opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

10 interessante whisky-feitjes die elke liefhebber zou moeten kennen

whiskys

Door de jaren heen heeft whisky een welverdiende reputatie verkregen als drank voor de verfijnde drinker. En als je net zoveel van je whisky houdt als wij op de redactie van Hop.nl, dan weten we zeker dat je onderstaande feitjes wel kunt waarderen. Leer er een paar uit je hoofd voor je komende whisky-meeting met je beste maten, en we weten zeker dat je een paar ‘Oeh’s’ en ‘Ah’s’ te horen krijgt!

Whisky feit #1 - Meer vaten dan mensen

Als het aankomt op whisky, dan is Schotland zonder twijfel het Valhalla te noemen. Schotland heeft zelfs meer whiskyvaten dan mensen! De verhouding is een indrukwekkende 4:1. Met andere woorden: voor elke persoon die in Schotland woont, zijn er vier whiskyvaten. Da’s nog eens een mooie statistiek, nietwaar?

Whisky feit #2 - Mountain Dew

Het in de Verenigde Staten ontzettend populaire Mountain Dew - een zuurgroene frisdrank met citrus smaak - werd oorspronkelijk gemaakt als ‘whisky chaser’, een drankje die je na een slok whisky achterover gooit. De uitdrukking Mountain Dew betekent eigenlijk Moonshine. Hier in Nederland kun je bij de SPAR terecht voor je eigen MD!

Whisky feit #3 - Schotse Jameson?

Liefhebbers van Ierse whisky kunnen een fles Jameson wel waarderen. Maar wist je dat John Jameson, de oprichter van de bekende whisky, ironisch genoeg geen Ier was, maar een Schot? Mocht je meer een Schotse whisky-drinker zijn, dan kun je dus met gerust hart een glas Jameson verorberen zonder je schuldig te voelen. 

Whisky feit #4 - Gezonder dan een banaan?

Een portie whisky van 30 ml bevat ongeveer 66 calorieën minder dan een banaan. Ja, écht. We hebben het hier op Hop.nl geregeld over hoe gezond whisky soms kan zijn, maar het is dus ook nog eens enorm calorie-arm. Een lekker glaasje op zijn tijd moet dus zelfs voor de sporters onder ons best kunnen. 

Whisky feit #5 - Dít is een single malt

Een veelvoorkomend misverstand is dat single malt whisky het product is van één vat, maar het feit is dat een single malt whisky tijdens zijn leven best door meerdere vaten heen kunnen gaan. Ze zijn echter altijd het product van één enkele distilleerderij.

Whisky feit #6 - De grootste fles ooit

De grootste fles single malt whisky ter wereld is een 105,3 liter fles 14 jaar oude Tomintoul. De fles was groot genoeg om ruim 5.250 glazen te vullen. Hij werd in december vorig jaar geveild voor 15.000 pond, zo’n 16.500 euro. 

Whisky feit #7 - De duurste fles ooit

De duurste whisky ter wereld is momenteel The Macallan Fine and Rare 60-Year-Old 1926, die in oktober 2019 werd geveild voor maar liefst 1,9 miljoen dollar, zo’n 1,6 miljoen euro. De felbegeerde fles, gedistilleerd in 1926, komt van vat nummer 263. Van de 40 flessen die uit het vat werden gehaald, kregen er slechts 14 het Fine and Rare Label.

Whisky feit #8 - Master sniffer

Whisky-experts hebben een bijzonder beroep. Sommige master blenders ruiken ongeveer 2000 whisky's per week en proeven er ongeveer vier, aldus Pernod Ricard. Whisky's worden daarnaast vaak op ongeveer 20% alcohol gedronken om de kwaliteit en het karakter te beoordelen.

Whisky feit #9 - Levenswater

Whisky wordt in het Gallisch en Iers als 'uisge beathe' geschreven, wat op zijn beurt weer 'levenswater' betekent. Het is de naam die de oude Kelten gaven aan de vurige amberkleurige nectar die we nu whisky noemen. Eeuwenlang werd beweerd dat whisky mystieke geneeskrachtige krachten heeft die voldoende zijn om koliek, pokken en vele andere veel voorkomende ziekten en kwalen te genezen. 

Whisky feit #10 - Lekker rijp

Whisky stopt met ‘verjaren’ zodra hij is gebotteld, maar een gesloten fles whisky heeft een onwerkelijke houdbaarheid - hij kan bijna een eeuw worden bewaard en nog steeds drinkbaar zijn.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.