opc_loader

Wensenlijst

Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief

​​
Voor 16.00u besteld? Vandaag verzonden
​​
Snelle klantenservice Deskundig advies
​​
Altijd een groot aanbod Scherpe prijzen
​​
Nieuwste technieken Veilig betalen

7 must-visit whisky distilleerderijen in Schotland

highland park distilleerderij

Ah, Schotland. Het land van kilts, zandkoekjes, doedelzakken en... whisky. Whiskyliefhebbers zijn het er vaak over eens dat Schotse whisky tot de allerbeste ter wereld behoort (of simpelweg de beste ís) en in totaal zijn er meer dan 125 verschillende distilleerderijen te vinden in zes verschillende regio’s. En nu kun je natuurlijk wel bij de plaatselijke slijterij terecht voor je favoriete fles of hier op Hop.nl voor je must-have whisky accessoires, het échte gevoel krijg je pas bij een bezoekje aan de distilleerderij zelf. In dit artikel: 7 must-visit whisky hoogtepunten van Schotland.

Glenfiddich Distilleerderij 

Glenfiddich is zonder twijfel een van ‘s werelds populairste single malt whisky’s en een van de meest beroemde stops op de zogenaamde Malt Whisky Trail. Bekwame gidsen bieden er een scala aan rondleidingen en proeverijen, van de anderhalf uur durende Explorers Tour met diverse proeverijen tot de uitgebreide halve dag durende Pioneers Tour, waarbij je zeldzame whisky’s drinkt en zelfs een fles mee naar huis mag nemen. Daarnaast is er een mooi restaurant en natuurlijk een souvenirwinkel aanwezig voor het kopen van tal van accessoires en Glenfiddich goodies. 

The Glenlivet Distilleerderij

In 1824 kreeg de oprichter van deze distilleerderij, George Smith, de allereerste legale licentie om gedistilleerde dranken te destilleren in de vallei waardoor de rivier Livet stroomt - wat de letterlijke vertaling is van de Gaelische naam van zowel het gebied als de distilleerderij, Glenlivet. Sinds dat jaar is het bedrijf dan ook actief en verkoopt het kenmerkende stijlen whisky’s die behoren tot de best verkopende ter wereld. Een bezoekje aan de distilleerderij geeft je de mogelijkheid tot het proeven van ze allemaal. Kies je voor de Whisky Food Safari, dan krijg je er nog matchend eten bij ook. 

Glenmorangie Distilleerderij

De Schotse Hooglanden kennen veel soorten whisky, maar een persoonlijke favoriet van de Hop redactie is toch wel Glenmorangie. Het bedrijf maakt heerlijke Speyside-whisky: licht, bloemig en zoet. Wanneer je een bezoekje brengt aan de distilleerderij, verwacht dan een enorm scala aan ervaringen, waaronder diepgaande rondleidingen en masterclasses. Wil je je whisky-experience helemaal afmaken, dan is het ook mogelijk om te overnachten in het nabijgelegen Glenmorangie House. Misschien maar slim ook na al dat whisky nippen…

Highland Park Distilleerderij

Nog zo’n whisky-gigant. Highland Park is te vinden in de soms ruwe en afgelegen archipel van Orkney en was tot de opening van Shetland Reel de verst noordelijke distilleerderij in heel Schotland. Geloof ons als we zeggen dat alleen het ruige landschap al een reden genoeg is om er een bezoekje aan te brengen. Maar we komen er niet voor gras en rotsen: de whisky van Highland Park is om van te smullen. Het merk zit boordevol Noorse mythologie, iets wat je terugziet in de designs van de flessen en natuurlijk de namen van sommige uitgaven. Een rondleiding door de distilleerderij biedt je alles wat je verwacht: van informatie over de rijke geschiedenis van het merk tot het uitproberen van unieke soorten. 

Laphroaig Distilleerderij

Liefhebbers van Islay whisky kunnen hun hart op tijdens een tour door de Laphroaig distilleerderij. Het eiland Islay staat bekend voor het produceren van enkele van de meest beste whisky’s ter wereld. Je kunt een tour door de distilleerderij zo gek maken als je zelf wilt. Er zijn namelijk maar liefst 11 opties om uit te kiezen, variërend van een eenvoudige proeverij in hun lounge tot uitgebreide experiences inclusief buffet. En dan hebben we het nog niets eens gehad over het prachtige uitzicht tijdens het nippen!

The Macallan Distilleerderij

Een merk dat ‘s werelds duurste whisky op zijn naam heeft staan, die moet natuurlijk in deze lijst genoemd worden. The Macallan produceert al bijna twee eeuwen whisky, maar vandaag de dag heet het whiskymerk je welkom in een prachtig nieuw bezoekerscentrum. De Macallan-collectie is gerijpt in een mix van bourbon-eiken en eiken sherryvaten, wat zorgt voor een bedwelmende mix van geparfumeerde, kruidige en zoete soorten whisky. Een bezoekje aan deze prachtige locatie blijft je je hele leven bij. En de whisky? Die gaat hopelijk wat minder lang mee. 

Isle of Arran Distilleerderij

Afgezonderd van het Schotse vasteland door de koude wateren van de noordelijke Atlantische Oceaan, was het eiland Arran ooit een plaats waar niet veel mensen leefden, enkel criminelen. Wat ze onder anderen hadden gedaan? Whisky maken zonder licentie. Inmiddels is dat wel even anders, en is er dus een daadwerkelijke distilleerderij op het eiland. Het bedrijf is stukken minder oud dan bovenstaande distilleerderijen (het is opgericht in 1995), maar heeft in korte tijd een aardige reputatie opgebouwd. Alleen de geschiedenis van het eiland is al genoeg reden om een bezoekje te brengen, maar ook de whisky’s zijn om van te smullen. 

Terug