opc_loader

Wensenlijst

Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief

​​
Voor 16.00u besteld? Vandaag verzonden
​​
Snelle klantenservice Deskundig advies
​​
Altijd een groot aanbod Scherpe prijzen
​​
Nieuwste technieken Veilig betalen

Baarden en de arbeidsmarkt: Heeft het hebben van een baard invloed op je werkkansen?

Baarden en de arbeidsmarkt: Heeft het hebben van een baard invloed op je werkkansen?

Ah, baarden! Die glorieuze gezichtsbeharing die menig man heeft getransformeerd van een jongensachtige verschijning naar een krachtig, volwassen beeld. Maar hoe zit het met baarden op de werkvloer? Heeft het dragen van een baard invloed op je kansen om aangenomen te worden of hogerop te komen? In deze blogpost zullen we de impact van baarden op de arbeidsmarkt verkennen en waarom baarddragers juist een voordeel kunnen hebben. Dus zet je schrap, baardbroeders, en laten we diep in de harige wereld van baarden en werk duiken!

Baarden en eerste indrukken: De kracht van een sterke kaaklijn

Als je ooit hebt gesolliciteerd naar een baan, weet je dat eerste indrukken van cruciaal belang zijn. En wat is een betere manier om indruk te maken dan met een goed verzorgde baard? Een baard kan je gezichtskenmerken accentueren en je kaaklijn versterken, wat kan leiden tot een krachtigere en zelfverzekerde uitstraling. Een goed onderhouden baard kan een gevoel van volwassenheid en ervaring uitstralen, wat indruk kan maken op potentiële werkgevers.

Een onderzoek uit 2012, gepubliceerd in het tijdschrift Behavioral Ecology, onderzocht de invloed van baarden op de perceptie van mannen door zowel mannen als vrouwen. De resultaten toonden aan dat mannen met baarden als dominant en als betere ouders werden beschouwd dan mannen zonder baarden. Hoewel dit onderzoek zich niet specifiek richtte op de arbeidsmarkt, suggereert het dat baarden invloed kunnen hebben op hoe anderen een persoon waarnemen in termen van dominantie en competentie.

Zorg er wel voor dat je baard er netjes en verzorgd uitziet! Niemand wil een sollicitant met een onverzorgde baard die eruitziet alsof hij net uit bed is gerold. Gelukkig zijn er tal van geweldige baardverzorgingsproducten beschikbaar om je baard er op zijn best uit te laten zien.

Baarden en autoriteit: De macht van de mannelijke manen

Een andere reden waarom baarden je kansen op de arbeidsmarkt kunnen verbeteren, is het gevoel van autoriteit dat ze kunnen uitstralen. Een man met een baard kan worden gezien als iemand met levenservaring, wijsheid en leiderschap. Dit kan in veel werksituaties een voordeel zijn, vooral in leidinggevende functies. Stel je voor dat je een vergadering bijwoont en het woord moet nemen. Je staat op, strijkt even over je baard en begint te spreken. De kans is groot dat je collega's onder de indruk zijn van je gezaghebbende uitstraling, en wie weet, misschien wordt je wel de volgende CEO!

Een onderzoek uit 2012, gepubliceerd in het tijdschrift Behavioral Ecology, onderzocht de invloed van baarden op de perceptie van mannen door zowel mannen als vrouwen. De resultaten toonden aan dat mannen met baarden als dominant en als betere ouders werden beschouwd dan mannen zonder baarden. Hoewel dit onderzoek zich niet specifiek richtte op de arbeidsmarkt, suggereert het dat baarden invloed kunnen hebben op hoe anderen een persoon waarnemen in termen van dominantie en competentie.

De baard als ijsbreker: Netwerken met gezichtsbeharing

Een baard kan ook een geweldige ijsbreker zijn tijdens netwerkevenementen en informele bijeenkomsten. Het kan een onderwerp van gesprek zijn en je kunt zelfs baardgerelateerde grappen maken om het ijs te breken en relaties op te bouwen met potentiële collega's of klanten. In de zakenwereld is netwerken van cruciaal belang, en een opvallende baard kan je helpen je te onderscheiden van de massa en een blijvende indruk achter te laten.

Baarden en creativiteit: De artistieke kant van gezichtsbeharing

In meer creatieve of artistieke werkomgevingen kan een baard je imago als creatief persoon versterken. Denk aan beroemde baarddragers zoals Vincent van Gogh, Ernest Hemingway en Salvador Dalí. In sommige gevallen kan een baard je helpen om als meer innovatief en inventief te worden gezien, wat een voordeel kan zijn in ontwerp-, marketing- of communicatieberoepen.

Echter, het is belangrijk om de bedrijfscultuur in gedachten te houden. In sommige conservatievere sectoren of bedrijven kan het hebben van een baard minder geaccepteerd zijn. Het is dus belangrijk om je doelgroep te kennen en je gezichtsbeharing als het écht nodig is aan te passen aan de verwachtingen van je potentiële werkgever.

Baarden en discriminatie: Een realiteit voor sommige baarddragers

Helaas kan het dragen van een baard ook leiden tot discriminatie op de werkplek. In sommige gevallen kan dit te wijten zijn aan culturele of religieuze vooroordelen. Baarden worden vaak geassocieerd met bepaalde religies, zoals de islam en het sikhisme, en sommige werkgevers kunnen hier helaas negatief op reageren.

In andere gevallen kan het te maken hebben met persoonlijke voorkeuren van de werkgever of de bedrijfscultuur. Sommige werkgevers geven misschien de voorkeur aan een clean-shaven uiterlijk en kunnen baarddragers onbewust discrimineren. Het is belangrijk om bewust te zijn van deze mogelijke belemmeringen en je bewust te zijn van je rechten als werknemer.

Wetten en regelgeving rond baarden op het werk

In veel landen zijn er antidiscriminatiewetten die baarddragers beschermen tegen discriminatie op basis van religie of cultuur. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de wetgeving in jouw land en aarzel niet om actie te ondernemen als je denkt dat je gediscrimineerd wordt op basis van je baard.

In sommige beroepen kunnen er echter legitieme veiligheidsredenen zijn om het dragen van een baard te beperken. Bijvoorbeeld in de voedselindustrie, waar baarden een hygiënerisico kunnen vormen, of in beroepen waar het dragen van een gasmasker of ademhalingsapparaat noodzakelijk is. In dergelijke gevallen moet de werkgever in het algemeen redelijke aanpassingen doen om tegemoet te komen aan de behoeften van baarddragende werknemers, zoals het verstrekken van baardnetten of aangepaste veiligheidsuitrusting.

Conclusie: Baarden op de werkvloer? Doen!

Het is duidelijk dat baarden op de arbeidsmarkt zowel voor- als nadelen kunnen hebben. Een goed verzorgde baard kan je helpen om een sterke, zelfverzekerde en autoritaire uitstraling te creëren, wat in veel situaties een voordeel kan zijn. Baarden kunnen ook fungeren als ijsbrekers tijdens netwerkevenementen en je creatieve imago versterken in artistieke werkomgevingen.

Het is aan jou om te beslissen of je baard je helpt of hindert in je professionele carrière. Zolang je baard goed verzorgd is en past bij de verwachtingen van je werkgever, kan het dragen van een baard een uniek en waardevol aspect van je persoonlijke stijl zijn, en mogelijk zelfs bijdragen aan je succes op de arbeidsmarkt. Kortom: Beard on, mannen!

Terug