opc_loader

Wensenlijst

Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief

​​
Voor 16.00u besteld? Vandaag verzonden
​​
Snelle klantenservice Deskundig advies
​​
Altijd een groot aanbod Scherpe prijzen
​​
Nieuwste technieken Veilig betalen

7 gouden regels om te barbecueën als een pro

barbecue tips christian stevenson

Hier achter de schermen van Hop.nl hebben we een grote, vurige liefde voor de hobby genaamd barbecueën. Hoe kan het ook anders: we houden van gezelligheid, brandende kolen én de kick die we krijgen van het bereiden van het perfecte stuk vlees is met weinig andere hobby’s te vergelijken (al komt het brouwen van een perfect smakend biertje aardig in de buurt). In dit artikel geven we je 7 gouden regels voor een geweldige BBQ - afkomstig van niemand minder dan Christian ‘DJ BBQ’ Stevenson. 

Lees ook: 5 must-have items voor iedere BBQ-liefhebber

1. Gooi geen koude steaks op de barbecue

Op zijn YouTube-kanaal plaatst Stevenson allerlei video’s gewijd aan het grillen, braden, bakken en roken van vlees. Eén van zijn voornaamste tips is om een steak of biefstuk minstens een half uur op kamertemperatuur te laten komen voor je hem op de hete barbecue gooit. Een biefstuk is namelijk afkomstig van een spier en moet eerst ‘ontspannen’ om lekker mals en sappig te zijn. Kortom: zorg er voor de best mogelijke smaak tijdens het voorbereiden van de barbecue ook voor dat de steak vast uit de koelkast haalt. 

Lees ook: Brandmerk je maaltijd met onze BBQ Branding Iron

2. Maak plaats voor een kool-vrije zone onder de grill

Met andere woorden: bedek niet de hele BBQ met kolen. Indien je genoeg ruimte hebt is volgens Christian de beste methode de ‘half-half techniek’, waarbij je aan de ene kant van de barbecue houtskool legt, en géén kool hebt aan de andere kant. Op deze manier kun je ervoor kiezen je vlees boven de directe hitte te leggen, maar kun je wanneer de vlammen of hitte wat te intens is er ook voor kiezen het vlees te verspreiden naar de plek op de grill met indirecte warmte. Bovendien is dit een perfecte manier om ervoor te zorgen dat het vlees helemaal gaar van binnen is. Wil je het opwarmen van je kolen makkelijker maken? Gebruik dan een BBQ-blazer !

Lees ook: 5 redenen waarom barbecueën hartstikke gezond is

3. Ontdek de smaak van bruine suiker - punt.

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om een BBQ-rub of BBQ-marinade in de winkel te kopen, maar Christian adviseert om deze lekker zelf te maken! De klassieke rub bevat hoofdingrediënten: zeezout, gekraakte peper, uienkorrels, knoflookkorrels en bruine suiker. Maar er is nog veel meer te ontdekken om smaak te brengen aan je stukken vlees, zoals droge kruiden als oregano, koriander, komijn, cayennepeper, chilipoeder, paprika en ga zo maar door. Met een handige olie kwast kun je overigens eenvoudig en egaal de marinade aanbrengen. Wel zo makkelijk én lekker.

Lees ook: Wereld Veganismedag? Dit zijn 5 redenen om wél vlees te eten!

4. Gebruik verschillende sets voor rauw en gaar vlees

Gebruik altijd twee sets tangen en twee snijplanken: één voor rauw vlees, één voor gaar vlees. Je kunt er ook voor kiezen om tussen het gebruik door constant je gerei af te wassen, maar laten we eerlijk zijn, we weten allebei dat je dat toch niet gaat doen. In onze barbecue-winkel verkopen we allerlei verschillende soorten BBQ-bestek , waaronder een complete RVS BBQ-set , een luxe BBQ-tool set . Wil je je écht van je beste kant laten zien, dan kan de ‘Let’s cook’ snijplank van Breaking Bad niet ontbreken!

Lees ook: 7 tips voor een perfecte BBQ-party

5. Go smokey!

De reden waarom veel BBQ-liefhebbers veel liever kiezen voor een houtskool-BBQ dan voor een elektrische variant, is omdat je enkel met de eerste die echt lekkere rokerige smaak aan je vlees krijgt. Dat gezegd hebbende, adviseert DJ BBQ om lekker brutaal te zijn met de rokerigheid van het vlees. “Ik heb met de jongens van Ardbeg geëxperimenteerd om mijn eten net zo rokerig te krijgen als hun whisky”, zegt hij hierover. “Ik gebruik gekruid fruithout bij het grillen of roken voor een heerlijke smaak. Je kunt ook verse houtskool maken om meer smaak aan je eten toe te voegen door het hout te koken en vervolgens over de kolen te grillen. Mijn favoriete houtsoorten zijn wilde kers, berk, sinaasappel, beuk en tamme kastanje”, vervolgt hij. 

Lees ook: Zo creëer je de ultieme mancave!

6. Let op de as

Een andere tip van Christian is om de opbouw van as in je barbecue in de gaten te houden. “Zorg ervoor dat de as niet op de bodem van de barbecue wordt opgehoopt, omdat je anders de brandstof verstikt”, zegt hij. “Tenzij je vis aan het bereiden bent en je de as juist op de houtskool wilt gebruiken om een mooie, matige hitte te realiseren”. Een beetje as kan natuurlijk geen kwaad, maar een klein beetje as-management kan het verschil maken tussen een geslaagde of gefaalde barbecue, zegt de expert. 

Lees ook: Johnnie Walker serveert zijn whisky vanaf volgend jaar in papieren flessen

7. Voeg de saus tegen het einde van de bereiding toe

“Borstel de saus pas aan het einde van de bereiding op je vlees”, zegt DJ BBQ. “De meeste barbecuesauzen bevatten drie hoofdingrediënten - tomaten, azijn en suiker - en wanneer suiker heet wordt, brandt het heel gemakkelijk. Daarom krijg je zwarte kip die rauw is in het midden”, aldus Stevenson. De oplossing is volgens hem om de saus pas enkele minuten voordat het vlees klaar is aan te brengen. Dat is overigens heel eenvoudig als je de kip op een bbq kiphouder of kip grill bereidt! 

Terug