opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

5 redenen waarom barbecueën hartstikke gezond is

barbecue gezond

Of het buiten nu warm of koud is, als het aan ons ligt, is het áltijd barbecue-weer. Van het grillen van satéstokjes en worstjes tot burgers en shaslicks: de mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos. Natuurlijk erg lekker allemaal, maar wist je dat naast dat barbecueën erg leuk en lekker is, het ook nog eens goed is voor je gezondheid? Barbecueën brengt namelijk aardig wat gezondheidsvoordelen met zich mee. Als je partner de volgende keer dus oppert om ‘een keer iets gezonds te eten’, dan weet je na dit artikel precies wat je haar kunt vertellen. Laten we eens kijken!

Je eet minder vet

Wanneer je ervoor kiest om je vlees te grillen op een barbecue, dan eet je minder vet dan wanneer je hetzelfde stukje vlees zou bereiden in een pan. Het overtollige vet druipt op een barbecue namelijk handig naar beneden, terwijl dit vet in een pan of op een kookplaat gewoon op de bodem tegen je vlees aan blijft liggen. Dit vet wordt uiteindelijk deels weer opgenomen door het vlees, wat bij barbecueën dus niet het geval is. Tegelijkertijd gebruik je op een barbecue geen liters boter of olie om je vlees te bereiden. Grillen doe je overigens op een wat hogere temperatuur, zo’n 190 tot 200 graden. Het is vooral geschikt voor kleinere stukken vlees zoals burgers, worstjes en saté - maar over de verschillen tussen grillen en barbecueën vertellen we je later meer! 

Lees ook: 7 tips voor een geweldige BBQ-party

Je groenten zijn nóg gezonder

Je groenten op de barbecue gooien is op gebied van gezondheid zwaar superieur aan groenten koken. Veel mensen weten niet dat er flink wat mineralen en vitaminen verloren gaan wanneer groenten gekookt worden, zeker als je het net een minuutje te lang laat staan. Wanneer je deze groenten op de barbecue bereid, dan nuttig je dus uiteindelijk meer vitaminen, mineralen en andere gezonde stoffen die aanwezig zijn in deze lekkernijen. Een ander voordeel is dat de groenten die je op een barbecue bereid, vaak verser zijn dan groenten die je normaal thuis in een gerecht verwerkt. Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen en alle situaties, maar over het algemeen gooi je geen groenten uit blik op een barbecue: je kiest sneller voor verse producten. Groenten bereiden doe je overigens gewoon door ze op het rooster te leggen, maar je kunt ze ook eerst inwikkelen in wat aluminiumfolie. 

Je vlees behoudt beter zijn voedingswaarden

Niet alleen je groenten zijn gezonder op een barbecue, ook dat sappige stukje steak maakt je lichaam een stuk gelukkiger. Wanneer je vlees namelijk grilt, behoudt het zogenaamde voedingsstoffen genaamd riboflavine en thiamine beter dan via andere bereidingsmethoden. Dit zijn types Vitamine B die het lichaam kunnen voorzien van energie. Vlees dat bijvoorbeeld wordt gekookt of gestoofd, zou ruim 60% van deze aanwezige voedingsstoffen kwijtraken. Wil je overigens álle vitaminen behouden, dan moet je ook alle sappen opeten die van het vlees af komen. Tenzij je er een lekkere jus van maakt, zouden we dat echter lekker overslaan. De sappen bevatten namelijk zoals hierboven omschreven ook weer veel vet, en dat is juist wat we willen vermijden. 

Barbecues zijn goed voor je mentale gezondheid

We hebben het nu wel over het vlees en de lekkere knapperige groenten, maar wist je dat barbecues ook heel goed zijn voor je mentale gezondheid? Een onderzoek dat werd gepubliceerd in Psychological Science wees uit dat het type voedsel wat we eten tijdens bbq’s, wordt geassocieerd met relaties, gezelligheid en minder eenzaamheid. Tegelijkertijd is dat muziekje op de achtergrond óók verantwoordelijk voor een boost in je algemene welzijn. Het onderzoek ‘Music Alters Visial Perception’ toonde aan dat een lekker muziekje ervoor kan zorgen dat we de wereld positiever inzien en ons gelukkiger maakt. Ook zou het in staat zijn om onze emotionele banden met vrienden te versterken. Vergeet tijdens je volgende BBQ-night dus geen opzwepend (of juist een relaxed) nummertje op te zetten. Je lichaam zal je bedanken!

Lees ook: 5 must-have items voor iedere BBQ-liefhebber

Barbecue-voedsel barst van de eiwitten

Elke sporter (of gewoon een gezond persoon) weet dat eiwitten dé bouwstenen van het lichaam zijn. Je lichaam bestaat voor zo’n 20 procent uit eiwitten, maar deze worden niet opgeslagen. Het is daarom belangrijk om elke dag genoeg eiwitten uit je dieet te halen. Tijdens zo’n barbecue staat natuurlijk één productengroep centraal, en dat is vlees. En laat vlees nou net een geweldige bron zijn van die essentiële eiwitten… Nu verschilt het wel een beetje per type vlees welke gezond en welke wat minder gezond zijn. Wil je de beste gewicht / eiwit-verhouding? Kies dan voor mager vlees zoals kip, biefstuk of varkenshaas. En kies er ook eens voor een lekker visje zoals zalm, kabeljauw of garnalen op de barbecue te bereiden. Deze zitten bomvol eiwitten, vitaminen én gezonde vetten. 

Zó, daar is het dan: 5 redenen waarom barbecueën helemaal niet zo slecht hoeft te zijn. Houd er overigens wel rekening mee dat 2 stokbroden per persoon en al die lekkere sausjes íets minder gezond zijn! Een biertje daarentegen is misschien zo slecht nog niet… 

Eet smakelijk!

 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.