opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

7 interessante (en bizarre) feiten over bier!

bier feiten

Wist je dat na water en thee, bier de meest gedronken drank ter wereld is? Ja, er wordt zelfs meer bier gedronken dan koffie! En dat is niet gek, want deze ijskoude, goudgele lekkernij is wereldwijd een universeel symbool van geluk. Een stressvolle dag? Bier! Liefdesverdriet? Bier! Je kunt het zo gek niet bedenken, of bier is het antwoord. Het is één van de oudste alcoholische dranken die we kennen en vrijwel iedere volwassene heeft wel eens een biertje op. Vandaag de dag is bier te koop in duizenden smaakvolle soorten en op elke hoek van de straat (al is je eigen bier brouwen nog véél lekkerder), maar wist je ook dat er al in het oude Mesapotamië bier werd gedronken? Nóg meer weten over bier? Lees dan snel deze 7 interessante bier-feiten! 

Feit #1: Bierblikjes werden zo’n 70 jaar geleden ontworpen

Voor het grootste deel van de menselijke geschiedenis werd bier geserveerd in glazen flesjes. Zo’n 70 jaar geleden was het echter tijd voor verandering, want in 1935 toonde de Gottfried Krueger Brewing Company uit Newark, New Jersey, de wereld een geheel nieuwe manier om bier te drinken: blikjes. Dat werd overigens niet bepaald goed ontvangen: blik stond bekend als goedkoop en laagwaardig, maar Gottfried Krueger lachte als laatste: hetzelfde jaar begonnen 37 andere brouwerijen óók met het verpakken van bier in blikjes. 

Feit #2: De langste kater duurde maar liefst 4 weken!

Katers zijn verschrikkelijk. Die bonkende koppijn, duizeligheid en een totaal gebrek aan productiviteit zijn niet bepaald om over naar huis te schrijven. Maar de volgende keer dat je met je kop boven het toilet hangt, bedenk je dan dat het altijd erger kan. In 2015 liep een man uit Glasgow, Schotland (hoe kan het ook anders) een ziekenhuis binnen. Hij vertelde de artsen dat hij last had van golvend zicht en een verlammende chronische hoofdpijn. Zijn bloeddruk en lichaamstemperatuur waren echter normaal, hij had geen geheugenverlies en ook hoofdtrauma werd uitgesloten. Het was uiteindelijk een oogarts die er achter kwam dat de man gewoon een kater had. Toen de man op de hoogte werd gebracht van zijn diagnose, bekende hij aan de medische staf dat hij gedurende vier dagen zestig biertjes had weggetikt, ruim 20 liter bier. 

Feit #3: Duitsland heeft een 'bierzuiverheidswet'

In 1516 werd de Beierse zuiverheidswet, het "Reinheitsgebot" formeel aangenomen. De wet bepaalde dat bier gemaakt zou worden met slechts drie ingrediënten: gerst, hop en water. Het werd gewijzigd om gist op te nemen nadat Louis Pasteur het in 1857 ontdekte. Deze wet formaliseerde een norm voor het veilig en zuiver houden van bier met het oog op consumentenbescherming. De geschiedenis leert ons dat de regel oorspronkelijk werd ingevoerd om te voorkomen dat brouwerijen grote hoeveelheden tarwe en rogge verspilden,schaarse producten in die tijd. Naarmate de tijd verstreek en de wet niet meer echt van toepassing was, bleven echter veel Duitse brouwerijen die traditie respecteren. Tot op de dag van vandaag houdt een groot deel van de Duitse brouwerijen zich aan het Reinheitsgebot. Een nationaal symbool van trots! 

Feit #4: Rietjes zijn ontworpen om bier te drinken

De eerste rietjes zoals we die vandaag de dag kennen, werden gemaakt door de Sumeriërs om bier te drinken. De Mesopotamische beschaving brouwden bier dat in grote vaten werd gebrouwen, maar er was één probleem: ze brouwden hun bier in dezelfde vaten als waaruit ze dronken. Het gerst, haver en andere bijproducten bleven zodoende in de drank aanwezig. De rietjes waren de perfecte oplossing om te voorkomen dat deze bijproducten met de drank werden geconsumeerd. Het oudste rietje dat er bestaat werd gevonden in een Sumerisch graf, ruim 3000 jaar voor Christus! De gouden buis was ingelegd met kostbare lapis lazuli-stenen. 

Feit #5: Je kan bier brouwen met…. baardhaar?!

Elke man met een baard of snor kan je vertellen dat het nogal een uitdaging is om bier te drinken. Afgezien daarvan ontdekte een bebaarde man dat het mogelijk is met baardhaar bier te maken. Eh, wat? Nou, Bier bestaat in feite uit vier ingrediënten: hop, gerst, water en gist. En terwijl gist normaal gesproken wordt verzameld uit rottende stukjes natuur, ontdekte een brouwer van de Rogue Brewery in Newport, Oregon, dat ook zijn baard een goede bron van gist zou kunnen zijn. En ja hoor, zelfs onderzoek naar zijn specifieke haren bevestigde dat deze vol zaten met gist die gebruikt zou kunnen worden om bier te brouwen. Smakelijk? Waarschijnlijk niet echt, maar mocht je óóit creatief willen zijn, dan is dit een manier. 

Feit #6: Bier mengen met water bezorgde je ooit de doodstraf

In het oude Babylon was er een extreem strenge heerser genaamd Hammurabi. De man handhaafde een aantal zeer strikte regels die nu algemeen bekend staat als de Code van Hammurabi. Bierbrouwers en herbergiers probeerden op allerlei manieren om meer geld te verdienen. Eén van de manieren was door hun bier te mengen met water of andere granen te gebruiken. Deze vervuiling van het kostbare bier werd echter zwaar bestraft door Hammurabi. Hij stelde een wet in die stelde dat het verslappen van bier met de doodstraf zou moeten worden bekocht. Hoe die doodstraf ten uitvoering zou worden gebracht? De dader werd verdronken in zijn eigen product. 

Feit #7: Er bestaat een heuse bier-godin

Met genoeg biertjes achter de kiezen ziet elke vrouw er in de kroeg uit als een ware godin, maar in het oude Mesopotamië was er blijkbaar écht eentje. Het aanbidden van verschillende goden was in die tijd vrij gebruikelijk, maar dat er ook een bier-godin was? Dat wisten we niet. De godin van het bier heette volgens oude teksten Nin-kasi. Onderzoekers hebben heel wat oude teksten uit Mesopotamië ontdekt waaruit bleek dat de bevolking flink wat bier dronk. Er zijn echter nooit visuele weergaven gevonden van de heuse bier-godin, maar we zijn ervan overtuigd dat je je na dat tiende pilsje best een redelijke voorstelling kunt maken. 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.