opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

Grijp je kans: unieke whisky uit historisch scheepswrak onder de hamer

whisky schip

Op 3 februari 1941 verliet de SS-politicus de haven van Liverpool op weg naar Jamaica en New Orleans. Aan boord waren ruim 260.000 flessen whisky, onder andere om geld in te zamelen voor de inspanningen van de Tweede Wereldoorlog. Het schip heeft Amerika nooit bereikt, maar het schip vaarde wel de geschiedenis in als een van de beroemdste scheepswrakken die er zijn. Eén van de teruggevonden flessen whisky gaat nu onder de hamer. 

Lees ook: Drink je elke dag whisky? Dit doet het met je lichaam...

Sunken Scotch

Dit soort flessen staan bekend als 'sunken scotch': flessen whisky die na jaren of zelfs decennia onder water uit de diepte zijn gehaald, om vervolgens te koop aangeboden te worden. Over het algemeen kan worden verwacht dat ze voor hoge bedragen worden gekocht, en in dit geval wordt geschat dat deze bewuste fles zo’n 20.000 dollar op zal leveren. 

De whisky wordt verkocht via The Grand Whisky Auction in een kavel met een duikershelm uit hetzelfde wrak, twee stenen van de SS-politicus en een originele poster van de film "Whiskey Galore" die is gebaseerd op het verhaal van de SS. Politicus en de onrust die ontstond nadat het was gezonken. Tijdens een harde wind liep het schip aan de grond voor het eiland Eriskay. De lokale bevolking voer uit om de bemanning te helpen toen het schip begon te overstromen. Toen dat was gelukt, richtten de lokale bevolking hun pijlen op het ‘redden’ van de whisky. 

Lees ook: 5 tips om whisky te proeven als een echte expert

Whiskydiefstal

Voor de lokale bevolking was er niets illegaals aan het ‘oppikken’ van de whisky, omdat hun interpretatie van de maritieme bergingswet betekende dat alles wat op zee verloren ging, toebehoorde aan degene die het kwam halen. De lokale douanebeambte, Charles McColl, zag de zaken anders en diende een officiële klacht in bij de lokale politie waarin hij de lokale bevolking beschuldigde van diefstal van de lading.

Op 26 april van dat jaar werd een groep mannen veroordeeld voor diefstal van een deel van de whisky en een boete opgelegd van tussen de drie en vijf Britse ponden. McColl was verbolgen over de milde straf. De politie was zelf locals en vond de diefstal niet zo'n groot probleem. Maar McColl hield vol en slaagde erin om voor sommige mannen tot zes weken gevangenisstraf te krijgen. Officiële bergingspogingen waren niet succesvol en daarom vroeg (en kreeg) McColl toestemming om de romp op te blazen en het schip te laten zinken.

Lees ook: Dit is waarom whisky écht niet alleen meer voor oude (stoffige) mannen is!

Gezonken schat

De bewuste whisky die op dit moment wordt geveild, werd overigens niet teruggevonden in de jaren ‘40. Deze fles werd meer dan vijftig jaar later gevonden door George Currie die een onderzeese kabel repareerde toen hij de gezonken "schat" ontdekte. Samen met een team van duikers kon hij VAT 69, Ballantine's en enkele flessen Gibbey's terug naar boven halen. In 2013 ging een andere fles al onder de hamer voor ruim 12.000 dollar. 

Mocht je dus nog een unieke en historisch rijke fles whisky op de kop willen tikken, dan heb je nu de kans! Bekijk de veiling hier

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.