opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

Dronken tegen een paal aan lopen is volgens deze studie helemaal zo gek nog niet

dronken paal

Ben je weleens in een compleet bezopen status vol tegen een paal aan gelopen of misschien zelfs een sloot in gereden? Dan ben je niet alleen. Uit recent onderzoek blijkt nu dat een biertje, wijntje of whisky’tje teveel daadwerkelijk kan zorgen voor gedeeltelijke blindheid. Met andere woorden: overduidelijke objecten recht voor je kunnen na alcoholgebruik mogelijk totaal niet worden geregistreerd door je brein. Overmacht dus, die paal!

Lees ook: Wordt dit de nieuwe naam voor Corona bier?

Simpele taken

“Als je dronken bent - zelfs binnen de wettelijke grens om auto te mogen rijden - wordt de kans dat je een nieuwe of ongebruikelijke gebeurtenis recht voor je opmerkt aanzienlijk verkleind, voornamelijk als je je bezighoudt met een eenvoudige maar voortdurende taak”, aldus de auteur van de studie Alistair J. Harvey van de Universiteit van Portsmouth. De studie zelf werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Psychopharmacology. Net even te druk bezig met het zoeken van je telefoon of het noteren van het nummer van dat leuke meisje? Dan zou er dus recht voor je neus wat kunnen gebeuren zonder dat je het opmerkt. 

"Mijn interesse op dit gebied werd gewekt door de jurydienst in 2009, toen ik werd opgeroepen om twee fysieke aanvallen uit te voeren," zei hij. "De beweringen van beklaagde, slachtoffer en ooggetuige over de oorzaken en de aard van het geweld waren cruciaal voor het oordeel van de jury, maar in beide gevallen waren de meeste van deze personen dronken van alcohol op de plaats van de vermeende misdaad." Later ontdekte ik dat dit het geval is voor ongeveer 30-50% van de gewelddadige misdaden die in het Verenigd Koninkrijk in het openbaar worden gepleegd, maar er is relatief weinig bekend over de effecten van alcohol op de aandacht en het geheugen van ooggetuigen. 

Voordat je verder leest, bekijk dan onderstaande video eens en doe wat er gevraagd wordt, namelijk het aantal keer tellen dat mensen in witte kleding de basketbal overgooien. 

Lees ook: 7 van de meest bizarre alcoholische dranken

Zag je dat?

Het concept van ‘onopzettelijke blindheid’ is niet nieuw. Een onderzoek uit 1999 bewees dat maar al te goed, en de kans is (nu zeker) groot dat je er zelf al eens aan hebt deelgenomen. Onderzoekers werden tijdens deze studie gevraagd om naar een video te kijken waarin een groep mensen een basketbal ronde gooide en kregen de taak te tellen hoe vaak de bal over werd gegooid. Dat tellen lukte prima, maar wat de meeste mensen níet zagen, was dat er tussen de video door een man in een gorillapak rondliep die zichzelf nog even hard op zijn borst sloeg. Slechts een klein percentage van de onderzochte mensen hadden de gorilla uberhaubt gezien. 

Het nieuwe onderzoek van Harvey bevestigt dat dit ook gebeurt wanneer je alcohol gedronken hebt. “Als we voldoende alcohol drinken en ons verdiepen in een lopende activiteit, zullen we aanzienlijk minder merken wat er om ons heen gebeurt dan wanneer we nuchter zijn. Dit komt omdat alcohol onze cognitieve reserves vermindert, waardoor de hersenen gedwongen worden hun slinkende mentale middelen toe te wijzen aan alleen de belangrijkste taken”, vertelde de onderzoeker. Opvallend was wel dat wanneer je bezig bent met een juist zeer moeilijke taak, de aandacht aan je omgeving níet verdwijnt. “We denken dat dit komt omdat moeilijke taken weinig mentale capaciteit overlaten voor alcohol om te laten verdwijnen”. Kortom: het brein heeft het druk genoeg. 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.