opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

Wereld Veganismedag? Dit zijn 5 redenen om wél vlees te eten!

vlees eten wereld veganismedag

Heb je je Facebook of Instagram deze ochtend nog niet geopend, dan willen we je graag even waarschuwen. Vandaag, 1 november, is het namelijk Wereld Veganismedag. “Een dag waarop de wereld hopelijk even stilstaat bij het fenomeen veganisme en wat dit voor anderen kan betekenen. En een mooie aanleiding voor media om hier aandacht aan te besteden”, aldus Veganisme.org. 

In het kort betekent dit dus gewoon dat je vandaag compleet doodgegooid zal worden met smakeloze recepten, ongefundeerde gezondheidsclaims en pogingen tot het aanpraten van schuldgevoelens. En mocht je Hop.nl een beetje kennen, dan weet je dat we daar natuurlijk helemaal niets voor voelen. In dit artikel doen wij het even anders: hier zijn 5 redenen waarom vlees eten wél gewoon goed voor je is!

Lees ook: 7 tips voor een perfecte BBQ-party

We zijn gemaakt om vlees te eten

Om maar meteen even een biologische reden vóór vlees-eten erin te gooien: het menselijk lichaam is er simpelweg voor gebouwd. Van nature zijn mensen namelijk gewoon vleeseters. Zo hebben we snijtanden om vlees te scheuren, en kiezen om het vervolgens te malen. Wetenschap geeft geen f*ck om politieke bewegingen. Dus of je nou denkt dat de opwarming van de aarde een hoax is, dat vaccinaties gevaarlijk zijn of dat mensen geen vlees horen te eten, je hebt het mis. Zo’n 2,6 miljoen jaar geleden werd vlees een belangrijk onderdeel van het pre-menselijke dieet. Het is calorie- en eiwitrijk, en wetenschappers zeggen bovenal dat de mens niet zou zijn geëvolueerd zoals het is als we geen vlees hadden gegeten. Toen mensen vlees ontdekten, krompen onze darmen, waardoor meer energie naar de hersenen kon vloeien; de omvang ervan werd vergroot en mensen werden intelligenter. Kortom: zonder dat stukje vlees had ook de Hop.nl-bezoekende veganist geen smartphone in zijn of haar hand gehad. 

Zo sterk als ijzer!

Nee, we hebben het hier niet over het vermogen om je partner boven je hoofd te tillen, we hebben het hier echt over het mineraal. IJzer helpt je ​​lichaam om twee essentiële eiwitten te produceren: hemoglobine en myoglobine. Hemoblogine levert zuurstof aan je cellen en de myoglobine in spiercellen accepteert en gebruikt deze. Ook groenten bevatten ijzer (in mindere mate), maar niet de ‘goede soort’. Het consumeren van planten geeft je lichaam nonheem-ijzer, een versie die minder gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen. Heemijzer zit alleen in dierlijke producten en wordt veel beter door het lichaam opgenomen. Mocht je direct ‘Maar spinazie dan?!’ beginnen te roepen, dan vertellen we je graag dat dit helemaal niet zoveel ijzer bevat als je misschien denkt. Sterker nog, de populariteit ervan groeide enorm nadat een Duitse scheikundige een typefout maakte over het ijzergehalte in de bladgroente. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie lijdt overigens meer dan 30% van de wereld aan ijzertekort, wat leidt tot vermoeidheid, verminderde immuunfunctie en algehele chagrijnigheid. En heb je ooit iemand chagrijnig zien worden van een goed stuk vlees? Precies. Tijd voor biefstuk. 

Vitamine B12 vind je alleen in dierlijke voeding

Eén van de meest essentiële onderdelen van je dieet is het binnenkrijgen van voldoende vitaminen en mineralen. En terwijl enorm veel soorten groente en fruit je kunnen voorzien van een hele hoop ervan, is dat niet het geval voor Vitamine B12. Deze voedingsstof zou ervoor verantwoordelijk zijn om bloedarmoede in het lichaam te voorkomen, zenuw- en bloedcellen goed te laten functioneren en ook nog eens genetisch materiaal aan te maken. Vrouwen zouden overigens zelfs nog wat meer B12 nodig hebben dan mannen - en een tekort, die wil je écht niet. Vitamine B12-tekorten kunnen namelijk de symptomen van verschillende nare ziekten nabootsen, en dat willen we niet. Mocht je als lezer nu roepen: ‘Maar mijn potje multivitaminen bevatten gewoon B12’, dan hebben we slecht nieuws voor je: vitaminepillen zijn wellicht compleet nutteloos

Lees ook: Krijg je van bier écht een bierbuik?

Een must voor effectieve spiergroei

Als puber kende ik het maar al te goed. 5 dagen per week stond ik in de sportschool met gewichten te smijten, maar groot en gespierd, dat werd ik niet. Inmiddels weet ik dat je je helemaal uit de naad kunt trainen zonder je spieren te laten groeien als je je lichaam niet op de juiste manier voedt. Je lichaam voorzien van de juiste brandstof en voedingsstoffen om je spieren te laten groeien én te laten herstellen is essentieel. Dit is waar vlees (en vis) om de hoek komt kijken. Vlees en vis zijn namelijk de beste eiwitbronnen die er zijn, maar het bevat ook vitamines en mineralen die helpen bij spiergroei zoals zink, dat helpt bij spierherstel, en ijzer, dat het energieniveau verhoogt en vermoeidheid bestrijdt. Zijn er dan voor veganisten geen eiwitrijke opties? Jazeker, die zijn er wel. Deze zijn echter vrijwel allemaal zo laag in eiwitgehalte dat je er enorme hoeveelheden van moet eten om ook maar in de buurt te komen van de effectiviteit van vlees of vis. 

Een slimmer en gezonder brein

Vlees heeft enorm veel positieve effecten op het lichaam. Zo zit het zoals hierboven vermeld boordevol zink, ijzer, eiwit en vitaminen, maar helpt het bijvoorbeeld ook bij het stabiliseren van ons bloedsuikerspiegel - cruciaal voor het voorkomen van type 2 diabetes. Maar een plek waar vlees écht goed werk doet, is ons brein. Het consequent eten van vlees zorgt er namelijk voor dat een neurotransmitter in de hersenen die stemmingswisselingen veroorzaakt wordt gestabiliseerd (zouden veel vegans dáárom zo boos zijn?). Als je je hersenen niet de aminozuren geeft die het nodig heeft om vitale neurotransmitters te produceren, dan heb je vervolgens veel meer kans om psychische problemen te ervaren. Tegelijkertijd maakt vlees ons ook nog eens slimmer. De meeste studies wijzen uit dat mensen die regelmatig vlees en vis eten, beter presteren op gestandaardiseerde tests dan mensen die zich ervan onthouden. Zowel vlees als vis zit boordevol Vitamine D en Vitamine B12, die beiden je hersenfunctie kunnen stimuleren. De aanwezige carnosine zou tevens ziekten als Alzheimer en Parkinson kunnen vertragen. Eat that, knolselderij!

Lees ook: 5 redenen waarom barbecueën hartstikke gezond is

Mocht je tijdens het lezen van dit artikel alleen maar hebben lopen schelden, dan vind je rechtsbovenin (of linksbovenin voor Apple-gebruikers) van de browser een mooi rood kruisje. Loopt het water je echter in de mond en krijg je alleen maar méér trek? Dan hebben we heel wat mooie producten voor je in huis om al dat lekkere vlees te verorberen. Eet smakelijk!

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.