opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

Mijn sigaren zijn véél te vochtig. Zijn ze nog te redden?

natte sigaar

Een sigaartje op zijn tijd, héérlijk! Hier op Hop.nl weten we alles van de liefde voor deze pure genotsmiddelen. Nee, gezond zijn ze niet, maar samen met een lekker glas whisky en het liefst een paar goede maten is een sigaartje genot pur sang. Maar hoe fijn het roken van een sigaar ook kan zijn, zo’n ding bestaat eigenlijk gewoon uit een dode plant. Klinkt niet sexy, maar het is wel zo: een sigaar is eigenlijk gewoon een verzameling dode bladeren die aan elkaar zijn gebonden. Je kunt je voorstellen dat een sigaar daarom ongelooflijk vatbaar is voor veranderingen in de luchtvochtigheid. Wanneer je sigaar te snel of te langzaam opbrandt, is dit vaak te wijten aan subtiele veranderingen in de vochtigheid van de sigaar. Maar is je sigaar véél te vochtig? Dan heb je een probleem...

Sigaren worden vaak 'nat' verzonden om de luchtvochtigheid in de sigarendoos te verzekeren, zodat ze de lange en droge transportreis vanuit Midden-Amerika overleven. En nee, zo’n doos sigaren is niet drijfnat en helemaal doorweekt, naar sigaren worden dus wel wat vochtig in de doos geplaatst - precies in de goede vochtigheidsgraad. Want hoe droog de sigaren van je besnorde oom er misschien uit zagen, sigaren hebben vocht nodig om te overleven. Het probleem is echter dat sigaren soms té vochtig kunnen worden. Tegelijkertijd is een groter probleem ook dat sigaren juist compleet uitgedroogd zijn. Daar hebben we eerder al op Hop aandacht aan besteed.

Wat te doen tegen te vochtige sigaren

Alright, let’s cut to the chase… je sigaar is drijfnat. Misschien heb je ze per ongeluk op een natte tafel neergelegd, of waren de batterijen in je hydrometer leeg en veranderde je humidor langzaam in een sauna. Een natte sigaar is een veel grotere uitdaging dan een droge, maar een sigaar kan best wat vocht opnemen en nog steeds overleven. Hoe je hier het beste mee om kunt gaan, dat leggen we je haarfijn uit. En mocht je denken dat je je natte sigaar simpelweg in de vensterbank kunt leggen met de volle zon erop, dan heb je het mis. 

Wat er dan namelijk gebeurt? Nou, de wikkel en zelfs het bindmiddel hebben de neiging om te barsten wanneer tabak uitzet terwijl vocht verdampt. Als je sigaar slechts iets te vochtig is, dan kun je je sigaar waarschijnlijk het best een paar uur op deze manier drogen en dan is ‘ie nog goed te roken. Maar een ernstig doorweekte sigaar vereist een andere aanpak.

Gebruik een humidor of oude cederen sigarenkist

En wat die aanpak is? Een humidor! Humidors zijn bekleed met ceder omdat dit het perfecte hout is om hoge vochtgehaltes te behouden en schimmelgroei tegen te gaan. Een natte sigaar die in een volledig ongebruikte humidor wordt geplaatst, zal de humidor in essentie met zijn eigen vocht vullen. Het ceder absorbeert de luchtvochtigheid en je sigaar keert langzaam terug naar zo goed als normaal. Gezien het feit dat de meesten van ons onze humidors al in gebruik hebben, zal een oude met ceder beklede sigarenkist ook prima werken. Zorg er wel voor dat wanneer je de voortgang controleert, er zich geen schimmel ontwikkelt.

Nooit helemaal terug naar perfect

Houd er rekening mee dat als je een sigaar opnieuw droogt, deze nooit helemaal hetzelfde zal zijn. Je zult ‘m kunnen roken, maar hij zal zeker een deel van zijn nuance in smaak verliezen. Maar goed, sigaren zijn niet goedkoop en het is absoluut de moeite waard om ze weer tot leven te brengen. Je kunt altijd aan de smaak merken dat de sigaar niet meer in de allerbeste conditie is, maar als het een kwalitatieve sigaar was, is het nog steeds de moeite waard om ‘m op te roken. 

Ben je nieuw in de wereld van sigaren, of ben je op zoek naar een humidor, aansteker, sigarenknipper of andere sigaren accessoires? Neem dan snel een kijkje in onze sigarenshop

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.