opc_loader

Wensenlijst

Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief

​​
Voor 16.00u besteld? Vandaag verzonden
​​
Snelle klantenservice Deskundig advies
​​
Altijd een groot aanbod Scherpe prijzen
​​
Nieuwste technieken Veilig betalen

De psychologie van het barbecueën: Waarom mannen zo van grillen houden

De psychologie van het barbecueën: Waarom mannen zo van grillen houden

Er zit iets speciaals aan het aanmaken van de grill waar mannen opgewonden van raken. Misschien is het de primaire bevrediging van het bereiden van vlees boven een open vuur, of het gemeenschapsgevoel dat ontstaat bij het grillen met vrienden. Wat de reden ook is, er bestaat geen twijfel over dat grillen een voornamelijk mannelijke hobby is. Vandaag nemen we een kijkje achter de psychologie achter waarom mannen zo van grillen houden en bespreken we enkele voordelen van barbecueën.

Voor veel mannen is barbecueën en grillen namelijk niet alleen een manier om eten te bereiden - het is een manier van leven. Er is iets aan de oerhandeling van koken boven een open vuur dat een beroep doet op onze primitieve natuur. Misschien is het de holbewoner in ons die voldoening haalt uit het feit dat hij degene is die voor onze stam zorgt door het eten te bereiden. Of misschien is het het feit dat grillen zo'n testosteron-geladen bezigheid is, met al die vlammen en al dat vlees. Wat de reden ook is, er is geen twijfel over dat grillen een van de populairste hobby's onder mannen is.

Mannen en BBQ's - de perfecte combinatie

De zomertijd staat over enkele maanden weer voor de deur en we kunnen het al bijna voelen. De geur van vers gemaaid gras, het geluid van kinderen die in de sproeiers spelen, en de smaak van perfect gegrilde biefstuk op je Yakiniku grill. Voor veel mannen is grillen een essentieel onderdeel van de zomer. Maar waarom is dat zo? Wat is het aan het aanmaken van de grill dat iets diep in de mannelijke ziel lijkt aan te spreken?

Sommige psychologen geloven dat grillen voor mannen een manier is om hun oernatuur aan te spreken. Er is immers iets heel holbewoner-achtigs aan het bereiden van vlees boven een open vlam. Grillen vereist ook geduld en aandacht voor detail - twee kwaliteiten die soms typisch met mannelijkheid worden geassocieerd (al zullen veel mensen het daar niet mee eens zijn). In een wereld waarin mannen vaak de druk voelen om "in control" te zijn, kan grillen een manier zijn om te ontspannen, los te laten, en gewoon van het moment te genieten.

Behalve dat het een beroep doet op onze oernatuur, stelt grillen mannen ook in staat om te pronken met hun vaardigheden. Laten we eerlijk zijn, mannen pronken graag met hun kookkunsten (of gebrek daaraan). Grillen geeft mannen de kans om met hun kunsten te pronken en indruk te maken op hun vrienden en familie - wat altijd een bonus is. Dus of je nu contact zoekt met je innerlijke holbewoner of gewoon een excuus zoekt om te pronken met je waanzinnige grillkunsten, het is altijd een goed idee om komende zomer de grill aan te steken.

Een onderdeel van onze identiteit - of toch die van de vrouw?

Voor veel mannen is grillen dus een belangrijk deel van hun zelf-identiteit en is een barbecue kopen niet meer nodig. Het is een kans om hun vaardigheden te tonen en om een band met andere mannen op te bouwen. Er is een gevoel van kameraadschap dat ontstaat als je rond een grill staat, verhalen deelt en samen lacht. En natuurlijk is er de voldoening die je put uit het feit dat je een heerlijke maaltijd voor vrienden en familie kunt koken. Maar er is ook iets oers aan grillen. Het is een manier om ons te verbinden met onze roots als jager-verzamelaars. Als we boven een vlam staan en vlees koken dat we zelf gejaagd en gedood hebben (of gewoon bij de lokale slager gekocht hebben), is dat een herinnering aan onze plaats in de voedselketen. In een wereld waar we de meeste tijd binnenshuis doorbrengen, omringd door technologie, kan grillen kan een manier zijn om je opnieuw met de natuur te verbinden.

Maar hoewel het grillen vandaag de dag dus vooral een mannelijke bezigheid lijkt te zijn, blijkt dat tóch niet te zijn hoe het vroeger zat. In vroege samenlevingen van jager-verzamelaars was het koken van vlees boven een vuur grotendeels vrouwenwerk, en in het grootste deel van Zuidoost-Azië, Mexico en Servië bijvoorbeeld, is het dat nog steeds. Het stereotype van mannen achter de grill is dus voornamelijk een 'nieuwe' trend, hoewel dat diep in onze ziel absoluut niet zo voelt. Volgens Christopher Dummitt, een universitair hoofddocent Canadese geschiedenis aan de Trent University in Peterborough, Ontario, ligt het allemaal aan marketing. Hij gebruikt een voorbeeld van een vroege advertentie voor een Canadese winkel voor huishoudelijke artikelen waarin een oudere man een rondborstige jonge blondine knuffelt terwijl hij haar een grote biefstuk serveert van de grill om zijn punt te illustreren. 'Er was toen een bewuste poging gedaan om een ​​verband te leggen tussen grillen en mannelijkheid, om koken met vuur machowerk te maken', zegt hij.

Wat het ook is - barbecueën is geweldig tijdsverdrijf!

Het is dus al een lang lopend debat onder grill-meesters of barbecueën een mannelijk of vrouwelijk tijdverdrijf is. Sommigen beweren dat barbecueën een mannelijke bezigheid is, waarvoor kracht en uithoudingsvermogen nodig zijn om boven een heet vuur te staan. Anderen beweren dat barbecueën een vrouwelijk bezigheid is, omdat er zorgvuldige planning en voorbereiding bij komt kijken. Over één ding kan iedereen het echter eens zijn: barbecuen is een geweldige manier om van heerlijk vlees én je vrienden te genieten. Er gaat niets boven de smaak van een biefstuk of hamburger die boven een open vuur langzaam tot in de perfectie is gegaard. Dus of je jezelf nu beschouwt als een mannelijke grill-meester of als een vrouwelijke barbecuefanaat, knal deze lente en zomer hoe dan ook wat vaker je grill aan. Je zult er geen spijt van krijgen!

Terug