opc_loader

Wensenlijst

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Voor 16.00 besteld?
Vandaag verzonden
Snelle klantenservice
Deskundig advies
Altijd een groot aanbod
Scherpe prijzen
Nieuwste technieken
Veilig betalen

Krijg je van bier écht een bierbuik? 

bierbuik

Een naar voren uitpuilende buik kennen we natuurlijk allemaal als de ‘bierbuik’. Het wordt vaak gekenmerkt door het hebben van een dikke buik, terwijl de rest van het lichaam niet per se dik te noemen is. Met deze bijnaam is het niet gek dat we allemaal massaal denken dat bier ook daadwerkelijk de schuldige is van zo’n pront buikje, maar veroorzaakt ons oh zo geliefde gouden drankje écht die dikke buik, of is er iets anders gaande? Lees snel verder om erachter te komen!

Lees ook: Bier vs whisky: welke van de twee is gezonder?

De bierbuik - bestaat hij écht?

Een dikke buik krijgen van bier is natuurlijk mogelijk. In één glas bier zitten gemiddeld zo’n 110 kilocalorieën. Neem je er tien, dan zit je al bijna aan de helft van wat je dagelijks binnen mag krijgen. Tegelijkertijd kennen we allemaal de effecten van een avondje doorhalen: die eindigt meestal met een vette hap voor het slapen gaan. Een lekkere frikadel, een broodje döner of een kapsalon gaat er namelijk altijd wel in! 

Maar of de bierbuik écht wetenschappelijk onderbouwd kan worden, is een beetje afhankelijk van de hoeveelheid bier die je drinkt. Gelukkig vroegen onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen zich precies hetzelfde af, dus bekeken ze verschillende studies om achter het antwoord te komen...Wat bleek? Drink je meer dan 16 glazen per week, dan is de kans groot dat je ook echt een bierbuik begint te kweken. 

Overigens was dit enkel gebaseerd op mannen; vrouwen dronken simpelweg te weinig bier om conclusies te trekken aan de hand van de studies. Wel is duidelijk dat mannen minder ‘onderhuids vet’ hebben en juist meer visceraal vet (vet opgeslagen tussen de organen) dan vrouwen. Omdat er verschillende vitale organen in het buikgebied zitten, lijkt dit de perfecte plek om vet te kweken in een mannelijk lichaam. 

Bier staat vetverbranding in de weg

Dus hoe zit het dan met bier en dikker worden? Nou, consumptie van bier kan het vetverbrandingsproces in de weg staan omdat onze lever is getraind om eerst alcohol en vervolgens vet te metaboliseren. Het resterende vet hoopt zich op in het lichaam en verhoogt uiteindelijk het gewicht. Maar niet getreurd: verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het regelmatig drinken van kleine hoeveelheden bier (minder dan 500 ml) het lichaamsgewicht van een persoon niet lijkt te verhogen. Hoewel het effect van matig drinken op de bierbuik ter discussie staat, leidt het drinken van meer dan de aanbevolen hoeveelheid beslist tot gewichtstoename in de loop van de tijd.

Maar dan zijn er ook nog lichamelijke aspecten... Eén van de planten die namelijk wordt gebruikt om bier zijn bittere smaak te geven, is hop. Deze plant bevat een hoog gehalte aan deze zogenaamde fyto-oestrogenen. Deze plantaardige stof werkt op dezelfde manier in het lichaam als het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. De aanwezigheid van fyto-oestrogeen in het lichaam van een man kan leiden tot hormonale veranderingen, en dit kan mogelijk de reden zijn achter een bierbuik. Het is dus mogelijk dat blootstelling aan fyto-oestrogeen kan leiden tot gewichtstoename, maar echt wetenschappelijk bewijs is er niet voor. 

Lees ook: 7 interessante (en bizarre) feiten over bier!

Conclusie

Dus, krijgen we écht een bierbuik van bier? Het antwoord is dat we het eigenlijk niet weten. Bierconsumptie lijkt er wel voor te zorgen dat de buik begint te groeien, maar het is niet duidelijk of dit echt door het bier komt, of simpelweg door de toename van de genuttigde calorieën of de ongezonde leefstijl van de bierdrinker. Kortom: tot het écht bewezen is, drinken we er gewoon eentje extra. Proost! 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.