opc_loader

Wensenlijst

Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief

​​
Voor 16.00u besteld? Vandaag verzonden
​​
Snelle klantenservice Deskundig advies
​​
Altijd een groot aanbod Scherpe prijzen
​​
Nieuwste technieken Veilig betalen

Aanmelden

Meld je aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang leuke aanbiedingen!

Moutmolens

In lang niet alle thuisbrouwerijen zie je moutmolens staan. Dit heeft er alles mee te maken dat je kant en klare brouwpakketten kunt kopen die alle ingrediënten bevatten om je bier naar keuze te kunnen brouwen. De meeste hobbybrouwers kiezen hiervoor. Dat is niet gek, natuurlijk: gemak dient de mens. En hoe je het ook wendt of keert: je bent nog steeds “from scratch” je eigen bier aan het brouwen. Je hebt echter altijd baas boven baas. Ben jij iemand die graag de touwtjes in handen heeft en zo veel mogelijk zelf regelt? Dan zijn moutmolens je beste vriend. Met moutmolens kun je de gerst, maïs of andere graansoort die je voor je bier gebruikt zelf prepareren door deze in de gewenste fijnheid te malen.

Artikel 1 tot 2 (van de 2 artikelen). Resultaat:1
Artikel 1 tot 2 (van de 2 artikelen). Resultaat:1

Hoe werken moutmolens?

Moutmolens kun je vergelijken met koffiemolens. In plaats van koffiebonen gaat er echter een graansoort van jouw keuze in. Dat is tof, want de gebruikte graansoort (of maïs) heeft een grote invloed op de smaak van je bier.

Je kunt de fijnheid van de molen zelf instellen. Door de granen grover of fijner te malen, oefen je niet alleen invloed uit op de smaak, maar ook op het uiterlijk van het bier. Zo kan het bier helderder of troebeler worden. Hoewel je over het algemeen voor een goed resultaat graan niet te fijn moet malen, is er natuurlijk niets mooiers dan te experimenteren met verschillende instellingen en om de resultaten met elkaar te vergelijken.

Eenvoudig te monteren en gebruiken

Onze moutmolens zijn eenvoudig te monteren en te gebruiken. Ze zijn compact en handzaam, maar hebben desalniettemin een grote trechter en een hoge capaciteit. Het is natuurlijk fantastisch om je eigen graan te malen, maar je wilt niet een halve dag staan slingeren totdat je jouw arm niet meer voelt.

Naast eenvoudig en handzaam zijn de moutmolens natuurlijk kwalitatief. Ze zijn verzinkt, robuust en eenvoudig schoon te maken. 

Waarom moet je graan eigenlijk malen?

Het malen van graan (ook wel schroten van graan) is belangrijk voor het brouwen van bier. Het draait allemaal om het vrij laten komen van zetmeel. Zonder zetmeel geen bier. Om zetmeel uit graan vrij te maken, moet dit grof gemalen worden. Het is belangrijk om de maling grof te houden. Zo wordt het kaf gescheiden, maar wordt het graan verder niet beschadigd. Maal je te fijn, dan kan er een nare bijsmaak aan het bier komen en zal het ook lastig worden om het bier goed te filteren. 

Veel brouwers kiezen ervoor om naast het zetmeel uit het graan ook nog extra zetmeel toe te voegen. Een moutmolen is dus een must have als je met je eigen graan werkt, maar je zult misschien alsnog gebruik willen maken van toegevoegd zetmeel.

Meer weten?

Je leest het al: moutmolens zijn voor de meer gevorderde thuisbrouwer. Met onze kant en klare brouwpakketten en starter sets kan iedereen met succes thuis brouwen. Wil je meer weten en jouw brouwvaardigheid naar een hoger niveau tillen? Dan hebben wij ook boeken voor je die je alles leren over zelf brouwen.