opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

De whisky-wereld in rep en roer - is de industrie écht te seksistisch?

whisky seksistisch

Het lijkt erop dat de whisky-wereld een klein ‘schandaal’ op de hielen zit. Eén van de grooste namen op gebied van whisky wordt namelijk beschuldigd van seksisme, iets wat inmiddels is uitgegroeid tot een grote discussie over problemen in de drankindustrie. Een item waar we het op whisky-liefhebbend Hop.nl natúúrlijk even over moeten hebben...

Wat is er precies aan de hand?

In het kort: Sinds 2003 brengt whiskyschrijver en -criticus Jim Murray elk jaar zijn zelfgepubliceerde jaarlijkse Whisky Bible uit, en ook zijn favoriete whisky’s voor de editie van 2021 zijn onlangs aangekondigd. Zoals gewoonlijk brachten mediaorganisaties over de hele wereld onmiddellijk krantenkoppen uit over 'de beste whisky ter wereld'. Dit jaar is de winnaar een Canadese whisky, de Alberta Premium Cask Strength Rye. Beam Suntory, eigenaren van deze smakelijke whisky, hebben echter publiekelijk afstand genomen van de invloedrijke whiskycriticus en zijn boek. 

“Zoals een 40-jarige vrouw die haar figuur en uiterlijk heeft behouden, en nu staat alleen satijn in de weg tussen jou en zoveel schoonheid en ervaring... en geloof me: ze is pittig…”

Echt populair onder whiskyfans is Murray ook niet echt. Blogs en whisky-socialmediagroepen racen elk jaar tegen elkaar om te zien wie de Murray-bijbel als eerste onderuit kan halen na de release, klagen over zijn scores, maken grappen over zijn 'Murray-methode' (een rigoureus proces in 14 stappen om whisky te proeven), en beschuldigen hem van het aannemen van steekpenningen van merken (een langdurige en ongegronde bewering die Murray ten stelligste ontkent). Geen van deze zaken is echter de reden voor het niet aannemen van de hoofdprijs. Wat dat wel is? De ‘seksistische taal’ die Murray in zijn boek uitslaat, aldus Beam Suntory. 

We hebben het hier dus over Jim Murray, één van de grotere namen op gebied van whisky. Hij was een van de eerste schrijvers die echt substantieel werk deed op het gebied van whisky, zeker in een tijd waar er maar weinig whisky-auteurs waren. De Whisky Bible, die nu al 19 jaar bestaat, is indrukwekkend qua omvang, met meer dan 4500 inzendingen (Murray beweert 1200 nieuwe inzendingen per jaar toe te voegen, oude uit te werken of bepaalde inzendingen opnieuw te beoordelen). Inmiddels zijn er al meer dan een miljoen exemplaren van verkocht.

Lees ook: Experts vertellen waarom je whisky eigenlijk per vat zou moeten kopen

Oordeel zelf…

Maar is deze Murray dan écht zo seksistisch in zijn boek? Nou, dat mag je zelf beoordelen. Om te beginnen kunnen we je vertellen dat de beste whisky-kenner zijn Murray Methode vergelijkt met het hebben van seks terwijl hij gehypnotiseerd is. Zo erg klinkt dat niet, toch? Maar goed, het zijn dan ook vooral zijn proefnotities die volgens zijn critici nogal te ver gaan. Enkele fragmenten uit de editie van dit jaar:

Over de Canadian Club Chronicles: Issue No. 1 Water of Windsor Aged 41 Years : “Heb ik eerder zoveel plezier gehad met een sexy 41-jarige Canadees? Ja, dat heb ik. Maar dat is al een paar jaar geleden en het was geen whisky. Was het plezier dat we hadden beter? Waarschijnlijk niet. Het is moeilijk voor te stellen wat het zou kunnen zijn, want deze whisky verleidt je eenvoudig met de lichtheid en de kennis van de betekenis van zijn aanraking, vlinder die je smaakpapillen kust, keer op keer je whisky erogene zone of g-vlekken vinden ... en zich dan overgeven aan inschrijving en totale indiening. "

Over de Glenmorangie Artisan Casks : “Als whisky gesekst kon worden, zou dit een vrouw zijn. Elke keer dat ik Morangie Artisan tegenkom, duikt het op met een nieuwe look, een ander parfum. En stemming. Het lijkt niet in staat te zijn een besluit te nemen. Maar weet hij hoe hij je hart moet pruilen, verleiden en winnen ...? Oh ja."

Over de Fannys Bay Tasmanian Single Malt bourbon cask, barrel no. 39, bott 2 oktober 18 : “Geen poort. Geen sherry. Gewoon de geweldige kans om naakte Fanny's te proeven”.

En dan nog eentje uit 2017, over de Highland Park 40 Year Old: “Zoals een 40-jarige vrouw die haar figuur en uiterlijk heeft behouden, en nu staat alleen satijn in de weg tussen jou en zoveel schoonheid en ervaring... en geloof me: ze is pittig…”

Lees ook: Nieuw in Los Angeles: The Whisky Hotel (inclusief whisky-fontein)

De whisky-industrie

Becky Paskin, whisky-expert, Keeper of the Quaich, en oprichter van #OurWhisky, voert campagne tegen seksisme binnen de whisky-industrie en is boos over Murray's taalgebruik. "De whisky-industrie werkt er hard aan om meer vrouwen aan te moedigen om te genieten van de whisky die ze produceert, maar de expliciete, lugubere en seksistische manier waarop Murray ervoor kiest om whisky's in zijn 'Bijbel' te bespreken, is prehistorisch en ronduit gemeen", vertelde ze.

“Whiskyrecensies zijn geen plaats om de grove details van seksuele veroveringen op te scheppen, of om een ​​drankje te vergelijken met de lichaamsvorm van een vrouw. Hij schaadt de vooruitgang die producenten hebben geboekt om het imago van whisky te moderniseren als drank waarvan iedereen kan genieten. "

Wat vinden jullie? Gaat dit taalgebruik te ver? Of kun je whisky soms best met een knappe dame vergelijken?

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.