opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

Voor in de mancave: De Black Bowmore Archive Cabinet

bowmore collectie

Fotografie: De bewuste Black Bowmore Archive Cabinet via Sotheby's.com

Een uitzonderlijk zeldzame collectie Black Bowmore single-malt-whisky uit 1964 staat op het punt onder de hamer te gaan. Een complete set van vijf flessen van het legendarische aanbod van de Isle of Wray-distilleerderij is de kopstuk van de Sotheby's Hong Kong Rare Whisky & Moutai Live veiling, die deze maandag in de wereldstad van start gaat. En de winnaar van de veiling neemt niet alleen 5 zeldzame flessen mee naar huis: ook een prachtige op maat gemaakte kast van stukken van de distilleerderij krijg je mee. 

Lees ook: Zeldzame whisky’s zijn geliefd, maar wat maakt een whisky zeldzaam?

Eén fles voor 63.000 euro

Bekend om zijn combinatie van tropisch fruit en turf, werd de single malt whisky in de flessen gedistilleerd in 1964 en gerijpt in eikenhouten vaten die voorheen werden gebruikt om zoete Oloroso-sherry te rijpen. De eerste editie werd 29 jaar later uitgebracht in 1993, met nog twee edities in de komende twee jaar. De derde release zou de laatste zijn, maar in 2007 werd een 42-jarige editie uitgebracht, gevolgd door een laatste batch van 159 flessen in 2016. Om je een idee te geven van het aanzien van de single-malt: een fles uit het laatste vat werd in de herfst van 2019 voor meer dan 75.000 dollar verkocht. Dit bedrag, omgerekend 63.000 euro, overtrof de aanvankelijke voorspellingen met maar liefst 50%. 

Dit is zeker niet de duurste collectie die je tegen zult komen. Maar laten we eerlijk zijn: de archiefkast die je erbij krijgt is bijna nét zo verbluffend als de whisky zelf. De op maat gemaakte houten kist is gebouwd door meubelontwerper John Galvin en heeft speciale handgeblazen glazen pilaren voor elke fles, evenals koperen onderzetters, zes handgeblazen glazen en een waterkan. Het bevat ook verschillende elementen uit de Bowmore-distilleerderij, zoals een originele koperen spirituskluis uit 1924 en teruggespoeld hout.

Lees ook: Biertekort dreigt, maar geen paniek: maak thuis gewoon je eigen bier!

Bieden kan nu al

De live veiling begint om 12.00 uur op maandag Hong Kong Time, of 6 uur ‘s ochtends hier in Nederland. Toch kun je online al een bod plaatsen, en dat doe je hierrr direct bij Sotheby’s. De winnende bieder krijgt de complete set Black Bowmore single-malt-whisky uit 1964, de kast en een privé-rondleiding door de distilleerderij door manager David Turner. Voorspeld wordt dat er zo’n 500.000 euro zal worden uitgegeven, dus mocht je kans willen maken, zorg dan voor voldoende saldo op je bankrekening. 

En je helpt er ook nog eens een grote groep mensen mee. De opbrengst van de verkoop zal worden gedoneerd aan een non-profitorganisatie in het dorp Bowmore die zich richt op huisvesting en het creëren van banen. Niet alleen kun je als winnaar dus genieten van deze bijzondere collectie whisky, je zal ook nog eens lekkerder slapen, wetende dat je de lokale gemeenschap een hart onder de riem hebt gestoken. En dat is best wat waard, toch? 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.