opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

Is dit het geheim om bier nóg lekkerder te laten smaken?

bier lekkerder muziek

Bier. Een mooier woord bestaat er niet. Een ijskoud witbiertje, een Belgian tripple of misschien toch een Londense IPA... Welk biertje er vanavond ook op het programma staat (of waarom niet allemaal?) - we kunnen het er over eens zijn dat er weinig soorten alcohol zó veelzijdig en populair is als bier. De smaakvolle alcoholische versnaperingen is er in vele verschillende soorten, maar er is er altijd wel één die je lekker vindt. Nu hebben onderzoekers echter ontdekt hoe elk biertje nóg een stuk smakelijker wordt...

Lees ook: Deze man brouwt zijn eigen bier... in zijn maag!

Geen speciaal kruid...

Mocht je benieuwd zijn naar welk geheime ingrediënt we hier nu gaan noemen, dan moeten we je teleurstellen. Het geheim voor lekkerdere bier zit hem namelijk niet in een speciaal kruid of smakelijke toevoeging. Een kijkje in ons ruime assortiment brouwpakketten zou je die illusie wel kunnen geven, gezien de vele verschillende soorten mixen en kruidenmelanges die je toe kunt voegen om een speciaal biertje te brouwen. Toch komt het niet eens in de buurt van waar we het in dit artikel over hebben. Not even close.

Wat het dan wel is? Daar gaan we niet langer mysterieus over doen. Hetgeen je biertje áltijd lekkerder laat smaken? Muziek

Nee, we verzinnen het echt niet. Een studie gepubliceerd in Frontiers in Psychology heeft namelijk aangetoond dat bier beter smaakt wanneer het samen met muziek wordt gepresenteerd. De studie wees uit dat muziek kan worden gebruikt om waarde toe te voegen aan multisensorische smaakervaringen wanneer er een eerder verband bestaat tussen een persoon en de muziek. Dit betekent in feite dus dat muziek een bijzonder goed effect kan hebben op de manier waarop we smaak beleven. 

Muziek en smaakperceptie

Onderzoek heeft aangetoond dat wat we zien een grote invloed kan hebben op onze perceptie en genot van smaken. Een andere kleur op productverpakkingen leidt bijvoorbeeld tot verschillende smaakassociaties. Maar nu blijkt dus ook dat geluid een grote impact heeft op de ervaringen die we hebben met versnaperingen zoals bier en andere alcoholische dranken. “Geluid is een andere factor waarvan is vastgesteld dat deze invloed heeft op hoe we eten en drinken waarnemen, met het potentieel om plezier en smaak toe te voegen aan de eet- en drinkervaring”, is hierover te lezen. Van verschillende soundtracks is bijvoorbeeld aangetoond dat ze de zoetheid en bitterheid van chocolade beïnvloeden.

De studie, geleid door Felipe Carvalho van de Vrije Universiteit Brussel, onderzocht of het brouwen en presenteren van een biertje kon worden verrijkt met muziek. In totaal proefden 231 deelnemers bier onder drie verschillende omstandigheden. De eerste groep kreeg een niet-gelabeld bier aangeboden, de tweede groep een gelabeld bier en de derde groep een gelabeld bier samen met een 1-minuut durend muziekfragment. Het bier en het label werden opzettelijk ontwikkeld om het liedje ("Oceans of Light" door de Britse muziekband genaamd "The Editors”) te begeleiden.

Lees ook: 5 van onze meest populaire bierbrouwpakketten

Atten maar!

Uit de resultaten bleek dat deelnemers het bier als lekkerder beoordeelden wanneer het samen met muziek werd gepresenteerd. Belangrijk is echter ook dat de deelnemers die de band al kenden en het liedje al eerder hadden gehoord, het bier nóg lekkerder vonden. De bevindingen tonen aan dat door zich te concentreren op de muziek die werd gespeeld terwijl het bier werd gedronken, de aandacht van mensen mogelijk werd getrokken naar specifieke componenten van hun zintuiglijke ervaring. Dit suggereert dat muziek kan worden gebruikt om waarde toe te voegen aan zogenaamde ‘multisensorische smaakervaringen’.

Mocht je vanavond dus een biertje achterover tikken: vergeet de muziek niet!

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.