opc_loader

Wensenlijst

Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief

​​
Voor 16.00u besteld? Vandaag verzonden
​​
Snelle klantenservice Deskundig advies
​​
Altijd een groot aanbod Scherpe prijzen
​​
Nieuwste technieken Veilig betalen

Deze whiskeyreis wil je niet missen - verken de legende van Bushmills

Deze whiskeyreis wil je niet missen - verken de legende van Bushmills

Stel je een plaats voor die zo doordrenkt is van geschiedenis en traditie dat je bijna het verleden kunt ruiken in de lucht, vermengd met de rijke aroma's van gerijpte eiken vaten en subtiel geturfde mout. Nou, stel je voor dat deze plek ook nog eens al honderden jaren in het teken staat van 's werelds meest geliefde sterke drank: whiskey. Als dit als muziek in je oren klinkt, dan heb ik goed nieuws voor je. Deze plaats bestaat echt en het is hoog tijd dat je hem bezoekt. Ik heb het hier over de Old Bushmills Distilleerderij in Noord-Ierland, een oase voor elke whiskeyliefhebbende bezoeker van Hop.nl!

Sinds 1608, toen Bushmills de eerste vergunning kreeg voor het distilleren van whiskey, is dit bedrijf bezig geweest met het creëren van een legendarische drank. Ja, je leest het goed. Deze distilleerderij heeft de eer om de oudste vergunning voor het distilleren ter wereld te hebben. Dit betekent dat toen Shakespeare nog zijn laatste toneelstukken schreef en Galileo voor het eerst naar de sterren staarde door een telescoop, de meesters van Bushmills al bezig waren met het perfectioneren van het edele ambacht van het whisky maken. Ze waren er zelfs voordat Harvard, de eerste universiteit in de Verenigde Staten, werd opgericht. Dat is niet alleen een indrukwekkende erfenis; dat is een deel van de wereldgeschiedenis.

Het is niet alleen de leeftijd die deze plek bijzonder maakt. De distilleerderij heeft in al die eeuwen haar kernwaarden niet verloren. Met hun nieuwe Causeway Distilleerderij tonen ze aan dat het mogelijk is om moderne technologie te integreren zonder de traditionele manier van werken te verliezen. Zo blijven ze trouw aan hun erfgoed terwijl ze ook inspelen op de moderne vraag. En als je denkt dat de producten van Bushmills alleen voor de oudere generaties zijn, dan heb je het mis. Deze whiskey spreekt een brede doelgroep aan, van de jonge hipsters in Brooklyn tot de echte puristen die alleen het beste van het beste willen.

Tijdreizen in een glas

De tijd heeft een manier om ons allemaal te veranderen, maar er zijn dingen die bestand zijn tegen de erosie van de jaren. Bushmills is zo'n fenomeen. Deze distilleerderij is een levend museum, een kijkje in een verleden dat nog steeds springlevend is in het heden. Al meer dan vier eeuwen wordt hier, in dit kleine dorpje in Noord-Ierland, een van de fijnste single malt whiskey’s ter wereld geproduceerd.

De geschiedenis van Bushmills is bijna een afspiegeling van de geschiedenis van de mensheid. Deze distilleerderij was al in bedrijf toen Shakespeare zijn laatste sonnetten schreef en Galileo zijn eerste blik op de sterren wierp door zijn zelfgemaakte telescoop. En om nog meer perspectief te bieden: Bushmills had al 28 jaar een vergunning voordat Harvard, de eerste universiteit in de Verenigde Staten, zijn deuren opende. Dat maakt deze distilleerderij tot een stukje levende geschiedenis, en elk glas Bushmills dat je drinkt, is een slok uit die rijke historie.

En er is meer: om te blijven voldoen aan de groeiende wereldwijde vraag naar hun unieke single malts, heeft Bushmills onlangs de Causeway Distilleerderij geopend. Deze nieuwe faciliteit is niet alleen een symbool van groei, maar ook van duurzaamheid en continuïteit, waarden die diep geworteld zijn in de ziel van Bushmills.

Meer dan alleen whiskey: De mensen achter Bushmills

Je zou kunnen zeggen dat de echte magie van Bushmills niet alleen in de flessen zit, maar ook in de mensen die elke druppel met zoveel zorg bereiden. Van de Master Distiller tot de Bottling Hall Manager, elk teamlid speelt een cruciale rol in het maken van deze legendarische whiskey. Zoals Colum Egan, de Master Distiller van Bushmills, het verwoordt: "We maken nog steeds whiskey op de oude manier; de manier waarop onze overgrootouders en hun overgrootouders het maakten."

Het personeel bestaat uit mensen uit de lokale gemeenschappen, voortbouwend op eeuwenoude tradities en expertise. Zoals James Dysart, de Bottling Hall Manager, het verwoordt: “We kijken uit voor onze malts en we kijken uit voor elkaar”. Dit soort broederschap en toewijding vind je niet zomaar overal en het draagt aanzienlijk bij aan de unieke kwaliteit van Bushmills.

