opc_loader

Wensenlijst

Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief

​​
Voor 16.00u besteld? Vandaag verzonden
​​
Snelle klantenservice Deskundig advies
​​
Altijd een groot aanbod Scherpe prijzen
​​
Nieuwste technieken Veilig betalen

Aanmelden

Meld je aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang leuke aanbiedingen!

Luchtbuks kogeltjes

Wie een luchtbuks heeft, heeft ook luchtbuks kogeltjes nodig. Logisch, anders kun je niet schieten met je luchtbuks. En dat zou zonde zijn want luchtbuksschieten is een hartstikke leuke hobby. Synoniemen voor een luchtbuks zijn luchtgeweer, luchtdrukgeweer en ook de term windbuks wordt wel gebruikt. Het gaat om een geweer, dat moge wel duidelijk zijn. En wel een geweer waarbij de lading door expansie van samengeperste gassen buitenwaarts wordt gestuwd. Dat werkt dus heel anders dan bij een echt vuurwapen met dodelijke kogels erin. De druk in een echt geweer ontstaat door een daadwerkelijke ontploffing van bijvoorbeeld het buskruit dat aanwezig is in de kogel. Voor luchtbuksen werkt dat heel anders en daarvoor zijn dan ook speciale luchtbuks kogeltjes nodig.

Artikel 1 tot 15 (van de 15 artikelen). Resultaat:1
Artikel 1 tot 15 (van de 15 artikelen). Resultaat:1

Er zijn trouwens diverse methode waarmee de luchtbuks kogeltjes worden gelanceerd. Naarmate de druk die door het stuwingssysteem wordt opgebouwd groter is, wordt de snelheid waarmee de kogel zal worden afgevuurd een stuk hoger en daarmee de nauwkeurigheid en het bereik.

Welke systemen zijn er om luchtbuks kogeltjes af te vuren?

In essentie worden twee methoden onderscheiden. Enerzijds is dat het veerdruk systemen en anderzijds het gasdruksysteem.

Veerdruksystemen bouwen luchtdruk op door gebruikmaking van een zuiger in de geweerconstructie. Deze wordt door een speciale veertechniek razendsnel voorwaarts gedrukt in de cilinder. Daar bevindt zich een klein gat dat uitkomt in de loop. De veer dient manueel, dus handmatig opgespannen te worden. Door de opspanning wordt de zuiger in de meest achterwaartse stand gezet en vergrendeld. Het overhalen van de trekker zorgt er vervolgens voor dat de zuiger wordt losgelaten waarna de luchtbuks kogeltjes worden gelanceerd.

In geval van gasdruk wordt deze voor ieder schot afzonderlijk door de bediener opgebouwd, bijvoorbeeld door hantering van een zijwaartse spanhendel. De druk in sommige buksen kan met één beweging worden opgebouwd maar er zijn ook buksen waarbij de druk die de luchtbuks kogeltjes zal gaan afvuren, wordt opgebouwd door meerdere keren een pompende beweging te maken. Dit werkt natuurlijk minder snel.

Wat is er leuk aan een luchtbuks?

De simpele buksen die op veerdruk functioneren kennen met name hobbymatige doeleinden. Ze kennen een zeer beperkte nauwkeurigheid en de kogel heeft weinig kracht. Er zijn echter ook outdoor-disciplines (ook wel genaamd Field Target of Air Rifle Silhouet Shooting) waarbij uiterst sterke luchtbuksgeweren worden gehanteerd. Sommige van de luchtbuks kogeltjes leggen bij gebruikmaking met dergelijke wapens wel een afstand af tot 300 meter per seconde. Het is met dergelijke toepassingen zelfs mogelijk om te jagen op klein wild zoals vogeltjes en konijnen. De luchtbuks kogels die afkomstig zijn uit dergelijke geweren, zijn dus niet meer volledig ongevaarlijk. In de praktijk vinden er trouwens niet zo vaak dodelijke ongelukken plaats.

Onze kogels

Wij beschikken op onze website over een uitgebreid assortiment luchtbuks kogeltjes waaronder de kogeltjes van het merk Veloci. Die hebben een wat robuustere vormgeving van de rand van de kop waardoor dergelijke luchtbuks kogeltjes de loop van het geweer beter volgens en minder gaan stuiteren in de loop. Een hoogwaardige kogel voor je luchtbuks dus en tegen een absoluut vriendelijk prijs.