opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

Mannen mogen niet meer dan 1 alcoholische drank per dag drinken, zeggen experts

man bier

Hou jij net als wij best wel eens van een van een lekker ijskoud biertje of een goed glas whisky? Dan zit je hier op Hop.nl helemaal goed. Van whiskyglazen en karaffen tot complete bierbrouwsets of hippe flessenopeners, de echte alcoholliefhebber vind het hier allemaal in een handomdraai. Waar je echt níet moet wezen, is Amerika. De Verenigde Staten hebben namelijk nogal beperkende adviezen opgelegd aan het Amerikaanse volk… 

Lees ook: Johnnie Walker serveert zijn whisky vanaf volgend jaar in papieren flessen

Nieuwe regels VS: één drankje per dag

“Als je besluit een alcoholische drank te nemen, dan is het het beste om jezelf te beperken tot één alcoholische drank per dag - of je nu een man of een vrouw bent”, luidt het nieuwe advies in de Amerikaanse Dietary Guidelines, dat is opgesteld door een aantal health experts. Het advies wordt voor het eerst sinds 1990 aangepast. In het huidige advies, dat later dit jaar zal worden aangepast, staat namelijk nog dat mannen zich moeten beperken tot twee drankjes, en vrouwen tot één. Dat gaat nu dus op zijn kop. 

In een rapport dat onlangs werd gepubliceerd, merkte een commissie van experts op dat er niet voldoende bewijs is om verschillende alcoholaanbevelingen voor mannen en vrouwen te ondersteunen, en dat onderzoek de aanscherping van de limiet voor mannen juist ondersteunt. Amerikaanse gezondheidsinstanties die voedingsrichtlijnen uitgeven, hoeven de aanbevelingen van de commissie overigens niet op te volgen - en daarnaast is er in het land waarin Freedom nogal een dingetje is, ook gewoon natuurlijk nog lekker de eigen keus voor het opvolgen van deze ‘regels’. 

Lees ook: Johnnie Walker serveert zijn whisky vanaf volgend jaar in papieren flessen

Weekendje doorhalen is een no-go

"Als natie zou onze collectieve gezondheid beter zijn als mensen over het algemeen minder zouden drinken", zegt dr. Timothy Naimi, een alcoholonderzoeker aan de Boston University en een van de experts van de commissie die door federale ambtenaren is bijeengeroepen. Daarbij plaatst Naimi wel een kanttekening. Het Het voorgestelde advies mag niet worden geïnterpreteerd dat wanneer je op donderdag géén drankje drinkt, je er dan op vrijdag twee mag drinken. Een weekendje goed doorhalen omdat je de hele werkweek niets hebt gedronken, dat is dus een no-go, volgens het advies. 

Het advies is gebaseerd op verbanden die onderzoekers hebben waargenomen tussen drinkgewoonten en verschillende doodsoorzaken, waaronder hartaandoeningen, kanker en auto-ongelukken, in plaats van op een specifiek lichamelijk letsel waaraan alcohol zou kunnen bijdragen. Dergelijke ‘observationele studies’, die veel voorkomen in de voedings- en voedingswetenschap, leggen geen verband tussen oorzaak en gevolg, maar ze zijn vaak het beste beschikbare bewijs, dus experts gebruiken ze om advies te geven.

Lees ook: Johnnie Walker serveert zijn whisky vanaf volgend jaar in papieren flessen

Het advies in Nederland

Of het voorgestelde nieuwe advies ook daadwerkelijk het drinkgedrag gaat beïnvloeden, is niet duidelijk. Veel Amerikanen overschrijden het huidige advies over alcohollimieten al, merkte Naimi op. Toch zei hij in een interview dat de meeste mensen over het algemeen baat zouden kunnen hebben bij een vermindering van alcohol, zelfs als ze niet binnen de geadviseerde limieten vallen. Het rapport merkte op dat de richtlijnen ambitieus kunnen zijn, maar belangrijk zijn voor 'het stimuleren van denken rond gedragsverandering'.

Mocht je nu overigens denken dat je Amerika nu écht moet vermijden (als je dat niet al deed deze tijd…), dan mag er best wat nuance zijn. In Nederland is het advies namelijk precies hetzelfde. “Het advies is om geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Dit advies is hetzelfde voor mannen en vrouwen”, luidt het Voedingscentrum. Ach ja, drinken we er toch nog een vanavond!

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.