opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

Drink whisky en red de natuur!

whisky natuur

Denk je aan het stereotype whisky-drinker, dan denk je aan een mancave-bezittende man die naast zijn liefde voor sterke drank ook een sigaar op zijn tijd wel waardeert, in de zomer graag zijn Big Green Egg aanslingert en een ritje op de motor ook niet schuwt. Waar je waarschijnlijk níet aan denkt, is iemand die zich volop bezighoudt met het milieu. En precies daar moet verandering in komen, vinden ze in het Verenigd Koninkrijk. 

“Dit fonds zal ons de mogelijkheid bieden om biedingen in te dienen voor demonstratieprojecten voor tot dusver ongeteste technologieën, waardoor de Schotse whisky-industrie een rol kan spelen bij het bereiken van de emissiedoelstellingen van Schotland”

Pot met goud

De Britse regering besloot namelijk enkele maanden geleden een flinke pot met geld te investeren in het vergroenen van de whisky-business. Whiskydistilleerderijen hebben deze week de eerste fondsen ontvangen van de in totaal 10 miljoen pond die uitgedeeld gaat worden. Het geld wordt beschikbaar gesteld als onderdeel van een regeling van de Britse regering om groene innovatie op gang te brengen in de iconische distilleerderijindustrie van Schotland.

Deze week ontvingen 17 distilleerderijen de eerste financiering - 11 in Schotland en zes in Engeland. En die financiering komt precies op tijd. Deze week plaatsten we namelijk nog het bericht dat de Schotse whisky-industrie in zwaar weer verkeert door de corona-pandemie. 

Lees ook: Unieke whisky’s onder de hamer om Schotse whisky-industrie te redden

Nieuwe technieken

De stap geeft steun aan distilleerderijen om energiebronnen zoals koolstofarme waterstof, biomassa en hergebruikt afval te benutten om hun activiteiten van stroom te voorzien. De financiering zal helpen voorkomen dat de vervuiling - die gelijk aan de uitstoot van 100.000 auto's - in de atmosfeer terechtkomt. Het draagt ​​zo bij aan de wettelijk bindende doelstelling van het VK om tegen 2050 netto nul koolstofuitstoot te bereiken.

Kwasi Kwarteng, de minister van Energie en Schone Groei, kondigde gisteren de opening aan van het fonds van £ 10 miljoen. Hij zei: “Ons plan voor een koolstofneutrale toekomst betekent niet alleen nieuwe banen in nieuwe industrieën, maar ook enkele van onze oudste industrieën helpen hun rol te spelen. Schotse distilleerderijen zullen niet alleen iconische dranken produceren die over de hele wereld worden genoten, maar zullen nu ook een baanbrekende weg banen door daarbij geavanceerde, koolstofarme technologieën te ontwikkelen”.

Lees ook: Onderzoek laat zien dat baarden helpen klappen te absorberen

Whisky voor een groenere wereld

"We willen de enorme innovatie van onze distilleerderijen benutten, zodat klanten kunnen genieten van hun favoriete drankje in de wetenschap dat ze ons helpen de klimaatverandering aan te pakken”. De financiering werd van harte verwelkomd door handelsorganisaties in zowel Schotland als Noord-Ierland, waar de overgrote meerderheid van de wereldberoemde distilleerderijen van het VK is gevestigd. Schotland alleen al herbergt 133 mout- en graandistilleerderijen - de grootste concentratie van whiskyproducenten ter wereld.

Dagmar Droogsma, directeur van de industrie bij de Scotch Whisky Association, zei: “De Scotch Whisky-industrie verwelkomde het nieuwe Green Distilling Fund dat werd aangekondigd als een belangrijke stap op onze reis naar duurzaamheid. Het gebruik van innovatieve technologie is een van de verschillende benaderingen die de industrie zou kunnen toepassen bij het streven naar netto nul in 2045. Dit fonds zal ons de mogelijkheid bieden om biedingen in te dienen voor demonstratieprojecten voor tot dusver ongeteste technologieën, waardoor de Schotse whisky-industrie een rol kan spelen bij het bereiken van de emissiedoelstellingen van Schotland."

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.