opc_loader

Wensenlijst

Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief

​​
Voor 16.00u besteld? Vandaag verzonden
​​
Snelle klantenservice Deskundig advies
​​
Altijd een groot aanbod Scherpe prijzen
​​
Nieuwste technieken Veilig betalen

Aanmelden

Meld je aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang leuke aanbiedingen!

Laboratorium

Had jij ooit gedacht dat jij thuis een heus laboratorium zou hebben staan? Waarschijnlijk niet. Uiteindelijk is dit echter wel wat er bij veel hobbybrouwers gebeurt. Strikt genomen is bier brouwen grotendeels scheikunde. Inderdaad: bier brouwen is wetenschap! En wetenschap bedrijf je het beste in een laboratorium. Dan hoef je echt niet direct te denken aan borrelende petrischalen en gevaarlijk rokende communicerende vaten: het gaat vooral om meer geavanceerde spullen die je nog beter ondersteunen bij het brouwen van je eigen bier. 

Artikel 1 tot 8 (van de 8 artikelen). Resultaat:1
Artikel 1 tot 8 (van de 8 artikelen). Resultaat:1

Brouwen in eigen stijl

Wie zijn eigen bier wil brouwen, kan laagdrempelig maar ook zeer geavanceerd te werk gaan. Wij zien het vaak: hobbyisten die beginnen met een eenvoudige starter kit, maar die na verloop van tijd de smaak te pakken krijgen. Thuisbrouwerijen zijn een beetje als fotocamera’s: een beginner maakt met een dure camera echt niet automatisch betere foto’s dan met een eenvoudiger exemplaar, maar zodra je de mogelijkheden leert kennen…..

Zie zo’n laboratorium als een high end camera: dit is de crème de la crème op het gebied van thuisbrouwen. Dit is de ideale setup voor de fanatieke thuisbrouwer die de hoogste eisen stelt aan zijn bier en apparatuur. De laboratorium toebehoren die wij je bieden, maken het eenvoudiger om nog net die laatste paar procent uit het potentieel van je bier te halen. 

Waar bestaat een laboratorium uit?

De basis van het laboratorium is hetzelfde als die van een eenvoudigere thuisbrouwerij. Je werkt nog steeds met je starterset of - en dit is bij de meeste ervaren brouwers het geval - met je brouwketels. Je lab voegt echter diverse tools, instrumenten en mogelijkheden toe waarmee je jouw thuisbrouwerij naar een professioneler niveau tilt.

Dit hoeven overigens niet direct bijzonder geavanceerde spullen te zijn. Het gaat in een grote mate om het nog beter meten, controleren en beheersen van gegevens. Daarom zijn in een basis laboratorium zaken als een bierwortmeter, maatcilinders en weegschalen aanwezig. Nog meer geavanceerde hulpmiddelen zijn onder andere refractometers en ijkvloeistoffen.

We schreven eerder al: bier brouwen is gestoeld op wetenschap, op scheikunde. Het accuraat meten van hoeveelheden en temperaturen is dus zeer belangrijk. Maak je ergens een meetfout, of heb je jouw brouwproces niet helemaal onder controle, dan kan dit al snel een negatieve uitwerking hebben op de smaak en kwaliteit van jouw bier.

Op een gegeven moment wordt het aanschaffen van een laboratorium dus bijna een noodzaak. Je kunt al snel thuis een echt lekker bier brouwen, maar neem jij niet genoegen met minder dan een fantastisch bier, dan is investeren in een laboratorium eigenlijk een must. Dit geeft je maximale controle over het brouwproces en zal de kans dat je bier exact zo wordt zoals jij dit wilt aanzienlijk vergroten.

Werk aan je kennis!

Zo’n laboratorium is dus behoorlijk high end. Beginnende thuisbrouwers hebben hier waarschijnlijk nog geen behoefte aan. Heb jij echter de ambitie om echt een goede thuisbrouwer te worden? Investeer dan vooral aan kennis voordat je jouw eigen laboratorium gaat bouwen. Lees boeken over bier brouwen, blijf brouwen en experimenteren en wie weet heb jij over een tijd ook een heus lab staan.