opc_loader

Wensenlijst

Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief

​​
Voor 16.00u besteld? Vandaag verzonden
​​
Snelle klantenservice Deskundig advies
​​
Altijd een groot aanbod Scherpe prijzen
​​
Nieuwste technieken Veilig betalen

De psychologie van de baard - dit is wat mannen, vrouwen en kinderen er écht van vinden

De psychologie van de baard - dit is wat mannen, vrouwen en kinderen er écht van vinden

Tenzij je je onder een steen hebt verstopt, heb je gemerkt dat baarden de laatste jaren weer helemaal in de mode zijn, en het lijkt er niet op alsof dat binnenkort gaat veranderen. Voor psychologen roept dit fenomeen verschillende onderling gerelateerde vragen op, zoals: kopiëren bebaarde mannen elkaar gewoon; wat doet een baard met de aantrekkelijkheid van een man; en doet een baard ook iets met je mannelijkheid? Om je een beter beeld te geven van dit geweldige fenomeen, presenteren we je vandaag een handige gids van de meest uiteenlopende onderzoeken rondom baarden. Lees je mee?!

Bebaarde mannen zijn aantrekkelijker (maar niet altijd)

Er is redelijk wat bewijs dat erop wijst dat bebaarde mannen aantrekkelijker gevonden worden dan hun gladgeschoren tegenhangers. Een studie uit 1973 vond bijvoorbeeld dat vrouwen foto's van mannen met baarden aantrekkelijker vonden dan die zonder baard, en een andere studie uit 2015 bevestigde dat nog eens. Het is mogelijk dat dit komt omdat baarden volgens velen de mannelijkheid van een man vergroten - iets wat veel vrouwen aantrekkelijk vinden. Maar het is ook de moeite waard op te merken dat niet alle onderzoeken dezelfde resultaten hadden - sommige studies, zoals deze uit 1991, toonden namelijk weer aan dat baarden mannen minder aantrekkelijk maken. Dus ja, écht duidelijk is het niet...

Bebaarde mannen zijn mannelijker (maar ook hier geldt: niet altijd)

De mannelijkheid van een man kan op een aantal manieren beoordeeld worden, maar een belangrijke dimensie is hoe dominant blijkt hij. Het blijkt dat bebaarde mannen als dominanter worden gezien dan mannen zonder gezichtshaar, zoals deze studie aantoonde. Dit zou een van de redenen kunnen zijn waarom vrouwen ze aantrekkelijker vinden: omdat ze kracht en macht signaleren. Maar het is niet altijd goed nieuws voor de baardbrigade - een andere studie concludeerde weer dat deelnemers bebaarde mannen niet alleen dominanter vonden, maar ook minder betrouwbaar. Zo zie je maar - baarden zijn een beetje een tweesnijdend zwaard als het gaat om de perceptie van mannelijkheid!

Er is geen link tussen baardlengte en dominantie of testosteronniveaus

Is de baardlengte van een man een eerlijk signaal van hun psychologische en fysiologische kenmerken? Niet echt. Volgens een nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift Archives of Sexual Behavior is er geen verband tussen baardlengte en dominantie van mannen of testosteronniveaus. Eerdere studies hebben gemeld dat testosteron wordt geassocieerd met de dichtheid en snelheid van baardgroei, wat suggereert dat baarden een indicatie kunnen zijn voor mannelijke mannelijkheid en dominantie. De onderzoekers van deze studie vonden een dergelijke relatie echter niet. “Er is een populaire opvatting dat mannen met een baard dominanter zijn en zelfs 'sprankelen' van testosteron dan gladgeschoren mannen. Dat als je 'met een echte man wilt zijn, je er een met een baard moet vinden'. Onze studie levert echter geen bewijs voor dergelijke beweringen".

Baarden kunnen je ouder doen lijken

Eén ding dat vrij duidelijk uit het onderzoek naar voren komt, is dat baarden mannen er meestal ouder doen uitzien. Deze studie vond bijvoorbeeld dat mannen met baarden gemiddeld zo'n acht jaar ouder werden geschat dan degenen zonder. Dit is waarschijnlijk geen grote verrassing - we associëren baarden immers vaak met wijsheid en ervaring. Maar het is toch de moeite waard er rekening mee te houden als je een goede indruk wilt maken! Er zijn ook tal van bronnen waaruit blijkt dat gladgeschoren mannen er jonger uitzien dan hun bebaarde tegenhangers. Heb je dus een kleine babyface en wil je volwassener en wijzer ogen? Dan is het laten groeien van wat baardhaar waarschijnlijk geen overbodige luxe!

Bebaarde mannen zijn competenter en betrouwbaarder

We verzinnen het niet: bebaarde mannen zijn volgens anderen ook competenter dan mannen met een kale kin. Bebaarde Hop-bezoekers zullen bijvoorbeeld blij zijn te horen dat in dit artikel uit 2014 bleek dat bebaarde mannen als betrouwbaarder werden beschouwd. En  bij een andere studie uit 1990 kwam naar voren dat mensen met baarden als competenter (en aantrekkelijker) werden beschouwd. En uit deze studie van LinkedIn-profielfoto's bleek dat mannen met een baard meer expertise zouden hebben. Dit zou mogelijk kunnen komen door de percepties van mannelijkheid en dominantie die samengaan met het hebben van een baard.

Bebaarde mannen zijn betere vaders

Het is dus geen geheim dat vrouwen bebaarde mannen vaak aantrekkelijker vinden dan hun gladgeschoren tegenhangers. Maar wat je misschien niet weet is dat deze voorkeur verder gaat dan het oppervlakkige en zich uitstrekt tot het gebied van het ouderschap. Dat klopt - onderzoek toont aan dat vrouwen vinden dat bebaarde mannen (potentieel) betere vaders zijn dan mannen met een kaal gezicht. Maar wat maakt bebaarde vaders zo geweldig? Er zijn een paar verschillende theorieën, maar een van de meest populaire verklaringen heeft te maken met het idee van "paternal investment" Deze term slaat op hoeveel tijd en moeite een vader steekt in de zorg voor zijn kinderen. Het blijkt dat als het op vaderlijke investering aankomt, bebaarde vaders het beste uit de test komen.

Kinderen zien bebaarde mannen als sterk, maar onaantrekkelijk

De wetenschap heeft ook slecht nieuws voor bebaarde mannen: jonge kinderen vinden namelijk dat je heel, heel onaantrekkelijk bent. Deze studie suggereert namelijk dat kinderen, totdat ze de puberteit bereiken, volop anti-baard zijn - hoewel kinderen met bebaarde vaders hier minder moeite mee hebben. Zelfs kleine kinderen associeerden baarden met ouder en sterker zijn. Maar toen hem werd gevraagd welk gezicht er 'beste' uitzag, vermeden jonge kinderen overwegend bebaarde mannen. "Al na 1 jaar en 9 maanden houden ze niet van baarden", zegt de onderzoeker, "en kinderen, naarmate ze ouder worden, tot ongeveer 13 jaar, blijven baarden nog meer haten". Uitkijken dus, nieuwe vaders!

Dus daar heb je het: de psychologie van baarden in een notendop. Of je nu een goede indruk wilt maken of gewoon tot de bebaarde broederschap wilt toetreden, het is duidelijk dat gezichtshaar een grote invloed kan hebben op hoe mensen je zien. Maar onthoud: with a great beard, comes great responsibility! Tijd dus om je baardverzorging skills naar een hoger niveau te tillen.

 

 

Terug