opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

7 dingen die elke whisky-lover moet weten voor hij Schotland bezoekt

whisky distilleerderij schotland

Whisky. Meer hoeven we waarschijnlijk niet te zeggen om een lach op je gezicht te toveren. Het is het nectar van de goden en er zijn weinig soorten drank waar zó van genoten wordt. De echte liefhebber weet natuurlijk dat Schotland als geen ander land het walhalla van de whisky is. Rond elke landelijke bocht vind je er een distilleerderij van wereldklasse: heuse tempels der whisky. De keuze is reuze en de smaken subliem. En dat Schotland een must-visit is voor whiskyfanaten, dat vertelden we je al eerder. Maar als jij - wanneer het weer kan - een trip in je agenda hebt staan, dan is het verstandig je voor te bereiden met een aantal onmisbare tips. Vandaag hebben we er 7 voor je in petto!

Plan vooruit

Een whisky-trip naar Schotland zonder vooraf te plannen is een absolute no-go. De meeste distilleerderijen bieden een scala aan ervaringen, van goedkope rondleidingen op de productievloer tot extravaganza's van een halve dag met de nadruk op specifieke onderwerpen of begeleide premiumproeverijen. Vooral als je op zoek bent naar duurdere tours, is vooruit boeken essentieel. Geloof het of niet, de liefde voor whisky is behoorlijk populair. Andere whisky-pelgrims zullen net als jij op zoek zijn naar mooie distilleerderijen om te bezoeken, zeker wanneer deze crisis weer voorbij is en we eindelijk weer de deur uit mogen. De kans is groot dat whisky distilleerderijen al snel zullen wemelen van de bezoekers. Doe dus onderzoek vóór je vertrekt. Niets is namelijk vervelender dan aankomen bij een distilleerderij om verteld te worden dat ze geen plek voor je hebben. 

Zorg voor vervoer

Een ding waar je rekening mee moet houden is dat whiskydistilleerderijen niet geplaatst zijn op de meest toeristische routes. Ze zijn er immers - voornamelijk - om goede whisky te maken, en niet om mensen te entertainen. Openbaar vervoer is dus niet altijd even eenvoudig te regelen, vooral in Speyside. Wat betreft ligging van de distilleerderijen zijn ze in Islay wat beter te bereiken, maar het is niet ongebruikelijk dat mensen de bus van Bowmore naar Port Ellen nemen en vervolgens naar Laphroaig, Lagavulin en Ardbeg lopen. Veel toeristen kiezen er ook voor om een auto te huren in Schotland. Maar let er wel op dat de wetten voor rijden onder invloed ontzettend streng zijn. Een enkel glas whisky zorgt er al voor dat je niet meer mag rijden. En dat is nou net wat je wél wilt doen als je een distilleerderij bezoekt… 

Verspreid je bezoekjes

Dacht je dat je op één dag al je favoriete distilleerderijen kon bezoeken? Think again. We snappen dat de meeste liefhebbers in een paar dagen tijd zoveel mogelijk distilleerderijen willen proppen, maar je zult je toch echt moeten aanpassen aan de openingstijden, reistijden én de duur van de tours zelf. Grotere distilleerderijen zoals Glenfiddich of Glenlivet organiseren de hele dag door zeer frequente rondleidingen, maar ze zitten er ook tussen die er slechts één of twee per dag doen. Veel distilleerderijen hebben bijvoorbeeld ook geen rondleidingen in de late namiddag. Kortom: wil je echt zoveel mogelijk zien en proeven, dan zul je meerdere dagen per regio moeten inplannen. Maar goed, een lange vakantie hebben we allemaal wel een beetje verdiend, toch?

Verwacht geen luxe resorts

Bezoek je gewoonlijk Michelinrestaurants en 5-sterren hotels in Las Vegas of Dubai? Dan zul je al snel merken dat het aanbod in Schotland net even anders is. Vooral in de whisky-toeristische gebieden vind je maar weinig grote hotelketens, en over het algemeen zijn de accomodaties rond de 3 tot 3,5 sterren. Het zijn dorpshotels, plaatselijke pubs, bed & breakfasts en ga zo maar door. Dat is overigens niets negatiefs. Sterker nog, we vinden eigenlijk dat je Schotland gewoon écht op zijn Schots hoort te ervaren. Slapen in een plaatselijke pub na flink wat bier en whisky achterover te hebben getikt. This is the way, zou een zekere Mandalorian zeggen. Daarnaast zijn de de meeste mensen in de Highlands ontzettend gastvrij en zijn er zat pareltjes te ontdekken om te verblijven. 

Verwacht wél veel land

Wil je echt de pareltjes der whiskydistilleerderijen ontdekken, dan zul je er echt op uit moeten gaan. De meeste distilleerderijen van bijvoorbeeld Speyside en de Schotse Hooglanden bevinden zich ver op het platteland. Je vindt er dus geen grote winkelcentra, er is weinig openbaar vervoer en zelfs internet of telefoondiensten werken soms maar net. Maar nogmaals: zodra je je beseft dat je naar Schotland gaat en niet naar Las Vegas, dan moet dit allemaal wel goed komen. Overigens is het platteland en de natuur in Schotland alleen al een reden om naar het land te trekken. Wát een schoonheid. Mocht je een tour regelen via een organisatie, dan is de kans groot dat ze op een aantal prachtige plekken stoppen om wat foto’s te nemen. En zelfs als je géén Instagram-selfiefanaat bent, zijn die foto’s de moeite waard. Trust me.

Vergeet de pubs niet

We weten dat je je hele vakantie misschien wel hebt ingepland om zoveel mogelijk distilleerderijen te bezoeken, maar het zou écht een gemiste kans zijn om de vele prachtige pubs over te slaan. Niet dat we dat van de echte Hop-bezoeker verwachten, maar het kan maar beter gezegd worden. Zelfs bescheiden Schotse pubs hebben vaak een enorm aanbod aan whisky's achter de bar, inclusief deskundige barmannen en ontzettend leuk publiek. De ongedwongen sfeer is geweldig en ook de prijzen zijn veelal prima te doen. En tja, na al die whisky wil je ook weleens gewoon een lekker biertje wegtikken, toch?

Én je regenjas…

Al plan je je vakantie hartje zomer: een kleurtje ga je in Schotland écht niet krijgen, mannen. Vergeet dus geen (regen)jas in te pakken. Je gaat hem zéér waarschijnlijk nodig hebben. 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.