meeste vrouwen namelijk not done. Gebruik voor het shapen en gezond houden van de baard bijvoorbeeld een baardolie of baardbalsem. Je baard zal je dankbaar zijn!

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.