Een kijkje achter de schermen

Wat maakt Bushmills zo uitzonderlijk? Een groot deel van het antwoord ligt in het distillatieproces zelf. Alle stappen van het proces, van distillatie tot rijping, gebeuren op dezelfde plek. Dit geeft de meesters van Bushmills een ongeëvenaarde controle over elk aspect van de productie. Daar komt nog bij dat ze hun eigen onsite coopers hebben, wat betekent dat ze een beetje geobsedeerd zijn door eikenhout, en met goede reden.

Maar het is niet alleen het ambacht dat Bushmills speciaal maakt; het is ook de plek zelf. Gelegen aan de ruige Noord-Ierse kust, profiteert de distilleerderij van een uniek microklimaat, dankzij de invloed van de warmere Golfstroom. Dit microklimaat zorgt voor een meer consistente rijping van de malts, en draagt zo bij aan de uitzonderlijke kwaliteit van de whiskey.

In de woorden van Bushmills zelf,  krijgen hun malts de tijd die ze nodig hebben in de eiken vaten: “onbehaast perfectioneren”. Dit respect voor tijd en traditie is wat Bushmills onderscheidt van andere whiskeymerken. Het is een belichaming van hun streven naar kwaliteit, een kwaliteit die generaties lang is doorgegeven en vandaag de dag nog steeds de standaard zet.

Met dit alles in gedachten, is het gemakkelijk te begrijpen waarom een bezoek aan de Bushmills Distilleerderij meer is dan alleen een leuk uitje. Het is een reis door de tijd, een educatieve ervaring en een viering van gemeenschap en vakmanschap. Met je maten een bezoek brengen aan deze legendarische plek móet dus wel op je to-do lijstje staan. 

Bushmills in een nieuw jasje: de nieuwe Causeway Distilleerderij

Alsof de rijke geschiedenis en het beproefde vakmanschap van de Old Bushmills Distilleerderij nog niet genoeg waren, verwelkomt 2023 een spannende nieuwe toevoeging aan de familie: de Causeway Distilleerderij. Deze nieuwe vestiging ligt op een steenworp afstand van de beroemde Giant's Causeway, een natuurwonder dat de distilleerderij eer aandoet met zijn architectonische vormgeving. Het gebouw zelf is gemaakt van lokale basalt en bevat interlocking en geometrische designkenmerken die hulde brengen aan de legendarische kustlijn.

Wat nog belangrijker is, de Causeway Distilleerderij staat de Old Bushmills Distilleerderij bij in het handhaven van een hoge standaard van uitmuntendheid. Met 10 extra koperen potstills, vergelijkbaar met die in de oude distilleerderij, wordt de mogelijkheid om elke fase van de productie zorgvuldig te beheersen, behouden. Dus, of je nu een slok neemt van een fles van de Old Bushmills of de nieuwe Causeway Distilleerderij, je kunt er zeker van zijn dat je geniet van dezelfde verfijnde, soepele smaak.

De betekenis van het landschap

Als whiskyliefhebber wil je waarschijnlijk weten wat die specifieke smaak geeft aan je favoriete drankje. Bij Bushmills komt veel van die unieke smaak uit de geografie zelf. Het water wordt getrokken uit de rivier de Bush, die over bedden van basaltrotsen stroomt. Dit geeft de whiskey zijn unieke karakter.

De locatie, dicht bij de Noord-Ierse kust, geeft Bushmills niet alleen een prachtig uitzicht op de Atlantische Oceaan maar ook een speciaal microklimaat. Dit helpt bij het rijpen van de malt en zorgt voor een consistent eindproduct. Zie het als een terroir voor whiskey; de omgeving draagt bij aan de uiteindelijke smaak van elk glas.

De kunst van het proeven

Maar laten we eerlijk zijn, de beste manier om te begrijpen waarom Bushmills zo speciaal is, is door het zelf te ervaren. Bij een bezoek aan de distilleerderij kun je deelnemen aan een whiskyproeverij onder leiding van experts die al jarenlang bij het bedrijf betrokken zijn. Zij zullen je door het complexe smaakprofiel van Bushmills leiden, van het eerste aroma tot de afdronk.

Het is niet alleen een kans om je smaakpapillen te verfijnen, maar ook om de nuances te begrijpen die komen kijken bij het maken van een goede whiskey. En als je echt het maximale uit je proeverij wilt halen, waarom probeer je dan niet een paar nieuwe variëteiten? Bijvoorbeeld de creaties van de nieuwe Master Blender, Alex Thomas, een van de weinige vrouwen in de branche die de traditionele recepten van Bushmills een nieuwe draai geeft.

Als whiskyliefhebber is een bezoek aan de Bushmills Distilleerderij niet alleen een plezierige ervaring, maar ook een educatieve. Het is een kans om je passie voor goede whiskey naar een hoger niveau te tillen en meer te leren over de geschiedenis, de mensen en de plaatsen die bijdragen aan deze legendarische drank. Dus, als je met je maten op zoek bent naar je volgende whiskyreis, maak dan van Bushmills je bestemming. We garanderen je: je zult er geen spijt van krijgen!

Terug